Verschil mannen en vrouwen aan de top!

Verschil mannen en vrouwen aan de top! Het is zo dat er in de Nederlandse top van bedrijven meer mannen dan vrouwen aanwezig zijn, waar ligt hierin de oorzaak? Allereerst is een belangrijke oorzaak de ingeburgerde verschillen tussen mannen en vrouwen waarin Hedy d’Ancona en haar feministische medestaanders toch maar weinig verschil hebben kunnen maken. Natuurlijk hebben zij al bereikt dat de vrouwen nu wel werken, maar toch draaien zij uiteindelijk op voor de zorg van de kinderen.

De mens als zoogdier

En dit is niet gek. Natuurlijk niet, wij, als mensen vergeten weleens dat we nu eenmaal zijn gemaakt om ons voort te planten. Wij blijven zoogdieren. En bij ons soort, de homo sapiens sapiens, is het zo dat het vrouwtje de kinderen baart en daar ook voor zorgt. Nu is dit wel een heel orthodoxe stellingname, maar toch blijkt het ook zo in de praktijk te werken. Een man is niet capabel om borstvoeding te geven, hoe graag hij dat ook zou willen.

De groep vrouwen die kinderen krijgen hebben dus al een groot “nadeel”, ten opzichte van de mannen die strijden voor dezelfde baan. Zij kunnen zich minder geven voor de baan, zelfs wanneer kinderopvang wordt gerealiseerd hebben zij toch vaak de zorg voor hun kinderen. Hier gaat nu eenmaal veel tijd in zitten. Een nadeel hebben betekend niet dat het ook onmogelijk is om dezelfde kwaliteiten te hebben of om gelijk te staan aan de man, maar in dit geval betekent het wel dat er vaak minder tijd is.

Zorgzaamheid van de vrouw

Dan nu, de groep vrouwen die geen kind hebben, zij behoren dan toch gelijk te staan aan de man: vaak dezelfde scholing, dezelfde kwaliteiten enzovoorts. Hier kan ook een extra voordeel van de vrouw aan toe worden gevoegd: de zorgzaamheid. Een man is over het algemeen gezien minder zorgzaam dan de vrouw. Ook dit komt door de verschillende biologische achtergronden die de twee sekses hebben. Deze kwaliteit kan uitstekend in het voordeel werken: zorgzame managers. Een zorgzame manager is vaak te herkennen in het participerend leiderschap, waarbij betere resultaten worden behaald in het bedrijf doordat de werknemers gemotiveerder blijken te zijn en initiatief tonen, zij zijn minder afhankelijk en kunnen meer zelfstandig werken doordat zij voelen dat er aandacht aan hen besteed wordt, het teamwork wordt bevordert en er is zeker minder agressie waar te nemen in de onderneming.

Autoritaire leiders

Gelijkheid, niet op het gebied van posities, maar vaak wel op de manier waarop er met elkaar omgegaan wordt. Een leider die denkt boven haar of zijn volgelingen te staan, zal op den duur ten val worden gebracht omdat deze autoritaire houding vaak niet succesvol blijkt te zijn. Bij de autoritaire leiderschapsstijl geeft de leider bevelen aan medewerkers over het te verrichten werk en de wijze waarop zij zich dienen te gedragen. De macht wordt hier als middel gebruikt om gezag uit te oefenen. De leider neemt zelf alle beslissingen en beschikt over alle bevoegdheden dienaangaande. De leider is vaak ook sterk gericht op het behalen van resultaat. Dat deze manier van leidinggeven vaak niet succesvol is, moge duidelijk zijn.

Conclusie

Het gaat uiteindelijk om de karaktertrekken van de manager die van belang kunnen zijn om de organisatie tot een succes te maken of juist te laten falen. Aangezien veel van deze trekken niet afhankelijk zijn van het geslacht van de manager, zal het mijns inzien weinig uitmaken of er nu een man of een vrouw de leiding heeft. Door de biologische verschillen onderling zijn er nu eenmaal wel trekken die bij het ene ‘’soort’’ overheersender zijn dan bij het andere. De ene keer werken zij wel in het voordeel, de andere keer niet. Er zijn verschillen tussen de man en de vrouw die hun positie in het bedrijf kan bepalen, maar deze verschillen gelden niet voor iedereen en of zij zeker een voordeel of nadeel zijn, valt ook nog te bezien.
© 2009 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leiderschap: management, omspanningsvermogen, spanwijdteElke onderneming heeft leidinggevenden en management nodig. Die managers zijn verdeeld over verschillende managementnive…
Leiderschap: LeiderschapsstijlenLeiding geven aan een organisatie kan op vele manieren. De stijl van leidinggeven verschilt van persoon tot persoon, maa…

Een relatie, hoe houd je het leuk?Een relatie, hoe houd je het leuk?Bijna iedereen is aan het begin van een relatie optimistisch en enthousiast. Na verloop van tijd kunnen er echter patron…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.