Hoe bereik je wat je echt wilt?

Hoe bereik je wat je echt wilt? Veel mensen hebben bepaalde doelen. Ze willen dingen bereiken, maar weten niet hoe ze dat moeten doen. Dit kan inderdaad erg lastig zijn. Wanneer je iets wilt, heb je er misschien niet het geld of de middelen voor om de dingen te doen die je wilt. Toch is het niet onmogelijk. Hoe kun je bereiken wat je echt wilt?

Iets willen

Hoe vaak zeggen mensen iets als: “Ik wil graag…” Hoewel ze het vaak zeggen, doen de meeste er maar zelden iets aan om het werkelijk te bereiken. Vaak weet men niet hoe ze een doel moeten halen, of wat ze moeten doen om te bereiken wat echt belangrijk is. Wanneer je er echter hard voor werkt, kun je bereiken wat je maar wilt. Je moet alleen wel weten welke stappen je hiervoor moet nemen.

Wat wil jij?

Er kan van alles zijn wat jij graag wilt. Dit kunnen kleine doelen zijn, maar ook grote doelen. Een aantal voorbeelden van zaken die je misschien wel wilt:
 • Succesvol zijn op je werk
 • Een liefdespartner vinden
 • Een mooie reis maken
 • Meer geld hebben
 • Meer met je vrienden doen
 • Je huis opruimen
 • Een boek schrijven
 • Een nieuwe taal leren
 • Een huis kopen
 • X-aantal kilo afvallen
 • Meer ontspanning vinden

Uiteraard kunnen er ook nog andere punten zijn die je graag wilt. Belangrijk is om goed te bedenken wat je precies wilt. Kom niet meteen met enorm veel doelen. Begin met één doel, zodat je er een beter beeld van kunt maken. Kies dus een ‘hoofddoel’ waar je mee gaat beginnen om te bereiken.

Hoe ga je te werk?

Wanneer je een hoofddoel hebt gevonden is het belangrijk om goed te bedenken hoe je dit kunt bereiken. Wat heb je nodig? Soms kan het handig zijn om sommige andere doelen te zoeken die je kunnen helpen voor je hoofddoel. Wanneer je bijvoorbeeld een mooie reis wilt maken, heb je ook meer geld nodig om te sparen. Je moet dan dus een manier zien te vinden om meer geld te verdienen. Dit kan voor iedereen op een andere manier werken. Misschien kun je spullen verkopen, of iets op je werk regelen zodat je meer geld krijgt. Of misschien kun je juist besparen op andere zaken, zodat je meer geld overhoud.

Wat als het niet lukt?

Ook de grote hoofddoelen kunnen bereikt worden, maar je moet hier wel de tijd voor nemen. Je kunt in een maand tijd bijvoorbeeld geen 20 kilo kwijtraken en ook zal het je waarschijnlijk niet lukken om binnen een jaar je droomhuis te hebben gekocht. Veel mensen denken dat iets niet lukt, wanneer je niet snel resultaat ziet. Ga stap voor stap te werk, begin klein en werk naar het grote uiteindelijke doel. Twintig kilo afvallen lukt misschien niet meteen. Maar wie weet lukt het je om eerst twee kilo kwijt te raken.

Het kan ook zijn dat je tegenslagen krijgt. Je wordt opeens ontslagen op je werk, er sterft iemand in je omgeving of je krijgt zelf een ziekte waardoor bepaalde dingen je moeilijker afgaan. Zo’n tegenslag is vervelend en het is helemaal niet gek dat je dan niet bezig bent met je doel. Neem de tijd om om te gaan met je tegenslag. Doe rustig aan. Je doel komt daarna wel weer. Een tegenslag kan ook een manier zijn om harder te werken om je doel te bereiken. Wil je meer geld, dan kan een ontslag tegenvallen, maar het kan een ook nieuwe deuren openen. Je kunt bijvoorbeeld solliciteren en een betere baan vinden dan die je hiervoor had.

Blijf realistisch

Blijf wel altijd realistisch wanneer je probeert te bereiken wat je echt wilt en begrijp ook dat een doel niet in één keer kan worden gehaald. Heel veel succes ermee!
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onzeker: Doelen stellenIedereen heeft wel eens iets willen bereiken. Grote en kleine dingen, die je leven wellicht kunnen veranderen of verbete…
SMART doelen stellenConditie opbouwen, leren koken, internet gebruiken… Zomaar een paar ideeën van wat je wilt leren. Doelen stellen is hier…
Intenties en doelenIntenties en doelen stellen is een zeer belangrijke opgave, wanneer je ten eerste iets wilt bereiken en ten tweede wanne…
Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…

Cruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenCruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenVolgens het meest gebruikte woordenboek Van Dale is populisme: “de neiging zich te richten naar de massa van de bevolkin…
Duurzaam gedrag, wat is dat?Duurzaam gedrag, wat is dat?Wat is duurzaam gedrag? Veel mensen vragen zich dat af. De term ligt tegenwoordig op ieders lippen. Soms worden we er ze…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.