Het bruidsboeket: geschiedenis, trends en weetjes
Het bruidsboeket. Als je een bruid ziet, zie je een bruidsboeket. Maar toch is het bruidsboeket een verschijnsel met betrekkelijk korte geschiedenis. Een onbekende geschiedenis, ook. Terwijl die geschiedenis zowel interessant is, als een grote inspiratiebron voor een bruidsboeket van nu. Van gebedsboek-boeketje via eighties-waaier tot Lady Di-glamourboeket... lees verder.
Het bruidsboeket. Het hoort bij de bruid, volkomen vanzelfsprekend. Dat zou je bijna laten vergeten dat het bruidsboeket een vrij recent verschijnsel is. Bloemen hoorden vanouds bij de huwelijksceremonie, maar dan versierde je eerder de omgeving dan de bruid zelf. Leuk is ook dat de geschiedenis van het bruidsboeket een hele traditie op gang heeft gebracht aan veel gebruikte vormen, bloemen met of zonder geheime betekenis én onverwachte bloemdecoraties.
Met een geheime boodschap
In de Victoriaanse tijd waren bloemen heel belangrijk als brengers van geheime boodschappen. Bruidsbloemen werden daarom met zorg gekozen, om de juiste betekenis over te brengen! Als je je wilt aanpassen bij bloementaal, zijn dit de bloemen om te vermijden: de anemoon, die staat voor 'ziekte', en de lavendel, die symbool staat voor 'wantrouwen'... of wat vind je van het duizendblad met de onverbiddelijke boodschap 'ik verklaar jou de oorlog?' En hoe lieflijk goudsbloemen ook zijn, het is misschien maar goed dat de bloem die wanhoop symboliseert, zelden in een trouwboeket gezien wordt...
Een echte Biedermeier
Een van de klassiekers in bruidsboeketten is het zogenaamde 'Biedermeiertje'. Dat is een boeket waarbij de bloemen keurig in cirkeltjes zijn geplaatst, en een kleurige combinatie vormen - net als de beroemde Biedermeier-schilderijen. Elke cirkel van bloemen, moet een andere bloemensoort bevatten. Heel toepasselijk, is het Biedermeierboeketje bedacht eind negentiende eeuw. Destijds was het gebruikelijk om citroen- en sinaasappelschilletjes in het boeket te stoppen voor de geur. Leuk is dat de Biedermeier langzaam weer aan een opmars is begonnen: het is een heel opvallend boeket voor wie echt eens iets anders wil, en het heeft een vaak popperige lieflijkheid.
Met wat drama
Begin twintigste eeuw werd een ietwat dramatisch bruidsboeket geinspireerd op dé grote actrice van die tijd, Sarah Bernhardt. De bruid draagt dit boeket vaak in haar arm gevlijd; het arrangement is natuurlijker dan bijvoorbeeld de Biedermeier, maar het boeket is ook duidelijk groter en zwaarder dan veel andere soorten bruidsboeketten. Voor Hét Effect moet je iets over hebben. Overigens is een bijkomende mode bij het huidige boeket in Sarah Bernhardt-stijl, een bijzonder lint. Tot linten met pareleffecten en hoogglans toe. En de bruid, zij ging niet ongezien voorbij...
Waaier
Een tijdelijke trend uit de jaren tachtig: kunststof waaiers bezaaid met anjers en linten. Nog wat erger volgens de bruidsstijlbijbels: mandjes á la herderinnetje, gevuld met bloemen. Er zijn veel dingen uit de eighties die we niet hopen terug te zien, en dit zijn er een paar van. Gelukkig werd de waaiervorm in het boeket, opgevolgd door een kleine fijne trend: het boeket dat omlaag klatert als een delicate waterval. Een stroompje van bloemen die samen een heel vrije belijning vormen.
Bruidsmofje
Een wel heel ongewoon idee is de bruidsmof. Zeker in de winter een heel origineel idee. Deze mof houdt de handen warm, én gedecoreerd met schitterend bloemwerk. Vanouds wordt de bruidsmof door de kleermaker gemaakt. Een knappe bloemist die van deze traditie nog weet....
Voor vrome bruiden
Een vermelding die we niet mogen missen: vooral Katholieke bruidjes bevestigden een klein tuitje bloemen aan hun gebedsboek, als teken van geloof en bezieling. Geen slechte dingen om mee te brengen in je huwelijk! Geloof het of niet, dit boeketje heeft nog altijd fans onder bruiden. Bijvoorbeeld in de vorm van een delicaat klein boeketje met stefanotis.
Lady Di
Begin twintigste eeuw werden de boeketten zo groot, dat een beetje minder ferme bruid er snel onder bedolven raakte. Een kakofonie van bloemen en linten, afgemaakt met decoratiegroen. In dit ontwerp hadden zogenaamde liefdesknopen een belangrijke plek: verknoopte bruidslinten, waarin bloemknoppen en groen waren geplaatst. Wie het bruidsboeket gooit of vangt, weet zelden dat we daarmee maar de helft van de oorspronkelijke traditie over hebben. Ooit mocht de gelukkige die het boeket opving, een liefdesknoop ontwarren én een wens doen... die dan natuurlijk uit zou komen. Er volgde een forse en lange dip in populariteit vanwege de Tweede Wereldoorlog die de hele wereld in somberte en soberheid dompelde. Een corsage was tijdens die droevige tijd gebruikelijker dan een duur en opvallend boeket... Maar we maken een sprong in de tijd naar het schitterende huwelijk van Lady Di, met haar grootse bruidsboeket, en de trend richting groots en glamourous was overtuigend terug.
Bruidsboeket nu
Stond daarmee het glamourboeket voor altijd aan top? Nee. Zoals alle trends zich de laatste tijd ontwikkelen, kun je met het bruidsboeket van nu meer kanten op dan ooit. Er is niet meer één supertrend, er zijn er vele naast elkaar, aan te passen bij jouw persoonlijkheid. Naast trends richting naturel en vrij gearrangeerd qua bloemen en stelen, zijn er de glamoureuze boeketten waarin de bloemen strak op effect gearrangeerd zijn compleet met linten, kleurstenen enzovoort. Tegenover de trend richting exotische bloemen, is er ook het verstilde kleine boeket. Als bruid in spe sta je dus voor de toch wel heel leuke taak om helemaal je eigen invulling te geven aan wat er allemaal kan. Niet voor niets is een van de nieuwste trends, het zelf, samen met de bloemist, ontwerpen van je eigen hoogstpersoonlijke boeket! Of je nu gaat voor een bepaalde vorm die bij je figuur past zoals veel gedaan wordt, voor je lievelingsbloemen of voor een bloem met precies de juiste geheime boodschap.... alles is aan jou.