Vrouwelijke mannen

Vrouwelijke mannen Enig moment is de macho in de mode om vervolgens weer verdrongen te worden de metro of ... noem het maar op. De vrouw houdt de man wel bezig met waar zij voor gaat (als het om mannen gaat). Veel mannen doen er aan mee of vinden uit zichzelf uit wat ze prettig vinden binnen het man zijn. Dat de man een aantal zaken toepast die voorheen aan de vrouw toegeschreven werden, is wel duidelijk. Maakt dat vrouwelijke mannen of is ons beeld ietwat verwrongen? Oordeel zelf.

Acceptatie

Samen met enkele (mannelijke) experts een aantal zaken geïnventariseerd en op het moment dat ik de opsomming in zijn totaliteit zag, viel het me pas op hoeveel mannen dit doen. Sommige zonder enige schroom (en waarom ook niet), maar toch ook nog veel schoorvoetend of met een grote omweg vertellend. Waarom? Wellicht omdat nog lang niet iedereen het geaccepteerd heeft, de gemiddelde hetero man niet voor homo aangesproken wil worden of noem maar op. Het aantal mannen wat dus ‘vrouwendingen’ doet kan mogelijk nog veel hoger liggen.

Enkele 'vrouwendingen' voor en door mannen

Cosmetica

Als we over cosmetica spreken, hebben we het niet over de deodorant of aftershave maar over smeerseltjes voor het gezicht en de lichaamshuid. Zo geeft een van de mannen aan met enige regelmaat de dagcrème van zijn vriendin te gebruiken, omdat zijn huid erg droog is. De schroom om gewoon een crème voor mannen te halen, wat vanwege het andere karakter van de mannenhuid ook beter is, is torenhoog. Dit mede in verband met een gesprek met vrienden waarin terloops een van de vrienden een tv-reclame zag en de opmerking maakte dat dit alleen voor homo’s en watjes is.

Een andere man die de crème van zijn vrouw gebruikt doet dit stiekem, omdat zijn vrouw zijn stoere-man-zijn zo lekker vindt. Hij durft het gesprek niet aan te gaan, bang voor een teleurstelling. Daarentegen zijn er ook twee mannen die wel zo nu en dan de producten van hun vrouw gebruiken en waar de vrouw het prima vindt. Bij de een is dat een vrij geurloze bodycreme (zij heeft ook last van een erg droge huid) en bij de ander is het de nachtcreme.

Tenslotte zijn er ook nog twee mannen die de hoogtezon voor de buitenwereld te vrouwelijke vinden, maar wel bruin-zonder-zon stiekem gebruiken. Waarom stiekem? Geen idee, dat is er enig moment ingeslopen en dat stiekeme heeft wel wat, zeker als de omgeving de mannen vervolgens als “er goed uitzien” betiteld.

Praten

Hoewel de meeste vrouwen er om gekend staan veel te praten, te willen communiceren en met name over het gevoel willen en durven te spreken, zijn er ook enkele mannen die graag aan deze discussies deelnemen. Een van de mannen is inmiddels “geaccepteerd” door het groepje vrouwen, maar er waren ook vrouwen die het er niet mee eens waren, dat hij deelnam aan hun gesprekjes.

Een andere man krijgt zijn communicatiezucht slechts bij zijn vriendin bevredigd, maar mag dit weer wel combineren met zijn zucht naar cholocade én kijkt samen met haar naar sex-and-the-city herhalingen. Zijn eigen woorden zijn: ‘Dit maakt veel goed’. Zijn vriendin, zo geeft hij zelf aan, is voor een vrouw wel een beetje mannelijk. Zo lijken de rollen op een andere manier ook prima verdeeld.

Dieren

Dat de man ook van de kat houdt, is inmiddels wel geaccepteerd. Dat neemt niet weg dat er nog steeds vrijgezellen mannen zijn die niet zeggen dat ze een of meerdere katten hebben. Een van de mannen geeft aan dat zijn twee katten na zijn laatste vriendin bij hem zijn blijven wonen. Later blijkt dat dit met één kat het geval is, maar hij de andere zelf in het asiel op is gaan halen. Hij vond haar een beetje zielig én een dotje (wat uit de foto ook blijkt).

De hond is meer geaccepteerd en dan wel de grote hond. Toch zijn er meerdere mannen die gek zijn op het kleine hondje. De Chichu, de (mini)Maltezer of de Boomer. De Jack Russel is ook klein, maar op een of andere manier is deze meer geaccepteerd als hond bij een man. Veel mannen die zelf gek zijn op het kleine beestje geven nog steeds aan dat het voor de vrouw of het kind gekocht is. Een van de mannen heeft het hondje gekocht en is duidelijk voor hem (hoewel het hondje ook lief voor zijn vriendin is). Hij spreekt ook over ‘zijn hond’ en dat heeft hem bij zijn vriendenkring de nodige opmerkingen opgeleverd. Goed dat hij de hond, waar het kan, ook gewoon meeneemt. Het interesseert hem niets dat zijn kleine hondje meer als vrouwenhond wordt gezien.

Boodschappen

Meestal schuiven de mannen met of zonder lijstje door supermarkt. Gaan heel gericht op de producten af en maken dat ze z.s.m. wegkomen uit de winkel. Een vijftal mannen geeft aan graag boodschappen te gaan halen, rond te struinen in de winkel over wat te gaan eten en welke chips en dipjes er gekocht gaan worden en vaak besluiteloos rond blijven lopen.

Een van de mannen geeft aan dat hij eerst de noodzakelijke spullen in zijn mandje gooit en dan naar de ‘lekkere dingen’ gaat en rond gaat neuzen wat er allemaal is. Van kaasjes, tot nootjes, tot wijn tot nieuwe broodsoorten en lekkere vishapjes. Hij noemt het ‘zijn voorbereiding’ op de gezellige avond met zijn vriendin.

Tot slot

Goed dat mannen zich niet in een hoek laten dringen omdat ze toevallig iets leuk, lekker of lief vinden wat men typeert als ‘vrouwelijk’. Het kost waarschijnlijk alleen nog de nodige tijd voordat de geest dusdanig ruim is, dat dit ook gewoon moet kunnen en eigenlijk heel normaal is.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke verzorging voor mannen beauty en tipsPersoonlijke verzorging voor mannen beauty en tipsNiet alleen vrouwen maar ook mannen willen er goed uitzien! Steeds meet mannen besteden aandacht aan hun uiterlijk. Vers…
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…
Schadelijke stoffen in cosmeticaVrouwen en schoonheidsproducten, het is een duo dat al eeuwen samengaat. De laatste jaren is nu wel aan het licht gekome…

De sociobiologische verklaring voor sekseverschillen: natureDe sociobiologische verklaring voor sekseverschillen: natureAl jaren vragen wetenschappers zich af waarom mannen en vrouwen van elkaar verschillen. Is het nature of nurture? Zijn d…
Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Allereerst gefeliciteerd, u organiseert immers geen vrijgezellenfeest als niemand van uw vrienden of familieleden gaat t…
Bronnen en referenties
  • H. van der Wielen
  • Th. P. van Cate
  • M. Willemsen
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.