Wat een relatie kan maken of breken
Zowel iedere man als iedere vrouw, wil op een zeker moment in zijn of haar leven een stabiele relatie al dan niet om een gezin te stichten met kinderen of om gewoon een fijn leven samen te hebben. Wat zijn de valkuilen en hoe hou je een relatie in stand.
Enkele feiten
In het verleden bleven echtparen bij elkaar onder druk van een religie en economische binding. Het ongehuwd samenwonen kwam niet vaak voor. Tegenwoordig kennen wij die druk niet meer en komen er steeds meer scheidingen voor. Ongeveer 1/3 van alle relaties strandt na gemiddeld 6 jaar samenwonen/huwelijk. De leeftijd bij scheiding is gemiddeld tussen de 40 en 45 jaar. Vaak zijn er 1 of 2 kinderen die tussen de scheidende partijen in staan.
Het begin van een relatie
De meeste mensen beginnen een relatie omdat ze elkaar leuk vinden, of verliefd zijn. Er zit een verschil in beide emoties. Nu is het zo dat iemand leuk vinden kan veranderen in verliefdheid maar in ieder geval is het mogelijk dat de verliefdheid en het leuk vinden over gaan in houden van. Zo een gevoel dat moeilijk te omschrijven is.
Oorzaken van het einde van een relatie
Een relatie beginnen is vaak een stuk makkelijker dan een relatie volhouden. Dit wordt veroorzaak door een aantal factoren;
- Onbevredigende seks
- Uit elkaar groeien
- Niet meer verliefd
- Geweld
Geweld
Mannen en vrouwen die elkaar tijdens een relatie gewelddadig of agressief benaderen, weten dat ze deze relatie niet op deze manier vol zullen kunnen houden. Vaak wordt geweld veroorzaakt door jaloezie. Jaloezie is een normale emotie, dit uiten door geweld is niet normaal. Het is wel van het allergrootste belang daar goed mee om te gaan. Jaloezie wordt immers ook veroorzaakt door onzekerheid. Ziekelijke jaloezie of bezitterigheid is niet gezond en verknalt je leven. Mocht de relatie gewelddadig zijn, zoek hulp en stap er dan uit hoe moeilijk dat ook is.
Niet meer verliefd
Er zijn mensen die constant het gevoel willen hebben verliefd te zijn. Die emotie, de kriebels in je buik het vol zijn van 1 persoon. Iemand die altijd verliefd wil zijn, houdt een relatie gemiddeld 4 jaar vol. Om vervolgens over te stappen in een volgende verliefdheid. Verliefdheid is een chemische reactie sterk gelinkt aan de seksuele behoefte. In de loop van 4 jaar zwakt dat gevoel geleidelijk af en komt er een ander soort liefde die in de plaats zou moeten komen voor de verliefdheid. Personen die dit laatste niet herkennen, verbreken een relatie vanwege een gebrek aan verliefdheid in de relatie.
Uit elkaar groeien
Vaak groeien stellen uit elkaar als er kinderen in het spel zijn. De moeder stopt vaak 99% van haar tijd in haar kinderen vooral als ze heel erg klein zijn. Daarbij is ze moe en vaak ongeduldig tegen haar partner. Mannen snappen dat wel, in ieder geval voor een poosje. Voor mannen komt na verloop van tijd toch weer de behoefte op stap te gaan (bij de ene na een week of maand, voor de ander na 6 maanden) en dingen te ondernemen zoals sporten en uitgaan. Hier is vanzelfsprekend niets mis mee, mits de vrouw zich niet verwaarloosd gaat voelen omdat zij het gevoel krijgt er grotendeels alleen voor te staan. Wat mannen goed moeten beseffen is dat vrouwen dezelfde behoefte aan vrij tijd hebben maar dit niet zo snel op eisen. Wil je dus iets goeds doen voor je partner, geef haar af en toe een cadeautje in de vorm van een bon voor de sauna, zonnebank of schoonheidsspecialiste. Wat je ook kan doen is een flesje massage olie kopen en je vrouw een massage geven, van deze intimiteit en aandacht zal ze vaak opknappen.
Een vaak gehoorde uitspraak van mannen is: ik moet 5 dagen in de week 8 uur per dag werken, dan ben ik moe en wil ik ontspannen. Zij zit de hele dag thuis, ik wou dat ik dat had. Voor de mannen: dit is een verkeerde soort jaloezie. Vrouwen met kleine kinderen die niet werken, zijn 7 dagen in de week 24 uur per dag bezig met de kinderen; Eten geven, luiers verschonen, met de kinderen spelen, opstandige huilbui sussen enzovoorts. Een vrouw is tegen de tijd dat de partner thuiskomt, dankbaar dat hij het even overneemt want alleen bezig zijn met je kinderen, geeft totaal geen gevoel van vrijheid. Het komt heel vaak voor dat als de man thuiskomt, hij een mopperende vrouw aantreft. Irriteer je daar niet aan. Geef je vrouw een dikke knuffel en zeg dat je haar hebt gemist, negeer een paar minuten de kinderen met zijn tweeën. Neem vervolgens de kinderen even over en geef haar een beetje de ruimte. Misschien wil ze koken, even naar buiten of een half uurtje liggen. Als je een vrouw de ruimte geeft, krijg je uiteindelijk zelf ook meer ruimte. Van tevoren kan je samen afspreken wie er op een avond gaat sporten, of met vrienden/vriendinnen uit gaat of dat je een oppas belt en samen even weggaat. Als er kleine kinderen zijn, neem de tijd voor elkaar!
Onbevredigende seks
In het begin van een relatie is alles nog spannend zo ook het vrijen. Vaak ben je nog jong of in ieder geval rond dezelfde leeftijd (uitzonderingen daar gelaten) en vind je elkaar prachtig. De klad komt erin als door het elkaar 'gewoon' vinden veroorzaakt dat je jezelf minder gaat verzorgen of minder je best gaat doen om lichamelijk in conditie te blijven. Daar begint ook de gebrek aan interesse in elkaar. De seks is er nog wel, maar tegen elkaar zeggen dat je elkaar mooi vindt, of aantrekkelijk en het vrij aanraken van elkaar moeilijker wordt, is daar de noodzaak daar iets aan te doen. Vooral een vrouw heeft emotionele stimulans nodig om met een man te vrijen of ze nu dik, dun, oud of jong is.
Een tip voor de mannen hier dus; maak complimentjes (zelfs al meen je het niet echt, als zij dat maar niet merkt).
Vrouwen hebben ook een gevoel voor saai en standaard als het om seks gaat.
Dus mannen nog een tip; vraag wat een vrouw fijn vindt, want vaak is dat iets anders dan jullie denken.
Soms zal een vrouw daar geen antwoord op hebben met als eenvoudige reden dat ze in slaap gesukkeld is door te vaak onbevredigde seks (zij gelooft dat het niet anders kan). Mocht hier sprake van zijn, verzin dan iets leuks, ga samen naar de Kamasutra beurs bijvoorbeeld. Verzin iets prikkelend. Nog even voor stellen samen; Vaak als er kinderen binnen de relatie zijn, vinden partners het moeilijk om open te zijn over hun seksualiteit. Wat iedere volwassene moet beseffen is dat seksualiteit net zo gewoon is als eten of slapen. Binnen een partnerrelatie is het dan ook van het grootste belang om over ieders seksualiteit te praten. Valse schaamte geeft uiteindelijk onbegrip.
Het voorkomen van ruzie
Het voorkomen van ruzie is heel goed mogelijk ook als je het niet met elkaar eens bent of je je irriteert aan wat je partner doet of zegt. Hier wat tips;
- Verbijt je irritatie
- Vraag aan je partner of hij je vast wil houden (ga daarbij staan)
- Zeg niks
- Hou dit zo lang mogelijk vol
- Kijk je partner aan
- Glimlach
Tot slot:
In iedere relatie heb je te maken met verbale en non verbale communicatie. Met beide redt/verknal je je relatie. Indien je de woorden/houding van je partner niet begrijpt, vraag er dan naar. Praat er over. Niet praten redt een relatie niet, uiteindelijk moet je samen om de tafel. Bij de advocaat om de scheiding te regelen of om te bespreken hoe nu samen verder. De eerder zaken besproken/uitgesproken worden, de meer kans van slagen een relatie heeft.
Een interessant boek met dit onderwerp: De kunst van het beminnen van Bianca van den Brand