Vroeger was alles veel beter

Vroeger waren dingen beter hoor je vaak gepensioneerde mensen zeggen. Wat is hier nu wel of niet van waar? Heeft de ontwikkeling van al deze moderne apparatuur nu echt een aanvulling in ons leven gegeven? Wat word er onder een aanvulling verstaan? Een stukje gemakzucht of ook een stukje geluk?

Vroeger was alles veel beter

Dit kun je niet zomaar zeggen, er waren dingen die beter waren en er waren ook dingen die veel slechter waren. Ik wil dit proberen te vertellen door middel van voorbeelden. Als je enkel naar het milieu kijkt was het vroeger beter, er was minder luchtvervuiling, omdat er minder auto’s waren. Ook waren er nog niet zoveel fabrieken die vervuiling veroorzaakten. Er waren ook nog veel bossen. De bomen hadden ook een betere conditie, tegenwoordig zijn veel bomen ziek.

Gezondheidszorg

Kijk je echter naar de gezondheidszorg, dan is het nu veel beter. We hebben nu betere medicijnen en ook kunnen we voor steeds meer ziektes ingeënt worden. Denk maar aan de hersenvliesontsteking (type-b). Mensen met een handicap hebben nu meer hulpmiddelen en zijn daardoor minder afhankelijk van anderen. Je hebt bij een elektrische rolstoel niemand nodig om je te duwen.

Vrije tijd en ruimte

Vroeger had je veel minder vrije tijd, een werkweek bestond uit 6 dagen werken en maar 1 dag vrij. Ook moesten de kinderen langer naar school. In hun vrije tijd speelden ze veel buiten, want speelgoed was er niet veel. Een spelcomputer was al helemaal ondenkbaar, wel speelden de kinderen meer samen gezelschapsspelletjes. Dit laatste is eigenlijk wel veel beter. Vroeger was het veiliger om buiten te spelen, er was immers niet zo heel veel verkeer. De kinderen hadden ook meer plaats om te spelen. In tegenstelling tot deze feiten hebben nu veel mensen een spelcomputer. Als we even uitgaan dat welvaart geluk met zich meebrengt is een spelcomputer dan hetgeen wat een mens (ook) gelukkiger maakt?

Voeding

Over de voeding valt ook veel te zeggen. De verse groente was gezonder, minder bespoten of helemaal niet bespoten. De meeste mensen hadden zelf een groentetuin en hadden zo iedere dag verse groente, vooral in de zomer. Tegenwoordig zitten er ook veel kleurstoffen en smaakstoffen in producten. Sommigen kunnen zelfs schadelijk zijn. Er is nu wel meer keuze en kunnen we ook producten uit exotische landen eten. Als we echter niet beter wisten zijn dit uiteraard erg betrekkelijke dingen die we nu onder luxe verstaan welke wellicht niet altijd per definitie luxe zijn. Denk aan hetgeen wat tegenwoordig bespoten is en hoe duizelig je word als je kan kiezen uit 20 verschillende producten.

Gezinsleven

De vrouwen waren vroeger thuis bij hun kinderen en bijna niemand werkte buiten de deur. Ze waren nog niet geëmancipeerd. De vrouw heeft nu ook vaak een baan en de man draagt vaak ook een steentje bij in het huishouden. Samen zorgen ze voor de kinderen of wat je tegenwoordig ook vaak ziet; schoonmaakster, kant en klare maaltijden en kinderopvang. Of dit nu echte welvaart is, is uiteraard te betwijfelen. We hebben meer geld, spullen en eten en toch werken we meer en moeten kinderen in kinderopvangcentra geplaatst worden.

Woonsituatie

Vroeger woonde de mensen in kleinere huizen met meer mensen, ook was er minder luxe. Dit is sterk verbeterd. Er zijn veel luxe apparaten in huis bij gekomen zoals bijvoorbeeld een: lcd-tv, radio, wasmachine, droger, diepvriezer, koelkast, vaatwasser en nog veel meer. In tegenstelling tot deze luxe is dat we nu minder ruimte om het huis hebben. De huizen zijn dichter op elkaar gebouwd of boven elkaar. In vergelijking met vroeger hebben we een veel meer dichtbebouwd land.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ThuisblijfmoederThuisblijfmoederEr is nog altijd een heftige strijd aan de gang tussen de werkende moeders en de moeders die thuis blijven. Waarom? Waar…
Gezonde voeding voor sportende kinderen in de groeiGezonde voeding voor sportende kinderen in de groeiGezonde voeding is belangrijk voor iedereen, dit geldt helemaal voor kinderen in de groei. Het belangrijkste doel van ge…
Kinderen in de (dure) maatschappij van tegenwoordigKinderen in de (dure) maatschappij van tegenwoordigAlle jonge moeders vragen zich vroeger of later wel eens af hoe hun kinderen zullen opgroeien in de maatschappij van nu,…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.