Open huwelijk: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?

Open huwelijk: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor? Echtgenoten kunnen voor aanvang of tijdens een huwelijk beslissen om te kiezen voor een open huwelijk. De beide partners geven elkaar dan de ruimte om andere liefdesrelaties aan te gaan. Open huwelijken zijn er in allerlei vormen. Zo kan het zijn dan beide partners er verhoudingen op nahouden, maar het is ook goed mogelijk dat maar één van beide partners hier behoefte aan heeft terwijl de tweede dit toestaat. Het kan ook een uitkomst zijn voor wie getrouwd wil blijven terwijl één van beide partners gedurende het huwelijk ontdekt biseksueel te zijn.

Open huwelijk


Wat is een open huwelijk?

Men spreekt veelal van een open huwelijk wanneer twee mensen voor de wet met elkaar getrouwd zijn maar waarbij één of beide partners daarnaast ook één of meerdere al dan niet seksuele relaties onderhoudt met anderen. Dit gebeurt niet in het geheim, maar de partners staan elkaar toe dit te doen. Wanneer twee partners een vaste relatie met elkaar hebben maar niet getrouwd zijn kan er ook sprake zijn van een open relatie. Uit een peiling van Psychologie Magazine komt naar voren dat 4 tot 5% van de Nederlanders met een relatie deze kwalificeert als een niet-monogame relatie (2014).

Waarom kiezen voor een open huwelijk?

Een open huwelijk is in veel gevallen een keuze van de beide echtgenoten. Wanneer beiden zich prettig voelen bij het hebben van al dan niet seksuele relaties met meerdere mensen dan kunnen hier vrij eenvoudig onderling afspraken over gemaakt worden. Sommige mensen zullen zich dan afvragen waarom je überhaupt zou trouwen, maar hier kunnen wel degelijk valide redenen voor zijn. Het aangaan van een huwelijk heeft immers vooral op praktisch en financieel gebied diverse voordelen ten opzichte van een relatie waarover niets op papier staat. Ook wanneer je kinderen hebt is een huwelijk vaak een manier om allerlei gedoe te voorkomen. Daarnaast vinden mensen het ook fijn om tegenover de buitenwereld gewoon te kunnen zeggen getrouwd te zijn.

Voor sommige stellen is een open huwelijk niet een keuze die van begin af aan gemaakt wordt. Het is ook mogelijk dat één van beide partners tijdens het huwelijk tot de conclusie komt maar moeilijk monogaam te kunnen blijven. Menig huwelijk loopt dan stuk op een buitenechtelijke relatie. Anders wordt dat wanneer de ander begrip toont voor de situatie en akkoord gaat met afspraken over een open huwelijk, al dan niet met daarbij de afspraak dat het niet erg is wanneer de ander er ook verhoudingen op nahoudt. Dit kan uiteindelijk de redding van een huwelijk zijn.

Niet elk open huwelijk is hetzelfde

Open huwelijken zijn er in allerlei variaties. Zo spreken sommige mensen al van een open huwelijk wanneer ze doorgaans trouw zijn aan elkaar maar af en toe feesten bezoeken waarbij ze het met een ander 'gezellig hebben'. Na afloop van het feest is dan alles weer zoals vanouds. Er zijn ook open huwelijken waarbij één van de partners er relaties met anderen op nahoudt, terwijl de ander wel monogaam is. Een open huwelijk kan ook een uitkomst zijn wanneer één van beide partners tijdens het huwelijk ontdekt biseksueel te zijn terwijl hij of zij dit naar de buitenwereld niet wil uiten. Samen als partners onder één dak blijven wonen terwijl een van de echtgenoten ook een relatie onderhoudt met iemand van hetzelfde geslacht is dan een mogelijkheid. Ook is het naast het hebben van een 'verhouding' ook mogelijk naast het huwelijk een andere volwaardige liefdesrelatie met een ander te hebben. Er wordt dan ook wel gesproken van polyamorie. Waar het ene stel elkaar de vrijheid geeft relaties aan te gaan met anderen, hebben andere stellen de afspraak dat een relatie alleen oké is indien de partner hier eerst specifiek toestemming voor geeft.

Relatietherapie

Het nieuwsgierig zijn naar andere mannen of vrouwen kan worden opgevat als een teken dat je niet gelukkig bent in je huwelijk. Dit kan een aanleiding zijn om in relatietherapie te gaan. Spreek je met een relatietherapeut met een wat meer liberale levensvisie dan is het mogelijk dat hij of zij het onderwerp van een open huwelijk te berde brengt. Dit is echter eerder een uitzondering. Relatietherapie zal er vaker op gericht zijn om de monogamie in stand te houden. Wil je met je partner in therapie gaan en overweeg je een open huwelijk al als een mogelijkheid, dan verdient het de aanbeveling de beoogde therapeut van te voren te bevragen over dit onderwerp.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Blijvende factoren kunnen doorslaggevend zijn voor de partners om bij elkaar te blijven na de ontdekking van het vreemdg…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Waarom mannen vrouwen overheersen, is het te veranderen?mijn kijk opWaarom mannen vrouwen overheersen, is het te veranderen?Mannen hebben eeuwenlang vrouwen overheerst. Hoewel langzamerhand het besef groeit dat het ook anders kan is het nog ste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samuel-kariuki, Pixabay
  • https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/een-open-relatie-wanneer-werkt-dat/#
  • https://www.psychologiemagazine.nl/advies/help-mijn-man-wil-een-open-relatie/
  • http://relatie.blog.nl/partnerschap/2016/11/13/het-open-huwelijk-liefde-enof-lust-voor-gevorderden
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.