Opgewonden stemgeluid versterkt vaak genot en prestatie

Opgewonden stemgeluid versterkt vaak genot en prestatie Keelgeluid produceren tijdens een opwindende actie geeft een extra impuls aan het genieten. Neem het kind dat meer plezier beleeft als het tijdens het spelen een joelend geluid maakt. Of de baby die kraait van plezier. Maar ook stemgeluid van volwassenen tijdens opwindende bezigheden heeft dat effect. Je eigen stem versterkt lust en genot. Aahh... en mmm... zijn de klanken die we regelmatig slaken o.a. tijdens een tongstrelende maaltijd, ter versterking van het genieten van het voorgeschotelde lekkers.

Stem verhoogt genot en lust

Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, produceren we via onze mond soms de vreemdste geluiden als we een activitet doen, die te maken heeft met ons welzijn, ons genot, onze wellust, onze ontlading, een gezonde agressie. Het geluid bestaat meestal niet uit woorden, maar uit kreten, gekreun en dergelijke klanken. Degenen die daar niet aan mee doen omdat ze zich generen moeten begrijpen dat ze zichzelf te kort doen. Het slaken van kreten tijdens het genieten is goed voor ons welzijn en onze gezondheid.

Een heerlijke kop koffie

Het is niet zo gepast om het in het openbaar te doen, maar als we alleen zijn, of indien we ons bevinden in gezelschap van bekenden en vertrouwden ontsnapt er niet zelden een kreet in de zin van: “Aaah lekker “, bij het drinken van een kop koffie of een andere lekkere drank. Geen nutteloze uiting, omdat de kreet "aaah" een lustverhogend effect heeft en het drankje nog lekkerder doet smaken.

Spieren vertroetelen

Tijdens bepaalde momenten van lichamelijke ontspanning is het verstandig ook wat onsamenhangende klanken te produceren om het maximale effect te bereiken. Bijvoorbeeld als we ons eens lekker uitrekken in onze luie stoel, of een grote geeuw doen, in ons lekkere warme bed kruipen of na een lichamelijke inspanning onder de heerlijke warme douche stappen.

Sportieve prestatie

Geluiden produceren, in de vorm van vaak luide kreten tijdens het beoefenen van sport, maakt dat we maximale vorm bereiken en optimaal presteren. Het geluid brengt ons op de toppen van ons kunnen. Typisch voorbeeld daarvan is de tennisser die de partij alleen maar kan winnen, door zijn/haar acties met kreten te optimaliseren. De supporters joelen daarbij ook niet voor niets. Dat is niet alleen ter aanmoediging van hun held, maar ook voor het eigen genieten. En gejuich bij een overwinning is ook lekker.

Toejuichingen

Publiek bij een theatervoorstelling, concert, sportevenement, geniet alleen echt indien het z’n waardering voor de artiest kan ondersteunen met applausgeklater, gelach, juichen en gefluit. Zonder deze uitingen is de voorstelling een saaie boel waar je niet van kunt genieten, hoe fraai de artistieke prestatie ook is.

Zingen

Zingen is de ultieme vorm van genieten tengevolge van klanken die we via de stembanden produceren. Opmerkelijk is dat koorzang vaker door vrouwen dan door mannen wordt gedaan.

Intimiteit

Als ergens het genot wordt versterkt door kreten, gekreun en andere geluiden via de mond, is het wel tijdens het genieten van elkaar. Maar dat geldt alleen als de buren niet hoeven mee te "genieten".

Gezondheid en ontspanning

Al met al is het belangrijk dat we onze neiging tot het maken van stembandgeluiden niet te veel onderdrukken. Het ontspant het ontlaadt en het verhoogt het genot. Een gezonde activiteit dus die ons gemakkelijker door het leven doet gaan.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…
Zingen met open en gesloten stembandenSoms, als je een mooie ballad zit te luisteren van je favoriete artiest, denk je: wow wat een mooie, warme stem heeft di…
De menselijke stem, een prachtig instrumentOnze stem is het primaire communicatiemiddel waarmee we lachen, huilen, spelen, zingen en ontelbaar andere zaken, en toc…
Wat is heesheidHeesheid is een stoornis van het stemgeluid. De meeste mensen zijn ooit al eens hees geweest. Maar wat is heesheid nou p…
Reïncarnatie, een eeuwig bewustzijnReïncarnatie, een eeuwig bewustzijnReïncarnatie als sleutel naar eeuwig leven? In het concept reïncarnatie sterft het bewustzijn niet, maar leeft het voort…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.