Wat zijn de jaarfeesten van een heks

Heksen vieren 8 sabbats, oftewel jaarfeesten, per jaar. Deze worden ook wel de feesten van het Keltisch Jaarwiel genoemd. In totaal vieren de heksen de vier jaargetijden (kleine feesten) en vier landbouwfeesten (grote feesten). Al deze acht feesten tezamen noemt men ook wel het Wiel van het jaar. Alles heeft te maken met de astrologische zonnestand.

Samhain

Het Keltisch Jaarwiel begint met dit (nieuwjaars)feest op 31 oktober, dat bij velen van ons beter bekend is als Halloween of Allerheiligen. Net als in de Christelijke wereld wordt dit feest gevierd ter ere van de doden. Het woord Samhain is Iers en betekend ongeveer zoiets als november.

Heksen richten zich deze dag op het mysterie van het verschijnsel dood. In vroeger tijden geloofde men dat op de avond van Samhain de overgang van de andere wereld en onze aarde het makkelijkste was, waardoor het de doden gegeven was om deze avond op aarde te mogen verblijven. Dus eerde men op deze dag de overleden dierbaren, waarvan men overtuigd was dat zij om de levenden heen waren.

Van origine begint het feest ´s avonds. Veel heksen houden zich traditioneel bezig met voorspellingen (net als veel paranormaal begaafden doen rond 1 januari). Hiervoor gebruiken zij een glazen bol of lezen zij de kaarten.

Yule

Op 21 of 22 December viert de heks Yule, de dag die bekend staat als de “kortste” dag van het jaar. Welke dag precies hangt af van de stand van de zon. Deze moet precies het zuidelijkste punt van de jaarlijkse cyclus bereiken. Heksen vieren op deze dag de wederkomst van de zon, oftewel de Winterzonnewende.

Imbolc

Op 2 februari viert de heks het feest van Imbolc. Het feest dat staat voor licht, vreugde, reinigen en natuurlijk ook de vruchtbaarheid. Met vers water reinigt men het vuil vanuit de duistere tijd en gebruikt men berkentakken om dit vuil weg te vegen. Ook wordt de bevruchting van de aarde voor de komende seizoenen gevierd.

Het land begint te ontwaken, waarbij sneeuwklokjes worden gebruikt om het heksenaltaar te versieren. Deze bloem wordt gezien als aankondigers van het voorjaar. De meeste heksen branden in de nacht of dag voor Imbolc een kaars voor elk van hun ramen.

Lente equinox of Ostara

Dit feest wordt gevierd op 21 maart, dan is donker en licht namelijk helemaal in balans. De dag duurt namelijk even lang als de nacht. Bij deze equinox wordt gevierd dat de zon gaat winnen aan kracht en de donkerte verslaat.

Ook staat bij dit feest de vruchtbaarheid centraal. Er wordt gevierd dat de moedergodin zwanger is van het kind dat Midwinter het levenslicht zal zien. Enkele dagen later, 25 maart, wordt in de Christenwereld “Maria Boodschap” gevierd, de dag dat moeder Maria zwanger is van het kindje Jezus. Tevens viert de Christenwereld rond deze tijd Pasen, waarbij naast de opstanding van Jezus, onder andere ook eieren centraal staan.

De heks doet afstand van oude gevoelens, verdriet en pijn. Tevens viert de heks dat het leven van zowel mens dier als natuur zich zeer snel vermenigvuldigt.

Beltane

De viering van Beltane, het feest van de liefde, vindt plaats op 30 april. Het feest wordt net als vele andere sabbatsfeesten ’s avonds en ’s nachts gevierd. De heks viert de “vereniging” van de Godin en de God, Beltane is een vruchtbaarheidsfeest, waarbij men uitgaat van een relatie voor langere tijd.

Litha

Het midzomerfeest Litha wordt gevierd op 21 juni. Op deze dag begint in onze huidige jaartelling de zomer. In vroeger tijden echter, dan wel op de Keltische kalender, begon de zomer met het Beltane feest, dus 1 mei. De zomer eindige volgens de Keltische kalender op 1 augustus met het feest van Lughnasadha. Dit houdt in dat het feest van Litha precies het midden van deze periode was volgens de Kelten.

De heks viert op deze dag dat het de langste dag van het jaar is. Na deze dag komt de donkere tijd er weer langzaam aan. Dit is een feest waarbij water en vuur, alsmede man en vrouw in een heilig huwelijk worden verenigd.

Lughnasadh

Op 1 augustus is het tijd voor het feest van de oogst. Ook op deze dag is dag en nacht in evenwicht, beiden duren even lang.

De heks viert de vruchtbaarheid van de natuur, waarbij het oogsten van het graan centraal staat. Deze wordt namelijk gezien als het voortbestaan van het leven.

Mabon

Op 21 september wordt alweer het laatste feest van het Keltisch jaarwiel gevierd. Net als in maart duren dag en nacht even lang, de zon kom precies in het Oosten op. Deze gaat precies onder in het westen en beschrijft een baan van 180 graden. Vanaf dat moment zullen de donkere dagen gaan inzetten. De hekst is dankbaar voor het afgelopen jaar en gaat zich langzaam aan richten op de winter.
© 2010 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tijd en Seizoenen (jaargetijden)Tijd en Seizoenen (jaargetijden)Tijd en Seizoenen. Waarom hebben we elk jaar seizoenen? Waarom wisselen jaargetijden? Waar gaat de ene dag plotseling ov…
Beltane: Sabbat van de vruchtbaarheidBeltane, ookwel meiavond, begint op de vooravond van 1 mei. Het van oorsprong Keltisch vruchtbaarheidsfeest is de tegenh…
Samhain: het Keltische nieuwjaarSamhain: het Keltische nieuwjaarVoor velen is Samhain bekend als Halloween, gevierd op 31 oktober. Het langs de deuren gaan voor snoep en uithollen van…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…

G'd liefhebben met hart en ziel volgens Joodse wijshedenG'd liefhebben met hart en ziel volgens Joodse wijshedenWe kunnen veel geld, liefde en kracht hebben. Maar we worden pas echt gelukkig door contact met G'd. Momenten van ontzag…
Wat is een heksOp school hebben we allemaal geleerd over de heksenvervolgingen in Europa en met name Nederland. Dit hebben we allemaal…

Reageer op het artikel "Wat zijn de jaarfeesten van een heks"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Schrijf mee!