De geur van verleiding

Als we geuren inademen, dan worden er signalen naar de hersenen gestuurd. Sommige geuren zorgen ervoor dat oude herinneringen weer bovenkomen, maar er zijn ook geuren die zorgen voor een andere reactie. Geuren die zorgen voor een chemische reactie in de hersenen, die er op hun beurt voor zorgen dat er een verlangen kan ontstaan. Geuren kunnen onder andere zorgen voor ontspanning, verlaagde remmingen, een hogere gevoeligheid en gevoelens van euforie.

Tuberoos

De tuberoos begint pas echt zijn sterke sensuele geur los te laten als het donker begint te worden. Hierdoor en door zijn afrodisiacum wordt de tuberoos in India ook wel “minnares van de nacht” genoemd. Het gerucht gaat zelfs dat in India alleen getrouwde vrouwen de tuberoos mogen plukken, omdat men bang is dat mannen teveel worden afgeleid door de combinatie van de geur en eventuele single vrouwen.

De tuberoos werd oorspronkelijk gebruikt voor aromatherapie bij erectiestoornissen. De bloem is tegenwoordig ook een veel gebruikt ingrediënt bij het maken van delicate parfums. De populariteit van het aroma van de bloem ontstond in de jaren 50 van de vorige eeuw, toen sterren van het witte doek als Catherine Deneuve de geur gingen gebruiken.

De lotusbloem

De lotus werd al door de Egyptenaren gebruikt om gevoelens van seksuele extase op te wekken. De bloem wordt mede hierdoor ook wel gezien als een symbool van vrouwelijkheid. De lotus bloeit overdag, de schitterende witte bloemen zijn overdag dus goed te zien. Zodra de zon onder gaat verdwijnt de lotus onder water, mysterieus als een echte vrouw.

In het verleden werd de bloem ook veel gebruikt om de kamers van aanstaande bruiden te decoreren, om zo haar sensualiteit en vruchtbaarheid te stimuleren. Beroemde fans van de geur zijn onder andere Britney Spears en Jane Birkin.

Jasmijn

Jasmijn was dé geur van Cleopatra. Sinds zij koos voor het parfum van deze bloem, heeft deze geur altijd synoniem gestaan voor verleiding.

Vandaag de dag wordt jasmijn nog steeds gebruikt in het spel van de verleiding. In Algerije en Tunesië geven geliefden elkaar bijvoorbeeld hele kleine ijshoorntjes gemaakt van ontluikende jasmijnbloemen die aan elkaar gevlochten zijn. Deze ijshoorntjes geven hun krachtige aroma’s prijs als de knoppen van de bloemen opengaan, deze geste symboliseert seksueel genot. Jasmijn is een van de meest gebruikte aroma’s in parfums en wordt bijvoorbeeld door Angelina Jolie gebruikt.

Datura (Doornappel)

Het slaapverwekkende aroma van de Datura is bekend als tegengif voor slapeloosheid omdat het ontspanning of een droomachtige toestand kan opwekken.

Volgens de geurfolklore, vrij naar naar Shakespeare’s “Midsummernight’s Dream”, zal een man die in slaap valt na het ruiken aan een Datura verliefd worden op de eerste vrouw die hij ziet. Deze geur is dan ook perfect voor een femme fatale, beroemdheden zoals Jennifer Aniston dragen dan ook een parfum met dit aroma.

Heliotroop

Grote witte bloemen staan centraal in de geschiedenis van de meeste gewaagde geuren. De geur van de witte heliotroop is openlijk sexy met zijn kersengeur en wordt al sinds jaar en dag geassocieerd met passionele liefdesaffaires.

Volgens de Griekse mythologie was heliotroop (‘helio’ betekent zon en ‘troop’ komt van ‘trepo’ en betekent draaien) het resultaat van een verboden relatie tussen de zonnegod Helios en een gewone sterveling.

Toen de god terugkeerde op de berg Olympus, zou hij zijn geliefde in een bloem hebben veranderd. Dit is de reden dat de bloem wordt geassocieerd met liefdesaffaires. Ze zou als bloem haar hoofd steeds draaien om de bewegingen van de zon te volgen, van zonsopgang tot zonsondergang.
© 2010 - 2024 Dirk_v, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDe Dianthus Kahori is een anjer die in 2007 is geïntroduceerd in ons land. Kahori betekent geurend en dat past goed bij…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
Over 'advertentiebloemen' en de bijtjesOver 'advertentiebloemen' en de bijtjesVolgens Darwin wordt de evolutie voorgestuwd door natuurlijke selectie op individueel niveau. Wie het beste aan zijn/haa…
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…

Gemeenschap van goederen omzettenGemeenschap van goederen omzettenIn bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn om een gesloten huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar ee…
Relatieproblemen: Hoe red ik mijn relatie?Relatieproblemen: Hoe red ik mijn relatie?De eerste paar maanden van een relatie lijken allemaal zo leuk en aardig te zijn, tot je elkaar echt leert kennen. Sommi…
Bronnen en referenties
  • http://www.dailymail.co.uk/femail/article-435572/Scents-seduction.html
Dirk_v (3 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.