Wat is een transgender?

Wat is een transgender? In de moderne maatschappij is er een grotere mate van vrijheid wat betreft het uiten van je mening en het aanmeten van een leefstijl die bij je past. Wanneer je het niet eens bent met een staatshoofd mag je daar (vaak) openlijk kritiek op leveren en wanneer je als zakenman geen stropdas meer draagt wordt dat steeds vaker geaccepteerd. Ook homoseksuelen hebben steeds meer vrijheid om hun seksuele voorkeur naar buiten te brengen. Anno 2016 wordt tevens de term 'transgender' (ook wel cisgender genoemd) steeds vaker genoemd maar niet iedereen weet precies wat deze term inhoudt. Wat is een transgender en waarom is dit een populair gespreksonderwerp geworden?
Er zijn twee manieren om de term 'transgender' uit leggen:
  1. Een transgender is een persoon die zich niet thuisvoelt in het geslacht waarin hij of zij geboren is. Transgenders nemen (vooralsnog) niet de stap van geslacht te veranderen zoals transseksuelen maar gedragen zich en leven als iemand van het 'andere' geslacht.
  2. Een transgender is een paraplubenaming voor iedereen die niet precies past in de traditionele man-/vrouwverhouding. Daaronder vallen travestieten, transseksuelen en androgyne personen.

Geboren in het verkeerde lichaam

Een transgender volgens de eerste omschrijving is geboren als één geslacht maar identificeert zich als het andere geslacht, bijvoorbeeld een jongen of man met een penis en alle kenmerken van het mannelijk geslacht, maar van binnen identificeert deze persoon zich als vrouw. Deze gevoelens ontwikkelen zich doorgaans al voor de pubertijd, maar worden niet altijd als zodanig onderkend. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft transgenderisme als medische aandoening aangemerkt. Naar schatting is anno 2016 0,3% van de volwassenen in Nederland transgender.

Transgender wereldwijd

Internationaal is transgenderisme in een aantal landen anno 2016 (grotendeels) geaccepteerd, bijvoorbeeld in Thailand waar relatief veel mannen als “ladyboy” door het leven gaan waarbij geen duidelijk onderscheid bestaat tussen travestiet, transgender en transseksueel. Vrouwen die zich als mannen gedragen worden “tomboy” genoemd. Na Thailand worden de meeste geslachtsveranderingen uitgevoerd in Iran. In Iran wordt het nieuwe geslacht ook wettelijk erkend.

Bekende transgenders

Voormalig atleet Bruce Jenner, ook bekend van “The Kardashians” heeft in 2015 het besluit genomen voortaan als Caitlyn Jenner door het leven te gaan. Larry en Andy Wachowski kwamen voor het voetlicht toen ze samen de befaamde Matrix Trilogie produceerden. Vanaf 2008 gaat Larry door het leven als Lana en haar broer Andy volgde in 2016 toen hij bekendmaakte voortaan als Lilly door het leven te gaan. De voormalige broertjes Wachowski identificeren zich nu beiden als transgender. Chastity Bono, dochter van Sonny & Cher heeft zijn transformatie tot man in 2010 voltooid en gaat nu als Chaz Bono door het leven.

Is transgender een keuze?

De meeste personen die zich als transgender identificeren willen graag in het geslacht aangesproken worden waar zij voor kiezen. Er komen steeds meer mogelijkheden om het geboortegeslacht aan te passen in officiële documenten. Hoewel de medische wetenschap nog geen volledig uitsluitsel kan geven lijkt het erop dat bij transgenders de hersenen daadwerkelijk de kenmerken van het andere geslacht vertonen. Dan is het 'uitkomen' niet zozeer een keuze maar een uiting van de ware geslachtsidentiteit. In conclusie kan men stellen dat transgenderisme net als homoseksualiteit geen absoluut begrip is maar een uiting is van één van de vele nuances in de mensheid.

Tinder en transgenders

De populaire dating-app Tinder heeft in 2015 laten weten aan een transgender-vriendelijke oplossing te werken. Met deze oplossing kunnen transgenders laten weten dat zij transgender zijn. Anderen kunnen aangeven of ze al dan niet op zoek zijn naar een transgender. De uiteindelijke aanpassingen van Tinder zullen volgens CEO Sean Rad in augustus 2016 worden doorgevoerd.
© 2016 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij transgenders (genderdysforie)Depressie bij transgenders (genderdysforie)Een depressie komt schrikbarend vaak voor bij transgenders, mensen met genderdysforie. Niet geheel verbazingwekkend, wan…
TransgenderismeTransgenderismeJe wordt geboren als een man, maar voelt je je hele leven een vrouw, of andersom? Je voelt je niet normaal en een beetje…
Transgender of transseksueel: wat is het verschil?Transgender of transseksueel: wat is het verschil?Transgender of transseksueel zijn. Het zijn begrippen die nogal wat verwarring veroorzaken. Want wat is het verschil? of…
Biografie: YouTuber Jessie MayaWie is Jessie Maya? Jessie Maya is een Nederlandse transgender YouTuber. Ze neemt video’s op over mode, make-up en lifes…

Het effect van een minnaar of minnares op je relatieHet effect van een minnaar of minnares op je relatieIn deze tijd (en ook in vroegere tijden, alleen sprak men er toen misschien niet over) gaan sommige mensen die een vaste…
Verdergaan met je minnaar of minnaresVerdergaan met je minnaar of minnaresAls je vreemdgaat of je hebt een open relatie dan heb je een minnaar of een minnares. Een minnaarrelatie kan verschillen…
Bronnen en referenties
  • http://www.vereniging-genderdiversiteit.nl/wat-zijn-transgender-mensen/
  • http://product-boy.com/2011/08/06/select-population-of-females-turn-into-males-during-puberty-growing-male-genitalia/
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.