Trouwen: De bruidsjurk

Trouwen: De bruidsjurk Het vinden van de perfecte bruidsjurk is voor veel aanstaande bruiden een leuke klus waar ze met plezier naar uitkijken als voorbereiding op het huwelijk. In dit artikel wordt de zoektocht naar dé jurk besproken, de pasmomenten en worden tips gegeven. Ook wordt besproken wat je met je jurk kunt doen nadat de grote dag voorbij is.

De voorbereiding

Het is goed om je alvast te oriënteren naar trouwjurken voordat je een bruidsmodezaak bezoekt. Door op internet te kijken en in verschillende magazines kom je erachter wat je wel en niet mooi vindt. Ook kun je dit samen met je partner bekijken, zijn mening is ook belangrijk om te weten en hier rekening mee te houden tijdens de zoektocht. Als je globaal weet wat je wel en niet mooi vindt kun je op zoek gaan naar een bruidsmodewinkel. Hierbij is het belangrijk om eerst te kijken naar het budget dat je te besteden hebt aan de jurk.

Bruidsmodewinkel

Als je het budget weet wat de jurk ongeveer mag kosten kun je gericht op zoek gaan naar een winkel welke jurken in deze prijsklasse verkoopt. Indien je niet zoveel wilt besteden aan een jurk kun je op zoek naar een tweedehandsjurk, een jurk huren of naar een winkel waar ze jurken verkopen die maar eenmaal zijn gedragen op een modeshow bij een bruidsbeurs. Deze showjurken zijn praktisch nieuw maar worden verkocht voor een sterk gereduceerd tarief. Hier zitten echter ook wat nadelen aan verbonden, je moet een beetje mazzel hebben dat de jurk die je mooi vindt er in jouw maat is. Soms kan de winkel de jurk nog wat aanpassen maar niet altijd is dit mogelijk.
Wanneer je een wat ruimer budget hebt kun je naar een bruidsmodezaak of zelfs je trouwjurk helemaal naar eigen wens (laten) ontwerpen. Als je wat meer keuze wilt hebben tussen verschillende jurken is het aan te bevelen om naar een wat grotere bruidsmodezaak te gaan. Je kunt natuurlijk ook wat meerdere kleinere winkels langsgaan tot je dé jurk hebt gevonden. Bij de meeste bruidsmodezaken kunnen ze de jurk nog naar wens aanpassen. Wil je bijvoorbeeld geen strapless jurk maar een kraagje of een bandje over de schouder of in de nek kun je kiezen uit verschillende modellen die ze dan op de jurk zetten, met versieringen die bij de jurk passen zodat je niet kunt zien dat het eraan is gezet. Dit wordt heel vaak gedaan, vandaar dat er ook zoveel strapless jurken te koop zijn zodat de klant naar eigen smaak eventueel een bandje of kraagje erop kan laten zetten. Ook als de jurk die je mooi vindt toch net even wat teveel of te weinig versieringen heeft kunnen ze dit er voor je opzetten of afhalen. Opties genoeg dus, ook voor een kleiner budget!

Het passen van de jurk

Voor je een jurk gaat passen moet je eerst een pasafspraak maken met de winkel. Dit doe je door de winkel op te bellen en een datum en tijd af te spreken. Er wordt dan ruim de tijd voor je ingepland zodat je met persoonlijke hulp verschillende jurken kunt passen. Trek op de dag van het passen even iets gemakkelijks aan wat je snel uit kunt trekken. Als ondergoed kun je een string of onderbroek aan, wat je zelf het prettigst vindt zitten. Waarschijnlijk krijg je in de winkel een pascorselet aan zodat je niet steeds om de bandjes van je bh hoeft te denken. Het is aan te bevelen om ook het corselet bij de bruidszaak te kopen als dit mogelijk is. Op deze wijze kun je direct zien hoe het corselet zit en of het niet zichtbaar is onder de jurk.

Wie neem je mee met het zoeken van de jurk?

Traditioneel gezien mag de bruidegom de jurk niet zien voor jullie trouwdag, dit zou ongeluk brengen. Maar natuurlijk is dit aan jullie om dit te bepalen. Vaak gaan beide moeders (moeder en schoonmoeder) mee naar de winkel om je te helpen met raad en daad. Vaak vinden beide moeders het heel leuk om mee te gaan en een hele eer als ze hiervoor gevraagd worden door hun (schoon)dochter. Indien je om een of andere reden niet je (schoon)moeder of beiden mee kunt/wilt nemen kun je denken aan een zus(je) of een goede vriendin. Je kunt natuurlijk ook samen met je aanstaande naar een jurk gaan kijken. Het is aan jou om te bepalen wie je mee wilt nemen. Het is echter niet raadzaam om te veel mensen mee te nemen want aan teveel meningen die niet overeenkomen heb je tenslotte ook niks. Laat je echter niet al te veel beïnvloeden door de mening(en) van degenen die je meeneemt want uiteindelijk is het jouw jurk en jij moet je er de hele dag prettig en mooi in voelen.
Twijfel je nog tijdens het passen of de jurk wel dé jurk is? Geeft niks, vertel eerlijk wat je vindt en maak eventueel een tweede pasafspraak of ga in een andere winkel op zoek.

Tip: Neem een fototoestel mee tijdens de zoektocht leuke foto’s te maken van de dag en van de jurk die het uiteindelijk geworden is. Je mag van de winkelier waarschijnlijk alleen de jurk op de foto zetten die het is geworden, houdt daar echter wel rekening mee.

Schoenen en andere accessoires

In veel bruidsmodezaken hebben ze accessoires zoals kousen, schoenen, sluiers, handschoenen, haaraccessoires etc. Het is handig om hiernaar te vragen als je een keuze hebt gemaakt voor een jurk want dan kun je eventueel de accessoires gelijk passen terwijl je de jurk nog aan hebt om te kijken hoe het met elkaar staat. Ook kun je eventuele accessoires meenemen tijdens het volgende pasmoment om te kijken of alles goed bij elkaar staat.

Volgende pasmomenten

Een aantal weken (ongeveer anderhalve maand) voor de bruiloft ga je nogmaals naar de winkel om de jurk nog een keer te passen met de schoenen aan. De jurk wordt nu op lengte gemaakt en er wordt gekeken of er eventueel nog andere dingen aan moeten gebeuren. Vlak voor de grote dag moet je nog een keer langskomen om te passen om te kijken of de jurk nog goed past. Eventueel kunnen er nu nog wat kleine aanpassingen gedaan worden aan de jurk.

Wat doe je met de jurk na de bruiloft?

Je jurk is na de bruiloft behoorlijk vies geworden aan de onderkant van het lopen over de grond, door het gras tijdens de fotoshoot en door het feest zelf. Het is verstandig om de jurk niet zelf schoon te maken maar deze professioneel te laten reinigen. Waarschijnlijk krijg je de vlekken er zelf toch niet allemaal uit en de kans dat je iets beschadigd door foutief te reinigen is groot. Breng de jurk dus naar de stomerij om er zeker van te zijn dat het niet misgaat en de jurk er weer als nieuw uitziet. Met je jurk kun je verschillende dingen doen na de bruiloft. Een gehuurde jurk moet natuurlijk weer terug maar met je eigen jurk kun je nog heel veel doen als je dat wilt. Een leuk idee wat steeds populairder wordt is ‘Trash the dress’, wat overigens erger klinkt als dat het is. De bedoeling van ‘Trash the dress’ is dat je samen met je man nog een keer je trouwoutfit aantrekt en een fotoshoot gaat houden. Omdat de jurk en het pak nu niet de hele dag nog netjes hoeft te blijven kun je de wildste plannen gaan bedenken en uitvoeren om hele leuke foto’s te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een fotoshoot aan zee maken waarbij jullie in het water staan en er eventueel induiken en vervolgens samen in het zand rollen. Ook kun je naar het bos gaan om tussen alle bladeren te liggen, gaan paardrijden in je mooie kleding of een taartgevecht houden. Het levert gegarandeerd hele mooie en bijzondere foto’s op. Als jullie dit van plan zijn kun je beter nog even wachten voor je je jurk naar de stomerij brengt.
Je kunt je jurk ook verkopen op Marktplaats of op een bruidsforum. Ook kun je iets anders van je jurk maken zoals een doopjurk voor jullie kinderen, een gordijntje voor het wiegje of de jurk gewoon bewaren voor later.
© 2012 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwjurk kopen of huren: Wat kost een bruidsjurk?Trouwjurk kopen of huren: Wat kost een bruidsjurk?Wanneer de grote dag eraan komt, is er niets leukers dan te gaan shoppen voor de trouwjurk van je leven. Zodat je er str…
Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitWaarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitEen bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ri…
Say Yes To The Dress (programma op TLC)Say Yes To The Dress (programma op TLC)TLC, een televisiezender gericht op (jonge) vrouwen, heeft veel reality programma’s over trouwen. Eén daarvan is Say Yes…
Een trouwjurk voor ieder figuurOp je eigen bruiloft wil je er natuurlijk oogverblindend uitzien. Bij het kopen van een bruidsjurk is het belangrijk om…

De Eerste Feministische GolfDe geschiedenis van het feminisme valt uiteen in drie golven. De eerste golf werd vooral gekenmerkt door de strijd voor…
Tien tips om een goede relatie uit te bouwenTien tips om een goede relatie uit te bouwenHeel wat mensen worden op dit eigenste moment verliefd, maar niet al die gevoelens worden omgezet in een relatie. Soms w…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.