Met minder geld toch gelukkiger: het kan
Kun je met minder geld toch gelukkig zijn? Onderzoek heeft uitgewezen dat je met minder geld toch gelukkig kunt zijn. De leefstijl, het sociale leven, iemands zelfbeeld en de manier waarop iemand tegen de wereld aan gaat kijken, veranderen er door. Minder consumeren kan volgens dat onderzoek bijdragen aan een duurzame samenleving. Alles over minder geld hebben en toch gelukkig zijn.
Waarom geven mensen minder geld uit?
Er kunnen twee redenen zijn waarom mensen minder geld uitgeven:
- Dit overkomt hen (door werkloosheid, echtscheiding, faillissement, ziekte of schulden)
- Ze kiezen er voor (omdat ze vinden dat geld een wel heel belangrijke rol in hun leven gaat innemen, omdat ze minder willen consumeren of omdat ze geld willen overhouden voor later of een bepaald doel).
Wat doet bezuinigen met de mens?
Mensen die flink achteruit gaan in hun bestedingspatroon vinden wel dat de kwaliteit van hun leven er op vooruit gaat. Het voordeel van minder geld te besteden hebben is:
- Mensen worden creatiever
- Mensen doen meer dingen zelf in plaats van ze uit te besteden of er voor te betalen
- Mensen geven bewuster geld uit en laten zaken die niet echt noodzakelijk zijn achterwege
- Mensen gaan andere zaken belangrijker vinden
- Mensen gaan anderen vaker helpen
- Mensen voelen zich een betere burger
- Mensen geven ondanks het feit dat ze minder hebben, meer aan anderen of aan goede doelen
Veranderen door minder geld te hebben
Als iemand opeens veel minder geld te besteden heeft in een maand zorgt dit voor een ommekeer in gevoel en denken. Dat is een veranderingsproces dat in een aantal stappen gaat. Vaak negeren mensen eerst dat er iets moet gaan veranderen
Vervolgens wordt toch onderkend dat er iets moet gebeuren
Dan komen mensen er voor uit en veranderen ze de manier waarop ze leven daadwerkelijk
Vervolgens krijgen ze een andere rol in hun omgeving omdat ze anders zijn gaan leven
Op het einde heeft de verandering zich volledige voltrokken en hebben mensen zich dat eigen gemaakt.
Bewuster van de situatie na geldgebrek
Mensen die met minder geld toe moeten blijven over het algemeen erg bewust van die situatie, ook als het daarna weer beter gaat. Ze zijn prijsbewuster, geven minder uit aan zaken die niet echt nodig zijn en zijn meer met hun omgeving bezig en minder met zichzelf.
Identiteit ontlenen aan het geld dat je uitgeeft
Het geld dat je uitgeeft of kunt uitgeven is voor veel personen ook dat wat je bindt aan anderen. Mensen spreken veel over wat ze gekocht hebben of gaan doen (vakantie, uitgaan, uit eten, een nieuwe auto of een groter huis) en dat verandert behoorlijk als iemand opeens niet zoveel meer te besteden heeft of wil besteden. Verbanden kunnen daardoor wegvallen, maar ook soms zelfvertrouwen. Geld geeft een bepaalde status, maar er kunnen ook zaken zoals kleding, een woning, een auto mee gekocht worden die mensen meer aanzien geven. Veel mensen die opeens met veel minder geld toemoeten beseffen dat dit beeld niet klopt, want iemand is niet de spullen die hij koopt. Ook realiseren veel mensen zich vaak dat ze al die tijd een leegte hebben gevuld die eigenlijk op een andere manier gevuld had moeten worden namelijk door zelfontwikkeling, zelfontplooiing of eigen liefde.
Meer mededogen met anderen door minder geld
Wie zelf weet hoe het is om met veel minder geld toe te moeten of willen, weet ook in welk schuitje anderen zitten. Er ontstaat dus vaal veel meer mededogen en begrip voor anderen die het veel slechter hebben. Ook beseffen veel mensen dat in de Westerse landen een ratrace gaande is om wie het meeste en mooiste bezit heeft, terwijl de belangstelling voor materiele zaken wel een heel oppervlakkige zaak is. Met kerst kunnen natuurlijk 30 gerechten op tafel komen, maar wie beseft dat in andere landen alleen een kommetje rijst kan worden gegeten omdat wij hier zoveel hebben, ziet vaak de betrekkelijkheid wel in van die weelde.