De functies bij een bruiloft

De functies bij een bruiloft Een trouwdag is een dag die u in principe maar een keer zal meemaken in uw leven. U wilt dan ook dat alles goed geregeld is. Zodra u wilt gaan nadenken over het huwelijk komen er wat taken die u aan mensen zal kunnen of moeten uitdelen. Zo heeft u onder andere getuigen nodig als bewijs dat u getrouwd bent en het is niet verplicht maar een ceremoniemeester kan ervoor zorgen dat uw dag soepel verloopt en u daadwerkelijk kunt genieten.

Het bruidspaar

Deze twee zijn uiteraard het belangrijkst van de dag. Meestal vraagt de man aan de vrouw of zij met hem wilt trouwen. Hierbij wordt vaak een ring gegeven. De meeste stellen trouwen dan binnen 1 tot 3 jaar. Hier is echter geen regel aan verbonden. In de tijd na de vraag tot aan het huwelijk bent u verloofd. Verloven is dan ook geen verplichting voor een bruiloft. Het in ondertrouw gaan echter wel. Als u in ondertrouw gaat geeft u officieel door aan de gemeente dat u gaat trouwen. Er wordt vervolgens een akte opgemaakt waarmee u mag gaan trouwen.

Voor het aanstaande bruidspaar is een bruiloft veel uitzoeken, maar dit is vooral ook een hele leuke klus. Hoe de dag verloopt mag men zelf indelen. U dient echter altijd getrouwd te worden door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat is eigenlijk de enige verplichting waar u aan vast zit als u wilt trouwen. Er kan ook gekozen worden om goedkoop en snel te trouwen. U kunt dan tot man en vrouw verklaart worden in het gemeentehuis waar is in sommige plaatsen op maandag ochtend gratis is om te trouwen. Op de trouwdag zelf is het enkel van belang dat het bruidspaar kan genieten van hun dag. Om de dag goed te laten verlopen kunt u aan iemand vragen of hij/zij ceremoniemeester zou willen zijn.

Ceremoniemeester

De ceremoniemeester wordt eigenlijk al ver voor de bruiloft betrokken bij het huwelijk. De ceremoniemeester is diegene die zorgt dat op de trouwdag zelf alles goed verloopt. Als het bruidspaar wil dat het goed verloopt zullen hun de ceremoniemeester goed duidelijk moeten maken wat ze zelf willen. De ceremoniemeester gaat vaak ook een keer mee op locatiebezoek zodat hij/zij weet waar alles komt te staan en of er de ochtend zelf nog dingen verandert of versierd moeten worden.

De ceremoniemeester is op de trouwdag, maar ook daarvoor het aanspreekpunt voor alle gasten. Mensen kunnen bij hem/haar terecht om af te zeggen of om suggesties qua stukjes te bespreken. Het is dus een grote en belangrijke taak, maar als alles van te voren goed besproken is en op papier gezet is zal het niet zo moeilijk zijn om de dag goed te laten verlopen. Vraag aan iemand of hij/zij ceremoniemeester wilt zijn en vertel er zoveel mogelijk gelijk bij wat u van hem/haar verwacht.

Getuigen

In Nederland moet men minstens twee en maximaal 4 getuigen hebben. Een getuige moet meerderjarig zijn, maar verder bent u vrij om zelf uw getuigen uit te kiezen. De getuigen moeten een getuigenbiljet invullen die het bruidspaar zal inleveren tijdens de ondertrouw(ongeveer 2 weken voor de bruiloft). De getuigen zetten na het ja-woord hun handtekening in de trouwakte. De getuigen zijn als het ware mede het bewijs dat u getrouwd bent.

Bruidsmeisjes/jonkers

Dit zijn meestal familieleden of vrienden die dicht bij u staan. Het toewijzen van bruidsmeisjes/jonker is niet verplicht. Het volksgeloof zegt dat de bruidsmeisjes/jonkers er zijn om de boze geesten af te leiden. De bruidsmeisjes/jonkers kunnen bijvoorbeeld helpen met de taart snijden nadat het bruispaar het eerste stuk heeft gedaan, bloemblaadjes strooien en de ringen naar het bruidspaar brengen tijdens de ceremonie.

Trouwambtenaar

Het formele woord voor een trouwambtenaar is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. De trouwambtenaar volstrekt huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Als u wilt dat een ambtenaar een persoonlijk verhaal over het bruidspaar kan vertellen dan komt de ambtenaar vaak bij u aan huis. De kosten die verbonden zijn aan een trouwambtenaar verschillen per dag, uur en qua wat u wilt.

In sommige regio's zoals onder andere Amsterdam kan het huwelijk ook gedaan worden door een bekende van het bruidspaar. Hiervoor zullen wat formulieren ingevuld moeten worden en uw aanvraag moet minstens 4 maanden voor het huwelijk worden gedaan.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruiloft plannenHet plannen van een bruiloft kan beangstigend zijn. Het is de dag grootste dag van je leven en je wilt dan ook niets lie…
Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Een huwelijk sluit je voor je leven, als alles natuurlijk tenminste goed gaat. De meeste mensen kennen de zilveren bruil…
Belangrijk op de bruiloft: de ceremoniemeesterBelangrijk op de bruiloft: de ceremoniemeesterEen bruiloft is voor veel mensen spannend, en zeker ook voor de ceremoniemeester. Wat wordt er nu precies verwacht van j…
Een thema voor je bruiloft kiezenEen thema voor je bruiloft kiezenEen bruiloft is voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Alles moet dan ook perfect zijn en een goede vo…
De man en zijn luxeDe man en zijn luxeMannen luxe is heel anders dan vrouwen luxe en waar de vrouw behalve bekende merken ook vaak veel wil hebben, is de man…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.