Waarom kunnen vrouwen twee dingen tegelijkertijd?
Vrouwen zouden twee of meer dingen tegelijkertijd kunnen doen, terwijl dit bij mannen veel stroever verloopt. Is dit een sprookje of realiteit? Een verzinsel of wetenschappelijk aantoonbaar?
Hoe werken onze hersenen?
Onze hersenen zijn onderverdeeld in twee helften: een linker- en een rechterhelft. Elke helft heeft zijn eigen specifieke functies. De linkerhelft is verantwoordelijk voor het rationeel-verbale element: denken en nadenken, dingen waarnemen, kennis opdoen, communiceren, met andere woorden alles in verband met taal. Hierbinnen heb je een onderste en een bovenste laag. De onderste laag beperkt zich tot het imiteren en overnemen van wat anderen poneren en doen, terwijl de bovenste laag eerder met nieuwsgierigheid te maken heeft: het redeneren, de wil om iets te begrijpen en een kritisch individu te zijn dat zichzelf constant in vraag stelt. De rechterhelft is eerder het emotioneel-non-verbale deel. Ruimtelijke inzicht bijvoorbeeld, de herkenning van patronen en tekeningen: abstraheren en synthetiseren. Het is ook het deel waar het gevoel ontwikkeld wordt: vrolijkheid en verdriet, kunstzinnigheid, het aanzwengelen van de verbeelding. Terwijl in de onderste laag eerder de negatieve gevoelens huizen als verdriet of boosheid, vind je in de bovenste laag de positieve gevoelens zoals genegenheid of schoonheid.
Welke van de lagen de overhand krijgt hangt veelal van de opvoeding af en de omgeving waarin men opgroeit.
De specialiteiten van de man en de vrouw
Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw doorgaans beter is op het gebied van taal, fijne motoriek en rekenen. De man daarentegen zou zich beter kunnen oriënteren, een beter inzicht hebben en wiskundig kunnen redeneren.
Dit zou te maken hebben met de geslachtshormonen. Oestrogeen doen de hersenen evolueren in vrouwelijke richting, testosteron in mannelijke richting.
Multitasken
Twee of meer dingen gelijk doen, noemt men multitasken. Deze term uit de informatica betekent dat je parallel verschillende taken kan uitvoeren. Als een mens twee dingen tegelijk wil doen moet hij snel van de ene hersenhelft naar de andere kunnen overschakelen. Deze ‘schakelfunctie’ situeert zich onder het voorhoofd. Mannen blijken strakker te ordenen dan vrouwen zodat vrouwen het makkelijker hebben om over te schakelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het overschakelen enkele seconden in beslag kan nemen. Op zich te verwaarlozen maar als je bijvoorbeeld aan het telefoneren bent terwijl je rijdt kan dit het verschil uitmaken tussen leven of dood. Multitasken kan men aanleren. Door veel te oefenen leg je als het ware een weg aan in je hersenen zodat bepaalde gezamenlijk uitgevoerde activiteiten na een tijdje routineus plaatsvinden. In sommige situaties kan dit noodzakelijk zijn: als je collega ziek valt en je zijn werk moet overnemen bijvoorbeeld of als je eten moet klaarmaken maar tegelijkertijd ook je kroost in het oog moet houden.
Waarom kunnen vrouw twee dingen tegelijk beter dan mannen?
Dit fenomeen kan geschiedkundig verklaard worden. Het heeft te maken met de evolutie van de mens (knipoog naar meneer Darwin). De voorhistorische man was een jager. Hij moest zijn prooien vaak lange tijd achtervolgen en diende zich dus te concentreren op een langetermijndoel. Dat ene doel was essentieel en bijzaken moesten in functie daarvan worden geëlimineerd. De vrouw daarentegen moest zich op verschillende zaken tegelijkertijd concentreren. Ze moest de groep beschermen en op gevaren letten die de groep eventueel konden bedreigen. Ze bereidde ook het eten en zorgde voor de kinderen. Ze was dus sociaal heel actief. De evoluerende mens heeft dat altijd met zich meegedragen.
De logische conclusie
Als je de invloed van geslachtshormonen op de evolutie van de hersenen in ogenschouw neemt en die combineert met de geschiedkundige evolutie, dan krijg je een beter inzicht waarom vrouwen nu eenmaal beter zijn in het simultaan uitvoeren van verschillende taken.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen