De bewuste single

De bewuste single Bestaat ‘de bewuste single’? Ongetwijfeld als je het tegen een aantal singles zegt. Immers, zij hebben bewust gekozen voor deze leefvorm en hebben daar een rijk leven mee. Dat laatste wordt vaak aangevuld, want op een of andere manier vinden veel mensen dat single zijn ook iets zieligs is en om dat voor te zijn, vult de single het zelf maar in. Of de single is niet blij in zijn/haar rol en zegt het op voorhand, om er geen discussie over te krijgen (misschien omdat deze er niet over wil praten).

Redenen bewust single?

De groep singles groeit gestaag en alleen al in Nederland is de groep zo’n 2,5 miljoen mensen groot. Maar de vraag of de bewuste single bestaat, is nog niet beantwoord en dat komt, omdat op die vraag maar heel moeilijk antwoord te geven is.

Waarom kiest iemand bewust om alleen te leven? Enkele voorbeelden.
  • Ik kan me zo voorstellen dat iemand een heel druk leven heeft en dit allemaal wil doen zonder rekenschap af te leggen.
  • Maar iemand kan ook allergisch zijn voor het horen dat degene waarmee je samenleeft zo weinig van je ziet of je sowieso meer samen moet doen. Waarmee overigens geen waarde oordeel wordt afgegeven over de persoon in kwestie.
  • Er bestaan nog echte kluizenaars, mannen of vrouwen die absoluut niet het leven met wie dan ook willen delen.
  • Na vervelende relaties de ‘rust’ van het alleen leven prefereren boven een nieuwe relatie aan gaan.

Natuurlijk zullen en nog wel meer redenen zijn, maar het komt er op neer, dan deze mannen en vrouwen het in hun eentje wel weten te rooien. Al met al vinden veel mensen dat toch maar vreemd, want de mens is er – als we terug gaan naar de basis - niet voor gemaakt om solitair te leven. Dus bekritiseren we de single open of in het geniep of stellen er op z’n minst zo onze vragen over. Dit zegt natuurlijk meer over deze groep mensen dan over die singles, want dat is immers een bewust proces geweest.

De gang van het leven

Wat mee kan spelen bij de mensen die ‘de single’ al met al maar een vreemd wezen vinden, is het gegeven dat er ook nogal wat singles zijn waar het leven nu eenmaal zo is gelopen en die er niet bewust voor gekozen hebben. Daarmee niet gezegd dat ze nu niet een goed leven hebben, maar wellicht wel een relatie aan zouden aan als ze iemand tegen komen. Mensen willen helpen, mensen willen zorgen en dus nemen sommige mensen deze rol vrij letterlijk en helpen bij het zoeken naar een nieuwe partner.

De vraag is alleen in hoeverre het zin heeft om op deze manier iemand te helpen. Hooguit bij de singles die erg desperaat is en gekoppeld wil worden.

Veranderende maatschappij

Wat zeker een rol speelt is de veranderde maatschappij. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een vrouw tussen haar 20ste en 40ste trouwt, een aantal kinderen krijgt, voor het gezin zorgt en de man het geld verdient. Vrouwen zijn onafhankelijk, verdienen hun eigen geld en lang niet iedere vrouw wil dat gezin opbouwen. Zonder een uitzondering te zijn, mag je er voor kiezen om niet het in gezinsleven (eventueel met carrière) te stappen, maar bewust sec voor een carrière te gaan. Sommige mensen noemen het egoïstisch, andere realistisch.

Kritisch

Een ander facet is de man of vrouw die langere tijd alleen is, na bijvoorbeeld een gebroken relatie of een bewuste keuze voor de carrière, en op meer gevorderde leeftijd over een relatie nadenkt. Je hebt enig moment iets opgebouwd waar je je prettig bij voelt en wilt dit niet kost wat kost opgeven. Je kijkt kritischer naar een potentiële partner en dus moet hij of zij in je leven passen zoals je dat nu naar tevredenheid leeft. Als de keuze is wel een partner waar jij je leven overhoop moet halen of geen relatie binnen hetgeen je in je leven hebt opgebouwd, kiezen veel mannen en vrouwen toch voor het alleen verder gaan. De kritische noot die gekraakt wordt of iemand wel of niet past in je leven, wordt steeds belangrijker.

Tot slot

De bewuste single is er ongetwijfeld, maar veel singles staan wel open voor een relatie als de juiste man of vrouw voorbij komt. Geen paniek dus, want de meeste singles leven een lekker leven en een partner moet slechts iets toevoegen aan dit prettige leven. Kritisch dus, dat zeker.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Single zijn: niet alleen maar seks wat de klok slaatSingle zijn: niet alleen maar seks wat de klok slaatEr zijn net zoveel verschillende singles als mensen met een relatie. Dat betekent dus dat iemand die alleen is net zo’n…
Geniet er van om single te zijnGeniet er van om single te zijnGeniet van het feit dat je single bent. Nederland kent 2,4 miljoen singles, en alhoewel de maatschappij het samengaan va…
De ideale man: zijn eigenschappenmijn kijk opDe ideale man: zijn eigenschappenVeel vrouwen vragen zich regelmatig af wat nu eigenlijk de ideale man is. Als jong meisje heb je er wel een bepaald beel…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.