Leuke types als Maxima, Diana, Charlène redden de Monarchie

Leuke types als Maxima, Diana, Charlène redden de Monarchie Menige charmante burgervrouw heeft aan een koningshuis een noodzakelijke frisse impuls gegeven. Diverse monarchieën en vorstendommen hebben vanwege zo'n leuke aantrekkelijke verschijning aan populariteit gewonnen. En ook Amerikaanse presidenten hebben het dankzij een leuke echtgenote vaak makkelijker. Het brengt tevens de tijdschriftenbranche voordeel, want een magazine met op de omslag koningin Maxima verkoopt veel beter, dan de grimas van Trump.

Sprookjesprinses

Wij hebben Maxima en in Engeland hadden ze Diana. Beide charmante dames hebben wellicht niet in hun eentje de Monarchie gered, maar beslist wel een nieuwe impuls en een belangrijke ondersteuning gegeven. Zowel vrouwen als mannen blijken nu eenmaal gek op knappe verschijningen. In dit rijtje past uiteraard ook prinses Charlène van Monaco.

Politiek en Media

Toch was het wel een beetje vreemd dat serieuze politieke bezwaren i.v.m. vader Zorreguieta zo snel wegsmolten uitsluitend omdat zijn knappe dochter na een paar maanden zowaar al enkele woorden Nederlands wist te spreken. Ook de media waren opmerkelijk snel om. Volgens Vrij Nederland, waren de kranten in de kwestie Maxima tijdelijk weer even gezagsgetrouw als in de jaren '50.

Volksgunst

Wat Maxima vanwege haar charme heeft weet te bereiken is weliswaar opmerkelijk, maar zeker niet uniek. Menige dynastie heeft zich in het verleden de volksgunst weten te verwerven, simpelweg door aantrekkelijke slimme jongedames in het Huis op te nemen:
  • Koning Leopold van België zag in de jaren dertig van de vorige eeuw kans wat goed te maken jegens het volk, door de lieftallige Astrid aan de haak te slaan.
  • Prins Reinier van Monaco wist ooit het wegkwijnende vorstendommetje Monaco enigszins op te vijzelen, door een relatie aan te gaan met de beeldschone Grace Kelly. Een niet onbelangrijke bijkomstigheid was dat de zeer populaire filmster bovendien ook nog over een aardig vermogen beschikte. Als het om Monaco gaat, heeft de geschiedenis zich in zekere zin herhaald, want de aantrekkelijke 41-jarige prinses Charlène is sinds 2011 de echtgenote van prins Albert, staatshoofd van Monaco.
  • Diana heeft in Engeland, via een golf van geestdrift, destijds in één klap het Huis van Windsor er bovenop geholpen en de populariteit van het koningshuis doen stijgen.
  • Voordat de Ayatollahs in het vroegere Perzië de macht overnamen, werd het keizerrijk geregeerd door de Sjah, een echte vriend van het Westen. De Sjah had één heel groot probleem, het lukte zijn eerste vrouw Soraya namelijk niet om kinderen te krijgen, waarop hij gedwongen werd van de mooie Soraya te scheiden en te trouwen met een eveneens zeer knappe Farah Diba die wel voor noodzakelijke troonopvolging wist te zorgen. De portretten en verhalen van zowel Soraya als Farah Diba wisten, vanwege deze sappige story, halverwege de vorige eeuw jarenlang in de westerse damesbladen door te dringen.
  • De Belgische monarchie mag Mathilde dankbaar zijn dat die in 1999 prinses werd.

Vrouwen en Mannen

Vrouwen zijn waarschijnlijker nog doller op sprookjes dan mannen. Via een knappe lieftallige sprookjesprinses kunnen ze hun dromen naar hartenlust de vrije teugels geven. Dat Idol effect t.o.v. het eigen geslacht komt in die mate niet voor bij mannen. Wat waarschijnlijk eveneens de reden is dat op zowel de voorpagina´s van mannen- als van vrouwenbladen uitsluitend vrouwen worden afgebeeld. Wel met belangrijke verschillen als het om verleidelijkheid gaat.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinses Charlène van MonacoCharlène Lynette Wittstock (geboren op 25 januari 1978) gaat sinds haar huwelijk met Prins Albert II van Monaco door het…
Prins Albert II van MonacoPrins Albert II van Monaco (geboren op 14 maart 1958) is de huidige regerend vorst van het koninkrijkje Monaco dat ligt…
De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisDe invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisIn 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Br…
De dubbele nationaliteit van koningin BeatrixHet kabinet Balkenende IV zwijgt in alle talen over een eventuele dubbele nationaliteit van koningin Beatrix. Het staat…

Het einde van de lange relatieIn het laatste nummer van 2009 van het weekblad Knack maakt het tijdschrift een balans op van de huidige situatie van he…
Minnaars en minnaressenMinnaars en minnaressenIemands minnaar of minnares zijn betekent dat er intimiteit is, maar wel op bepaalde voorwaarden. De meeste minnaars of…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.