Leefregels van yoga

Leefregels van yoga Het klinkt wellicht vreemd, maar yoga kan je met het grootste gemak in je normale leven inpassen en toch wat breder denken en handelen dan alleen de yoga oefeningen. Yoga gaat ook verder dan dat, hoewel we ons dat lang niet altijd realiseren.

Yoga oefeningen

De yogaoefeningen zoals we ze kennen zijn voor iedereen geschikt, ook als je weinig soepelheid hebt. Als je de oefeningen vol weet te houden dan wordt je lichaam vanzelf soepeler. De oefeningen zijn bovendien op de ademhaling gericht, dus werkt een goede ademhaling ook door op de organen.

Leefwijze

Maar yoga is meer en hoewel er ook mensen zijn die er al naar leven, bewust of onbewust, kunnen we er nog wel eens aandacht aan schenken.

Geef iets

Iets geven is niet zo moeilijk, zal menigeen denken, maar echt geven is voor velen niet zo eenvoudig. Echt geven gaat namelijk verder dan een cadeautje in de winkel. Zeker ten tijde van de feestdagen kan het een extra element zijn om in te zetten. Echt geven gaat om iets wat vanuit je hart komt en dat kan bijvoorbeeld ook extra aandacht zijn. Bedenk eens iemand die je graag die extra aandacht geeft, maar wat er door drukte of zo maar niet van komt. Bijvoorbeeld een ouder iemand die wat geïsoleerder leeft een dagje mee uitnemen of ga lekker wandelen of winkelen met iemand die je het gunt. Ga hierbij uit van de behoefte van de ander, zet deze persoon centraal.

Doe iets

Iets doen kan heel divers zijn. Het kan een klus in je eigen huis zijn, welke je met de meest uiteenlopende smoezen al een tijdje voor je uitschuift. Maar kan ook een vriend/vriendin zijn die je helpt met iets waarvan je weet dat je hem/haar een groot plezier doet. Of bedenk iets te doen waar je door de drukke dagen maar niet aan toe komt. Dit mag iets voor jezelf zijn of voor een ander.

Denk iets

Neem even gas terug en pak een moment voor jezelf in de vorm van meditatie. Sluit je even af van de wereld en laat in je eigen gedachtegang alles de revue passeren. Geef het ook een plaats of laat een gedachte, als deze niet gewenst is, op een wolk aan je voorbij gaan. Beter nog, denk een moment aan helemaal niets en ervaar hoe prettig het is om je hoofd leeg te hebben (zeker in de drukke westerse maatschappij is dat niet verkeerd).

Overigens is ‘je even afsluiten’ wellicht iets waarbij we denken aan een aparte ruimte om in een gemakkelijke houding een moment voor jezelf te hebben. Maar je even afsluiten kan ook door in je eentje een stevige boswandeling te maken, de kustlijn een stukje af te lopen of een andere omgeving waar je in alle rust alleen kunt zijn. Immers, alleen zijn en rust ervaren is de essentie.

Ben tevreden

Als je het aan mensen vraagt, zeggen veel mensen in eerste instantie wat er allemaal niet goed. Pas in tweede instantie komt naar voren dat er ook veel oké is. We focussen ons op de negatieve zaken van het leven en dat drijft om een of andere reden altijd boven. Je kunt ook als uitgangspunt nemen, dat je gewoon tevreden bent met hetgeen je hebt. En of hier nu een volle beurs bij hoort of niet, is eigenlijk helemaal niet relevant. Tel hetgeen je allemaal wel hebt een op … de waslijst zal eindeloos zijn.

Laat los

Uitzonderingen daargelaten zijn we een materialistisch volkje geworden. We verzamelen het hele leven lang en hechten ons aan een bepaald “niveau”. Een niveau wat verworven is met een stuk status, geld, macht etc. Maar de kunst is om het los te kunnen laten. Downsizen is het motto … wat heb je redelijkerwijs nodig om een aangenaam leven te kunnen leiden? Loslaten is een enorm moeilijk proces, want een stijgende lijn wordt immers gezien als succesvol. Je kunt je afvragen of dit ook echt zo is. Daarbij voorop gesteld dat je allerlei materialistische zaken (sieraden, auto’s huizen, boten etc.) wel mooi mag vinden.

Leef in het nu

We zijn zo bezig met waar we naar toe willen, ergens naar streven, een doel … etc. En op zich is dat prima, maar daarbij moet je niet vergeten ook in het nu te leven. Alles in je op te nemen, te genieten van de zaken die nu spelen/wat je nu overkomt. Daarbij is het goed om ook eens de omgeving nadrukkelijk in je op te nemen en te bezien hoe mooi het is. Of het nu je tuin is in de herfst modus, je woning die net schoongemaakt is, het nieuwe dekbed wat je zojuist gekocht hebt of de geur van een heerlijke geurkaars … het maakt niet uit. Zolang je maar geniet van alles in het nu.

Tot slot

Het zijn geen wereldschokkende zaken … maar wel zaken die er toe kunnen doen en je bewust maken in het nu. Zaken die je dichter bij jezelf brengen en waar oog is voor jezelf en je omgeving in de meest pure zin van het woord. Probeer het eens en laat het met enige regelmaat de revue weer eens passeren. Het geeft je zeker geestelijk een rijk gevoel.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Een nieuwe dimensie, een nieuw wereldbeeldAl jaren leven we in een maatschappij waar geld staat voor macht en waar materialisme belangrijk is. Dit is nu aan het v…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.