Voordelen gearrangeerd huwelijk, zoals in India of bij ons

Voordelen gearrangeerd huwelijk, zoals in India of bij ons Onder meer in India worden vrijwel alle huwelijken gearrangeerd door de wederzijdse ouders. Spontane liefde kun je daar als kind beter zien te voorkomen, want dat scheelt een hoop leed en andere problemen. Toch wordt het gearrangeerde huwelijk in India over het algemeen geaccepteerd door de kinderen, omdat het z'n voordelen heeft. Het gezegde "liefde maakt blind", is niet voor niets een volkswijsheid. Want bijna 40% van alle Nederlandse huwelijken strandt in een echtscheiding.

Wat is een gearrangeerd huwelijk

Een gearrangeerd huwelijk wil zeggen dat ouders, of andere familieleden, op zoek gaan naar een geschikte partner (en geschikte schoonfamilie) voor hun zoon of dochter. Het komt veel voor in de Hindoestaanse cultuur. Als je de Indiase kranten bekijkt zie je grote hoeveelheden huwelijksadvertenties, die door ouders zijn geplaatst.

Dat het huwelijk gearrangeerd wordt, betekent niet altijd dat je als kind moet instemmen met de eerste de beste keus van je ouders. Een gearrangeerd huwelijk is dus niet te vergelijken met het zogenaamde uithuwelijken. De ouders stellen bij het gearrangeerde huwelijk, na serieus onderzoek van de beoogde partner, het meisje en de jongen aan elkaar voor en die kunnen dan na enige tijd beslissen of ze elkaar wel of niet aardig vinden. De mogelijkheid bestaat dus wel degelijk dat één of beiden het niet met elkaar zien zitten. En dat wordt dan ook meestal door de ouders geaccepteerd. Er is dus niet sprake van een gedwongen keuze. Maar het is onvermijdelijk dat er wel een zekere druk op de beide kandidaten ligt. En uiteraard kent ook dit systeem uitwassen.

Voordelen

De gedachte is dat je niet per se verliefd hoeft te zijn om toch uiteindelijk van elkaar te gaan houden. Wie anders dan je eigen ouders weten wat goed voor je is, wie bij je past en wat je graag wil. Je ouders kunnen dus in eerste instantie, beter dan jijzelf, objectief beoordelen of een bepaalde huwelijkspartner goed bij je past. Ze kennen je namelijk door en door, en zijn als geen ander in staat om te zien of karakter, cultuur, afkomst en waarden met elkaar kunnen klikken. Als je daarentegen tijdens een spontane ontmoeting zomaar tegen iemand aanloopt, kun je elkaar weliswaar heel aardig vinden en verliefd raken, maar kunnen afkomst-, karakter- en cultuurverschillen op den duur roet in het eten gooien. Wat in onze westerse maatschappij tot uiting komt in het hoge percentage echtscheidingen. Arrangeren is dus per definitie zeker niet slechter voor het welslagen van het huwelijk.

Bruidsschat

In India en menig ander land is het huwelijk dus een overeenkomst tussen families, met instemming van de kinderen. Het meisje wordt door het huwelijk financieel onafhankelijk, daar zij door haar echtgenoot onderhouden wordt. Dit heeft wel een prijs, aangezien de vader van de bruid een aanzienlijke bruidsschat dient te betalen aan de ouders van de bruidegom. Je moet daarbij denken aan een bedrag ter grootte van het jaarinkomen van de bruidegom. Vooral voor vrouwen is het huwelijk in India onontbeerlijk. Afgezien dat er wordt neergekeken op vrouwen die niet getrouwd zijn, is het huwelijk voor vrouwen ook een manier van overleven. Want in India zijn geen uitkeringen, en veel vrouwen hebben geen opleiding waarmee ze zelf de kost kunnen verdienen. Hebben je ouders weinig geld voor een bruidsschat dan is de kans wel groot dat je een man trouwt met een heel laag inkomen.

Ook in onze omgeving

Hoewel er niet openlijk over wordt gesproken en het ook niet dat etiket opgeplakt krijgt, is het ongetwijfeld zo dat ook in onze westerse maatschappij huwelijken worden gearrangeerd. Vaak is er sprake van macht en geld, of een religie die niet mag verwateren. Ook in de koninklijke sfeer is er heel wat geregeld. Op 8 juli 1551 vond de huwelijksvoltrekking plaats van het gearrangeerde huwelijk tussen Prins Willem van Oranje en Anna van Egmont, dat overigens een goed huwelijk werd. Binnen de traditionele joodse gemeenschap worden eveneens veel huwelijken gearrangeerd, vaak landsgrens overschrijdend. Dus bijvoorbeeld iemand uit Antwerpen die aan een inwoner van Amstelveen of Zurich wordt voorgesteld.

Je eigen huwelijk arrangeren

Als je van mening bent dat liefde en passie alleen, onvoldoende fundamenten zijn voor een langdurige relatie, kun je zelf een keertje in alle koelbloedigheid een zakelijke lijst opstellen van alle eigenschappen, karaktertrekken, normen en waarden die een toekomstige levenspartner zou moeten hebben. Die lijst sla je in je hoofd op en kun je aanhouden tegen iedereen die je spontaan tegen het lijf loopt. De kans bestaat dan natuurlijk wel dat je eeuwig vrijgezel blijft.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatHet huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatDe trouwdag wordt door velen de mooiste dag van hun leven genoemd, maar hoe is deze traditie ontstaan? Spoiler: de gesch…
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…

Je frisse zweetlucht vergroot jouw aantrekkingskrachtJe frisse zweetlucht vergroot jouw aantrekkingskrachtNiets is zo fijn als flink transpireren tijdens een intensieve sportbeoefening of bij een andere gezonde lichaamsinspann…
Een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenwonen?Een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenwonen?Er bestaan verschillen tussen de diverse samenlevingsvormen. Het huwelijk is vrijwel gelijkgesteld met geregistreerd par…
Bronnen en referenties
Reactie

Henk, 09-08-2014
Een erg subjectief stuk. Enkel de 'voordelen' worden genoemd en veel stukken tekst zijn simpelweg niet waar.

Waarom er zo weinig van dit soort huwelijken stuklopen t.o.v liefdeshuwelijken is omdat er familie-eer op het spel staat. Scheiden schend die eer. En vooral meisjes worden van jongs af aan geconditioneerd die eer te bewaken. Velen leven dan dus liever ongelukkig dan die eer op het spel te zetten.

De ouders zijn alles behalve een geschikte partij om een partner te kiezen omdat de kinderen in een westerse cultuur leven met twee gezichten. Buiten de deur zijn ze westers en vrij. Thuis zitten ze vast in de cultuur van hun ouders en hebben vaak simpelweg niet de keuze om thuis hunzelf te zijn.

Wanneer de ouders een partner kiezen is dit daarbij vaak eerder gebasseerd op financiële situatie en opleiding van de toekomstige echtgenote dan of er chemie of overeenkomt op ander vlak is. Reactie infoteur, 10-08-2014
Ik wil opmerken dat ik mijn stuk gebaseerd heb op een (kort) verblijf aldaar en gesprekken met kenners ter plaatse. Waarmee ik niet beweer dat ik de wijsheid in pacht heb.

Ben wel benieuwd wat er naar uw mening "simpelweg niet waar" is.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 10-01-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.