Huwelijk in andere landen: ongewone huwelijksrituelen

Huwelijk in andere landen: ongewone huwelijksrituelen In het westen is men bekend met huwelijksrituelen als het vrijgezellenfeest, de bruiloft (in gemeentehuis of kerk), een receptie of feest daarna, en vaak afgesloten met een huwelijksreis. Maar zoals het huwelijk in de Westerse wereld wordt gevierd, is niet gewoon in andere culturen. Verschillende, soms bizarre, huwelijksrituelen uit andere landen en culturen zullen worden besproken, evenals de geschiedenis en symboliek van het huwelijk op zich.

Geschiedenis van het huwelijk

De bruidsloop en sluier

Tijdens het huwelijk is het gebruikelijk om een bruiloft te vieren. Dit woord komt af van de term bruidsloop, waarbij de vrouw van haar ouderlijk huis verhuist naar het huis van haar man. Nu is niet langer haar vader het hoofd van het huis, maar haar man. Deze overgangsfase van de ene naar de andere man en van het ene naar het andere huis gaat gepaard met (bruids)tranen. Het dragen van de sluier werd dan ook gezien als een soort bescherming en verhulling van deze tranen.

De ring en cadeaus

Bij een bruiloft, in kerk of gemeentehuis, worden ringen uitgewisseld tussen man en vrouw. Deze ringen zijn een symbool voor de oneindigheid, omdat de ring rond is en dus geen einde heeft. Een lang en gelukkig huwelijk wordt gesymboliseerd door de cadeaus van de gasten, die ook wel bruidssuikers werden genoemd. Hetzelfde geldt voor het buffet dat daarbij vaak geserveerd wordt, met veel zoet eten (zoals bijvoorbeeld in Italië een uitgebreide lunch wordt gegeven).

De bruidsjurk en bruidsboeket

Hoewel tegenwoordig allerlei kleuren geaccepteerd worden, droeg de bruid van oorsprong een witte bruidsjurk. Wit stond voor maagdelijkheid en puurheid en een vrouw die in het huwelijk trad behoorde dan ook maagd te zijn. Het boeket bloemen dat zij daarbij in de handen hield zou bepaalde emoties weergeven, bijvoorbeeld:
  • Oranjebloesem: tevredenheid en geluk;
  • Lelies: deugd;
  • Rozen: liefde.

Zoals tegenwoordig ook de kleur van de bruidsjurk minder van belang is, wordt ook minder waarde gehecht aan de betekenis van een soort bloem. Meestal wordt gekozen voor een persoonlijke smaak of passend bij het thema van de bruiloft.

Weggeven van de bruid en het aansnijden van de taart

Tijdens de bruidsloop "wisselt" de bruid "van handen" tussen vader en toekomstige echtgenoot. De vader neemt dan ook vaak de bruid mee naar het altaar om haar "weg" te geven aan de bruidegom. Dit is dus nog afkomstig uit het vroegere, meer zakelijke overdragen van dochter aan toekomstige man. Hoewel de bruid vroeger letterlijk werd weggegeven, gebeurt dat nu dus nog symbolisch.

Het aansnijden van de taart heeft te maken met vruchtbaarheid. De bruidstaart zelf stond voor vruchtbaarheid en het eten ervan zou de vruchtbaarheid bevorderen. Het samen aansnijden zou terug te brengen zijn op samenhorigheid.

Gooien van rijst en over de drempel dragen

Het gooien van rijst komt ook nog wel eens voor in de Westerse landen, maar is oorspronkelijk afkomstig uit het Oosten. Het is een symbool voor het ontbreken van gebrek en het meegeven van voorspoed. Als alternatief worden ook wel eens ballonnen losgelaten, een duif op laten vliegen, bellen geblazen (in de Verenigde Staten) of met confetti gegooid.

Als bruid en bruidegom na het feest voor het eerst het huis betreden (tegenwoordig woont men echter al vaak eerder samen dan dat er getrouwd wordt), draagt de man de vrouw in de armen over de drempel. Dit zou zijn om te voorkomen dat demonen uit de familie van de vrouw het huis mee binnen zouden gaan. Door het over de drempel dragen van de bruid, zouden de demonen in de war raken en dit zou natuurlijk geluk met zich meebrengen voor het pasgetrouwde echtpaar.

Huwelijksrituelen in andere landen en culturen

Mauritanië: Dikke bruiden

In Mauritanië worden vrouwen volgestopt met allerlei voedsel tot zij moeten overgeven. Dit wordt ook wel Leblouh genoemd en is bedoeld om de bruid meer aantrekkelijker te maken. Dikke vrouwen worden namelijk als mooier beschouwd dan slanke vrouwen.

Korea: Vis

In Korea is het de gewoonte om na het huwelijks de bruidegom van zijn sokken te ontdoen, een touw om de enkel te knopen en de voeten te beslaan met vissen. Dit zou zijn ter voorbereiding van de huwelijksnacht.

Frankrijk: Op pannen en potten slaan

Vrienden en familie van het pasgetrouwde stel trekken na de bruiloft naar het huis van het paar om daar flinke herrie te maken door op potten en pannen te slaan en flink te schreeuwen.

Rwanda: Kidnapping

In Rwanda, maar ook verschillende andere landen in Afrika en Azië, wordt een vrouw vaak gedwongen tot het in huwelijk treden. Ook wordt zij dan vaak verkracht. Dit is natuurlijk niet iets wat dan onderdeel is van een "normaal huwelijk", maar desondanks een bizarre gebeurtenis...

Congo: Verboden te lachen

In Congo is het verboden te lachen tijdens de gehele huwelijksceremonie.

Afrika: Begeleiding bij huwelijksnacht

In verschillende dorpjes in Afrika wordt van een oude vrouw gevraagd om het pasgetrouwde stel te begeleiden naar de slaapkamer om te laten zien wat hier gebeuren moet. Dit kan een vreemde zijn, maar ook de eigen moeder van de bruid.

Duitsland: Kapotte borden

In Duitsland nemen gasten servies mee voor het nieuwe stel, maar in plaats van dat zij deze mee kunnen nemen in hun nieuwe huis, worden de borden kapot gegooid. Dit om slechte geesten en demonen weg te jagen.

India: Schoenen stelen

In sommige delen van India worden de schoenen uitgedaan voor het altaar. Vervolgens mag de familie proberen deze schoenen te stelen. De familie van de bruid probeert de schoenen van de bruidegom te stelen, terwijl de familie van de bruidegom dit probeert te voorkomen. Wanneer het lukt om de schoenen te stelen, worden de schoenen behouden tot de familie van de bruidegom een soort vergoeding hiervoor betaald.

Polynesië: Menselijk tapijt

In het Franse deel van Polynesië worden de voeten van de bruid en bruidegom niet vies bij het verlaten van de receptie. Familie van de bruid zal namelijk aan het einde van het feest op de grond gaan liggen, zodat het pasgetrouwde echtpaar over hun ruggen naar buiten kan lopen.

China: Pijl en boog

In een bepaalde stam in China schiet de bruidegom driemaal op de bruid met pijl en boog, voor de bruiloft. Gelukkig hebben de pijlen geen spitse punt, maar zijn deze gemaakt van rubber. Na het schieten breekt de bruidegom de pijlen doormidden en geeft daarmee aan dat het huwelijk voor eeuwig is.

Frankrijk: Een vies drankje

In Frankrijk wordt ook wel eens door vrienden van het echtpaar alle viezigheden, de restjes, het afval, et cetera verzameld, zodat de bruid en bruidegom deze na de ceremonie te drinken uit een toiletpot. Tegenwoordig wordt er echter chocolademelk gedronken, maar eveneens uit een toiletpot.

Sparta: Kale bruid

In Sparta moeten de vrouwen die trouwen hun hoofd kaal scheren en zich kleden als een man. Vervolgens mogen ze worden meegenomen door hun toekomstige man.

Zweden: Kussen

In Zweden zit er een risico vast aan het verlaten van de zaal om naar de wc te gaan. Zodra de bruid of bruidegom de zaal verlaat, mogen de andere gasten degene kussen die overblijft. Dus als de bruid naar de wc verdwijnt, mag iedereen de bruidegom kussen. Als de bruidegom verdwijnt, mag iedereen de bruid kussen.

Kenia: Spugen

Vaders in Kenia (bij de Massai) spugen op het hoofd en de borsten van de dochter die gaat trouwen om hen te zegenen.

Soedan: Scheiden

Het is in het zuiden van Soedan toegestaan om van de vrouw te scheiden wanneer zij niet in staat is twee kinderen te krijgen. Een huwelijk is namelijk niet compleet zonder twee kinderen.

Fiji: Walvistand

Het is wel gebruikelijk in een groot aantal landen om de hand van de dochter te vragen aan de toekomstige schoonvader. In Fiji gaat men weer een stapje verder: de man moet een walvistand meebrengen om de vader aan te bieden.

Borneo en Maleisië: Plas ophouden

In Borneo en Maleisië mag het stel het huis niet verlaten en niet naar de wc gaan voor 72 uren voor het huwelijk. De mensen van het kleine dorp houden het toekomstige bruidspaar scherp in de gaten om te voorkomen dat er vals wordt gespeeld.

Korea: Houten eenden

In Korea vraagt de bruidegom zijn vrienden om een houten eend uit te snijden om het huwelijk te zegenen.

Mongolië: Kuiken doden

In Mongolië moeten bruid en bruidegom een kuikentje doden aan het eind van de bruiloft. Vervolgens moeten zij de kip uit elkaar halen en de lever beoordelen. Het is belangrijk daarbij een goed lever te vinden, want anders begint het ritueel opnieuw.

China: Tranen

De bruidstranen zijn nu al bekend, maar in China wordt dit nog meer doorgevoerd. Een maand voor de bruiloft moet de bruid een uur huilen per dag. Tien dagen voor de bruiloft moet de moeder van de bruid hieraan meedoen, en weer tien dagen later geldt hetzelfde voor de grootmoeder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedere vrouw in de familie van de bruid samen met de bruid meehelpt. Dit is om de tranen van geluk te tonen.

Schotland: Pek gooien

In Schotland is het bij sommige huwelijken de gewoonte om de bruid vol te gooien met allerlei vieze prut. Vrienden mogen de vrouw helemaal "bekladden" en vervolgens wordt zij dan vastgeknoopt aan een boom. Dit zodat de bruid alles aan zal kunnen in het huwelijk.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Een huwelijk sluit je voor je leven, als alles natuurlijk tenminste goed gaat. De meeste mensen kennen de zilveren bruil…
Trouwen voor de wet in PortugalTrouwen voor de wet in PortugalHuwelijken in het buitenland zijn bijzonder populair onder de Nederlanders. Vooral huwelijken in Spanje zijn anno 2019 p…
Christelijke gedichten en bijbelteksten voor een bruiloftChristelijke gedichten en bijbelteksten voor een bruiloftBen je op zoek naar een christelijk gedicht of een bijbeltekst die bij een bruiloft of huwelijk past? Of ben je bezig me…
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…

Behoefte aan aandachtBehoefte aan aandachtMensen zijn sociale wezens, dus het is niet vreemd dat we behoefte hebben aan de aandacht van anderen. Bowlby beschreef…
Ben ik verliefd?Ben ik verliefd?Verliefd zijn is waarschijnlijk het allermooiste gevoel van de wereld. Het is niet voor niks dat de meeste nummers die j…
Bronnen en referenties
  • http://www.rnw.nl/nederlands/article/huwelijksrituelen-anders-en-toch-universeel
  • http://list25.com/25-extremely-strange-wedding-traditions/
  • http://www.vanharte.nl/vol_br_huwelijkstradities.htm
  • http://www.environmentalgraffiti.com/cultures/news-7-most-bizarre-wedding-traditions-world?image=2
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.