De valkuilen waardoor een relatie verbroken wordt
De meeste mensen willen graag huisje, boompje, beestje en daar hoort dus een relatie bij. Toch is één derde van de huishoudens een éénpersoonshuishouden. Er lijken in verhouding met vroeger veel minder langdurige relatie te bestaan. Dit heeft meerdere redenen en de voornaamste reden is waarschijnlijk de financiële zelfstandigheid van de vrouw, waardoor mensen om andere redenen bij elkaar blijven en meer van een relatie verwachten en vaak te veel verwachten.
Er zijn een aantal valkuilen waar mensen in lopen wanneer ze een relatie aangaan. Veel mensen verwachten te veel van een relatie. Niemand is perfect, verliefdheid gaat over en soms moet je werken aan een relatie. Verstandelijk weten we dat allemaal, maar hier naar handelen is een tweede. Leer de valkuilen herkennen waardoor een relatie kapot kan gaan.
Laat je geluk niet afhangen van je relatie
Jezelf gelukkig voelen is iets waar jezelf verantwoordelijk voor bent. Dit is niet de verantwoordelijkheid van je partner. Je bent een individu en het is prettig om een partner te hebben. Iemand waarmee je je problemen kan bespreken en iemand die naar je luistert en je troost wanneer dit nodig is, maar meer dan dat kan je van je partner niet verwachten. Voor je geluk en voor invulling van je leven moet je zelf zorgen. Sommige mensen gaan erg aan hun partner hangen. Ze willen zo veel mogelijk samen doen en willen voortdurend bevestiging dat hun partner van hun houdt. Ze zijn jaloers wanneer hun partner naar een ander kijkt. Zo maken ze hun relatie kapot, want uiteindelijk werkt dit erg verstikkend en houdt niemand dit vol.
Verwacht niet van je partner dat deze je gedachten kan lezen
Het lijkt een open deur maar veel mensen verwachten dat hun partner dingen van hun begrijpt, zonder dat ze deze hebben uitgesproken. Vooral in langdurige relaties is dit vaak het geval, dus vertel waarom je boos bent en wat je gevoelens zijn bij het gedrag van je partner. Wees niet bang om jezelf kwetsbaar te maken, dat hoort bij het hebben van een relatie.
Leg af en toe sociale media opzij, doe de televisie uit en praat met elkaar. Toon interesse in elkaar en in de dingen die de ander een hele dag doet. Zonder echte interesse in elkaar en aandacht voor elkaar bloedt iedere relatie uiteindelijk dood. Dan komt er een dag dat je tegenover elkaar zit in een restaurant en ontdekt dat je elkaar eigenlijk niets te vertellen hebt.
Zeuren en klagen
Er zullen altijd eigenschappen in je partner zijn waar je je aan stoort. Dat zal zo blijven, niemand is perfect, dat ben je zelf ook niet. Je kan hier wel over zeuren en klagen, maar dat verandert niets. Het is alleen maar irritant. Leer de minder prettige kanten van je partner te accepteren en maak er hooguit een opmerking over wanneer het je echt hoog zit. Zoals: deze keer mag jij eens een uitje verzinnen, vandaag ruim jij de badkamer op, dit weekend gaan we samen weg in plaats van dat jij naar je vrienden gaat, nu ga je wel mee naar mijn ouders enzovoort. Hoe meer je klaagt over je partner, hoe meer deze zich aan je gaat ergeren en hoe moeilijker je het voor jullie beiden maakt om elkaars goede eigenschappen te zien.
Afhankelijk en overdreven emotioneel
Iedereen heeft wel eens emotionele problemen en natuurlijk verwacht je dan steun van je partner. Alleen is je partner niet je persoonlijke coach of psychisch begeleider. Problemen in je leven kan je bespreken, maar zal je uiteindelijk zelf moeten oplossen. Een ander kan de verantwoordelijkheid voor jouw leven niet van je overnemen. Wanneer je ernstige emotionele problemen hebt, zal je hier hulp voor moeten zoeken en niet je partner voortdurend als klankbord moeten gebruiken. Een goede relatie kan wel tegen een stootje, maar een relatie waarbij de ene partner emotioneel afhankelijk is van de andere is niet gelijkwaardig en zal uiteindelijk op de klippen lopen. Hang dus niet teveel aan je partner, dit is niet alleen slecht voor je relatie maar ook voor je gevoel van eigenwaarde.
Te veel toegeven
Een relatie hoort in evenwicht te zijn. Wanneer jij voortdurend toegeeft, cijfer je jezelf weg. Dit zorgt niet alleen voor een minderwaardigheidsgevoel, maar zorgt er ook voor dat je partner steeds minder rekening met je gaat houden. Jij doet jezelf geweld aan, maar je partner merkt dit niet eens en zal er steeds meer van uit gaan dat jij het er toch wel mee eens bent of dat jij er hetzelfde over denkt. Wanneer jij steeds toegeeft, communiceer je te weinig en neem jij steeds minder plaats in in de relatie. Het is dan niet zo vreemd dat je partner je steeds meer voor lief neemt en zelfgenoegzaam wordt.
Een relatie idealiseren
In een relatie worden ruzies gemaakt, soms heb je weinig tijd voor elkaar en soms erger je je aan elkaar. Dat is niet erg, na de eerste verliefdheid groeit de relatie naar een volwassen liefde. Je zal dan tijd voor elkaar moeten maken, er op moeten letten dat je geïnteresseerd in elkaar blijft en met elkaar blijft communiceren en soms gaat dat even wat minder. Dat hoort erbij. Geen enkele relatie is altijd perfect en sommige problemen zijn onoplosbaar. Daar zal je mee moeten leren leven. Zolang je elkaar zo veel mogelijk met respect blijft behandelen en geïnteresseerd blijft in elkaar, komt het wel goed met de relatie.
De kinderen de deur uit
Het klinkt vreemd, maar naast het krijgen van kinderen is ook het moment dat de kinderen de deur uit gaan een valkuil. Veel echtparen vinden hun relatie op dat moment saai en komen tot de ontdekking dat ze hun partner eigenlijk niets meer te vertellen hebben. Dat is vaak het moment dat ze gaan denken dat het beter is om een punt achter de relatie te zetten. Het is verstandig om hier met de partner eens goed over te praten en samen te kijken wat er nog van de relatie te maken valt. Met een beetje investeren in een nieuwe manier van samen door het leven gaan, kom je soms tot de ontdekking dat het leven met zijn tweeën ook nog heel interessant kan zijn.