Do-it-yourself bruiloft: een nieuwe trend

Do-it-yourself bruiloft: een nieuwe trend Alles wordt steeds duurder, zo ook trouwen. Een gemiddelde bruiloft kost zo’n 15.000 Euro, maar dat kan natuurlijk goedkoper! Met een beetje creativiteit kun je de kosten van je bruiloft flink verlagen. Door een echte do-it-yourself bruiloft van je bruiloft te maken, ben je al gauw veel minder geld kwijt! In Amerika is het al een hele trend, maar ook in Nederland begint het op te komen: de “do-it -yourself” bruiloft. Het principe is makkelijk: Door zoveel mogelijk dingen zelf te doen, kun je de kosten van je bruiloft zo laag mogelijk houden. Daarnaast kun je de bruiloft zo origineel maken als je zelf wilt!

Zelf knutselen

Er zijn een hoop dingen die je zelf in elkaar kunt knutselen. Als je zelf niet zo creatief bent, kun je familieleden of vrienden/vriendinnen vragen om mee te helpen. Wat kun je zoal zelf maken?

De trouwkaart

Een trouwkaart kun je zelf maken. Ben je creatief op de computer? Dan kun je vast zelf een heel leuk kaartje maken. Tegenwoordig bestaan er speciale programmaatjes die al standaard designs bevatten waar je alleen nog maar een afbeelding en tekst aan toe hoeft te voegen.
Tip: Je kunt de trouwkaarten natuurlijk bij de drukker af laten drukken, maar er zijn websites (Albelli en Vistaprint zijn hele bekende) waar je de kaarten veel goedkoper af kunt laten drukken. Ook hebben de bekendere winkels, zoals HEMA en Kruidvat een goede afdrukservice.

Ben je niet zo handig met de computer, maar vind je het wel leuk om de kaarten zelf te maken? Dan kun je natuurlijk altijd nog met papier, schaar en lijm aan de gang. Op internet zijn er veel leuke ideeën te vinden.
Tip: Kijk eens rond bij de hobby afdeling van een winkel. Zo heeft bijvoorbeeld de Action boekjes met scrapbook papier. De printjes die op dit papier zijn gedrukt, zijn vaak heel sjiek. Maak van hobbykarton een kaartje en beplak één vlak of strook met het scrapbook papier. Koop een rol met mooi lint en maak hiervan een strik, die je op de kaart plakt. Met een zelfgeschreven tekstje, foto en eventueel wat decoratiematerialen maak je de kaart af. Nu heb je een simpele, maar toch heel chique kaart gemaakt!
Geef je de bruiloft een speciaal thema of is er een speciale kleur kleding gewenst? Dan is het leuk om dit in de trouwkaarten te verwerken.

De bedankjes

Wil je een bedankje meegeven aan het eind van de dag? Ook deze kun je zelf maken! Kijk eens rond in winkels als Action en Blokker. Daar vind je vaak kleine hebbedingetjes die je zelf kunt opleuken met een kaartje waar je zelf een tekstje op kunt schrijven. Je kunt natuurlijk ook snoepjes in de vorm van hartjes in mooie zakjes doen en hier een kaartje aan binden. Het kost wat tijd om de bedankjes te maken, maar je bespaart er wel veel geld mee.

De decoraties

Ook het aankleden van de trouwlocatie en de feestzaal kun je deels of helemaal zelf doen. De meest voor de hand liggende decoraties zijn natuurlijk ballonnen en bloemen.

Het is een leuk idee om zelf slingers te maken. Zo kun je foto’s van jullie zelf (het bruidspaar) uitprinten of af laten drukken en op papier plakken. Je kunt het heel simpel doen door de foto’s op een a4’tje te plakken, maar je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. Hang de onderdelen van de slingers aan een draad en ze zijn klaar om op te hangen!

Het eten

Er zijn veel mogelijkheden om zelf voor het eten te zorgen. Misschien heb je wel familieleden of vrienden die mee willen helpen met bakken en koken en misschien zelfs op de dag zelf voor eten willen zorgen.

De bruidstaart

Het is hartstikke leuk om zelf de bruidstaart te maken. Tegenwoordig kun je heel makkelijk aan de benodigde materialen en producten kopen om zelf je droomtaart te maken. Op internet en in boeken zijn veel ideeën, maar ook veel werkwijzen en tips te vinden. Wil je in de praktijk wat technieken leren? Op veel plekken in Nederland kun je een taarten workshop volgen. Er zijn veel verschillende workshops te vinden, waaronder ook speciale workshops voor bruidstaarten.
Idee: Cupcakes zijn ook helemaal hip! Maak één taart, die gebruikt kan worden om aan te snijden, en maak voor de rest alleen maar cupcakes. Hier kun je ook veel verschillende kanten mee op en op een speciale cupcake standaard of etagère staan ze heel feestelijk!

Zelf het avond eten maken

Heb je geen zin in een duur diner in een restaurant? Maak dan zelf een buffet. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hapjes te maken, bijvoorbeeld tappas. De meeste hapjes kun je een dag of een aantal dagen van tevoren voorbereiden. Als het mogelijk is en als het mooi weer is op de dag van de bruiloft, kun je ook kiezen voor een barbecue. Er zijn vast wel wat gasten die het vlees willen bakken, maar er zijn ook zat jongeren die het leuk vinden om een extra centje bij te verdienen door op jouw bruiloft mee te helpen.

De kleding

Op je huwelijksdag wil je er natuurlijk op je mooist uitzien. Een mooie bruidsjurk is vaak erg duur, maar ook hier zijn manieren voor om goedkoper te maken.

Zelf maken

Als je zelf handig bent met de naaimachine, kun je ervoor kiezen om de bruidsjurk zelf te maken. Als je niet handig bent met de naaimachine, is er misschien wel iemand in jouw buurt die een mooie jurk voor je wilt maken (voor een vriendenprijsje natuurlijk). Een ander idee is, om een advertentie op internet te zetten of een advertentie op te hangen in een modevakschool. Er zijn altijd wel mensen die het leuk vinden om een mooie bruidsjurk te maken die precies naar jouw wens is!

Pimp je bruidsjurk

Je kunt ook een hele simpele jurk kopen en deze zelf opleuken. Als je goed zoekt, kun je hele leuke riempjes, lintjes, bandjes met mooie steentjes en andere dingen te vinden. Met een beetje creativiteit heb je dan je eigen originele bruidsjurk die niet al te veel geld heeft gekost.

Tip: Op de markt kun je vaak voor weinig geld mooie stoffen en accessoires vinden.

Goodiebags

Iets wat heel leuk is om aan het begin van de bruidsdag aan de gasten te geven, is een goodiebag. Koop leuke cadeautasjes en vul deze met leuke dingetjes die de gasten die dag kunnen gebruiken. Een aantal ideeën:
  • Een wegwerpcamera: geef de gasten een wegwerpcamera, waarmee ze de hele dag door foto’s kunnen maken. Aan het eind van de dag levert iedereen zijn of haar camera weer in, waarna jij ze af laat drukken. Er zijn afdrukservices die de foto’s ook meteen digitaal op een cd-rom meegeven.
  • Een pakje zakdoekjes: zakdoekjes komen altijd van pas tijdens emotionele momenten!
  • Een rolletje pepermunt: als de gasten even moeten wachten of een frisse smaak in hun mond willen, zijn pepermuntjes altijd goed.
  • Een flesje water: is de trouwdag in de zomer? Als het erg warm is, is een flesje water bij de meeste gasten erg welkom.
  • Een potje bellenblaas, confetti of rijst: tijdens de meeste bruiloften wordt er iets over het bruidspaar heen gestrooid. Stop dit ook in de goodiebag, zodat iedereen het bij de hand heeft op het moment dat het strooisel nodig is.

Zo zie je maar weer: je kunt heel veel dingen voor je bruiloft zelf maken. Daarnaast ben je meestal veel minder geld kwijt als je dingen zelf maakt en regelt, in plaats van dat je het door professionals laat doen. Ook geef je de bruiloft zo een persoonlijke “touch”. Maar bedenk wel: Je moet er wel plezier in hebben om dingen zelf te doen! Als het allen maar stress oplevert, kun je toch het beste de hulp van professionals inschakelen.
© 2012 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Een huwelijk sluit je voor je leven, als alles natuurlijk tenminste goed gaat. De meeste mensen kennen de zilveren bruil…
Een thema voor je bruiloft kiezenEen thema voor je bruiloft kiezenEen bruiloft is voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Alles moet dan ook perfect zijn en een goede vo…
Bruiloft plannenHet plannen van een bruiloft kan beangstigend zijn. Het is de dag grootste dag van je leven en je wilt dan ook niets lie…
Vintage bruiloft: een nieuwe trendVintage bruiloft: een nieuwe trendNaast de do-it-yourself bruiloft is ook de vintage bruiloft een opkomende trend in Nederland. In Amerika is de zogenoemd…

Ideeën voor een date: goedkope en leuke date-ideeënBen je opzoek naar een goedkope en originele date, maar je kunt niks verzinnen? Geen paniek, om je te helpen is hier een…
Liefde: voor- en nadelen van een buitenlandse liefdespartnerLiefde: voor- en nadelen van een buitenlandse liefdespartnerIn de huidige technologische maatschappij is het makkelijker geworden om contacten te leggen over de landsgrenzen heen,…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.