Kinderen leren om milieubewust te zijn

Kinderen leren om milieubewust te zijn Kinderen zullen erven wat wij hun achterlaten, zo ook de aarde. Daarom is het zeer belangrijk voor de kinderen dat wij hun helpen om voor onze gestresserde planeet te zorgen door milieu bewuster te leven. Dit artikel bevat enkele simpele stappen die we onze kinderen kunnen leren om de omgeving te beschermen en de natuur te leren liefhebben. Bedenk altijd dat de ouder het belangrijkste rolmodel is voor een kind. Als jij een zeer milieu bewust leven leidt en het goede voorbeeld geeft zullen je kinderen deze levenswijze automatisch overnemen. Vergeet niet jong geleerd is oud gedaan.

Hou het waterverbruik in jouw huis goed in de gaten

Hoe meer water we gewoon laten weglopen hoe meer energie er verkwist wordt en hoe meer chemische producten er gebruikt worden om dit water terug te zuiveren. Terwijl u dagelijks uw kinderen leert hoe belangrijk het is om hun gebit goed te verzorgen en hun tandjes te poetsen, leer hun ook hoe zij mee kunnen werken om water te besparen door de kraan dicht te draaien tijdens het poetsen.

Energie verbruik in de gaten houden

Leer kinderen van jongs af om het licht uit te schakelen als ze een kamer verlaten of wanneer het niet nodig is. Dit is 1 van de simpelste milieuvriendelijke tips die toch een groot verschil maken. Laat ze ook weten dat al de laders van GSM's, Ipods, video spelletjes...die in de stopcontacten steken terwijl ze niet gebruikt worden toch energie verspillen. Trek ze uit het stopcontact wanneer ze niet gebruikt worden.

Recycleer waar het ook maar even kan

Kinderen houden ervan om te tekenen, dat is een zeer goede gewoonte maar leer hun om de afval berg zo klein mogelijk te houden door hun aan te moedigen om op de achterzijde van reeds gebruikt papier hun kunstwerkjes te maken. Denk hier aan weg beschrijvingen, recepten of emails die je hebt uitgeprint en niet langer nodig hebt.

Andere dingen die gemakkelijk kunnen gerecycleerd worden: kinderkleding vaak nog zo goed als nieuw, gooi het zomaar niet weg, geef het aan mensen die het minder goed hebben. Hetzelfde geldt ook voor speelgoed, zaken waar uw kinderen zijn uitgegroeid kunnen andere kinderen nog zeer blij maken.

Trek samen de natuur in

Breng je kinderen naar buiten, zet de TV of video spelletjes af en ga wandelen of varen op een meer, zelfs gewoon in de tuin spelen zal je kinderen leren om de natuur te waarderen.

Tuinieren

Leer de kinderen hoe ze zelf een tuintje (of enige planten op de vensterbank) kunnen aanleggen. Laat de kinderen goed meehelpen, er zijn weinig andere dingen die je meer 1 met de natuur laten voelen dan je eigen groenten of bloemen te planten.

Lees voor

Lees voor uit boeken voor kinderen met milieu bewuste onderwerpen. Dit is een win - win situatie voorlezen wordt dikwijls vernoemd als erg belangrijk om een hechte band met je kind te krijgen en weerom hoe vroeger kinderen leren hoe ze met de natuur moeten omgaan hoe meer ze dit later ook zullen blijven doen.

Ga samen winkelen

Wanneer je een paar uurtjes uitrekt om samen met je kind te gaan winkelen kan je hun tonen waarom je juist voor die milieubewuste artikelen kiest en niet voor de minder goede. Leg hun uit waarom je hun lunch in een brood trommel verpakt en niet in aluminium folie.
© 2009 - 2024 Joie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Milieubewust werken in de kinderopvangMilieubewust werken in de kinderopvangMilieubewust ondernemen binnen de kinderopvang wordt steeds belangrijker. Hier volgen een aantal tips om milieu bewust t…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Milieubewust zijn: tips voor een groen levenMilieubewust zijn: tips voor een groen levenDoor menselijk handelen kan het milieu veranderen. Daarom is het milieu voor veel mensen belangrijk en probeert men mili…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Joie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.