Wel of niet doorgaan met je relatie?

Wel of niet doorgaan met je relatie? Voor dit dilemma komt menig (jong) gezin enig moment te staan en de vraag is dan, proberen we het nog een keer of gaan we uit elkaar? Veel mensen kiezen voor het laatste, maar recente onderzoeken wijzen uit dat het ook anders kan en een goed vervolg kan hebben voor de relatie. Een groep mensen is langere tijd gevolgd in hun traject rond huwelijk, scheiden (of toch niet), hertrouwen etc.

Trouwen en scheiden

Natuurlijk heeft iedereen die er voor kiest te trouwen het beeld voor ogen dat het voor altijd is. Je begint met je liefde een nieuw avontuur en denkt en verwacht dit samen door te maken. Gelukkig gaat het in veel huwelijken ook nog gewoon goed, maar zoals we weten gaat ongeveer een op de drie huwelijken fout. De vraag is dan of van die 33% er niet nog een bepaald percentage gered zou kunnen worden?

Wel of niet doorgaan met de relatie

Van de groep die het ondanks problemen, sleur of andere interesses toch geprobeerd heeft, zijn een aantal mensen nauwlettend gevolgd. Een deel daarvan heeft inmiddels weer een goede relatie (de oorspronkelijke) en volgens eigen zeggen is de relatie beter dan ooit. Men geeft hierbij aan dat het hem er in zit dat ze echt moeite hebben gedaan zich meer in elkaar te verdiepen (met alle plus- en minpunten), tijd te maken en bewust te werken aan de relatie.

Daarmee niet gezegd dat iedere relatie te lijmen valt, maar de intensiteit die de mensen die het echt opnieuw gaan proberen betrachten, levert –als het uiteindelijk weer goed komt- meer op. Althans dat is de persoonlijke ervaring van de stellen die gedurende een langere periode gevolgd zijn.

Materieel valt het tegen...

Het klinkt misschien niet helemaal zuiver, maar het materiële gedeelte van het huwelijk is nogal eens een bottleneck, zeker als er kinderen in het spel zijn. Behalve dat je nieuwe kosten moet maken, komen allerlei kosten dubbel terug. Denk maar eens aan de woning en het levensonderhoud. En gezien het feit dat de meeste mensen moeite hebben als ze materiele zaken in moeten leveren, wordt het leven er niet vrolijker op.

Gelukkiger?

Ook uit de groep mensen die gevolgd is, is gebleken dat scheiden niet DE oplossing voor het probleem is en mensen niet echt gelukkiger worden. Maar liefst 63% van de gescheiden mensen, voelde zich ook na langere tijd, niet echt prettiger. Binnen de groep van 63% zaten ook mensen die inmiddels alweer opnieuw getrouwd waren ook hier was ruim de helft niet echt gelukkiger.

Kinderen

Bij de meeste stellen bleken kinderen in het spel en dat maakt het alleen nog maar moeilijker. Want kinderen worden heen en weer geslingerd en slechts 15% van de gescheiden stellen heeft het voor elkaar gekregen om het kind in harmonie op te laten groeien. Zonder verwijten over en weer, wat immers helaas vaak via het kind gaat.

Dat impliceert dat het grootste gedeelte van de kinderen er in meer of mindere mate iets van mee krijgt en dat is niet goed. Ruim 93% van de kinderen gaf aan het erg te vinden dat hun ouders uit elkaar zijn gegaan en zelfs zonder ruzie, soms in twee huizen levend en meerdere cadeaus en vakanties, vonden kinderen het toch erg. Het “eng” is verder gegaan dan het feit dat de twee mensen waar ze van hielden en houden, niet meer samen konden leven. Men gaf bijvoorbeeld ook aan, de ouders – ook afzonderlijk- niet gelukkiger te zien. De groep die hiervoor meerdere keren gesproken is, betreft kinderen vanaf 10 jaar.

Doorgaan met de relatie

Van degene die ondanks dat de relatie niet goed liep en men op het punt heeft gestaan te gaan scheiden, toch bij elkaar is gebleven, blijkt bijna 70% weer gelukkig. Meerdere dieptepunten waarbij men iedere keer dacht dat het niet slechter kon en men inmiddels had uitgesproken toch de scheiding door te zetten, leverde een dusdanige opleving op dat er hoop bleef. Dit leverde vervolgens bij de grootste groep weer een prettige relatie op.

Mensen hebben moeite gedaan zich in elkaar te verdiepen, elkaar te respecteren zoals ze zijnen elkaar ruimte geven. Vooral het vertrouwen dat beide partners in ieder geval echt moeite hebben gedaan leverde weel goodwill op.

Gemak van scheiden

Het gemak van scheiden en alleen voor de direct perfecte relatie te willen gaan, maakt dat mensen snel de rechter opzoeken om het huwelijk te laten ontbinden. Men geeft aan dat aan een relatie werken niet gewenst is, althans dat bleek uit veruit het grootste gedeelte van de gescheiden stellen (het moet direct perfect zijn en anders niet). Met het gemak van scheiden, is het dan een logische vervolg stap. Zowel voor de stellen met en zonder kinderen. Opvallend was wel dat het bij het grootste gedeelte van de stellen om huwelijken van 5 jaar of korter waren ging (83%).

Tot slot

Uitzonderingen bevestigen de regel en gelukkig zijn er ook mensen die niet zo snel scheiden en werken aan de relatie. Voor de een loopt het goed af en de ander gaat helaas toch scheiden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…
Kenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieKenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieJe hebt relatieproblemen en je relatie of huwelijk zit in grote moeilijkheden. Je vraagt je af of je moet blijven of dat…

De sociale verklaring voor sekseverschillen: nurtureDe sociale verklaring voor sekseverschillen: nurtureIn de psychologie denken we na over het gedrag en de psyche van de mens. Wat maakt dat wij ons mannelijk of vrouwelijk g…
Geven en nemen in een relatie: de gulden middenwegGeven en nemen in een relatie: de gulden middenwegIn elke relatie zijn er af en toe conflicten, omdat twee partners nu eenmaal verschillende verwachtingen en behoeften he…
Bronnen en referenties
  • B. Young
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.