Energie besparen: Zorgen voor het milieu

Energie besparen: Zorgen voor het milieu Overal om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een telefoon wilt opladen, alles kost energie. En energie kost geld. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je kunt besparen op de energiekosten. Besparen op de energiekosten levert veel op. Behalve dat de kosten van de energierekening zullen dalen, gaan apparaten langer mee en is het ook nog een beter voor het milieu. Hoewel veel mensen toch eerst aan hun eigen portemonnee denken is dit laatste argument misschien nog wel de belangrijkste reden om te besparen op energie. Een schoner milieu is immers in het belang van iedereen. En het is voor iedereen mogelijk om hier een bijdrage aan te leveren.

Enkele milieutips voor een beter milieu!

Wanneer we willen dan kan een ieder een steentje bijdragen aan een beter (leef)milieu. Vaak hoeft er niet eens ver gezocht te worden naar verbeteringen. Als we zoeken dan zijn er best wel alternatieven te bedenken die besparingen kunnen opleveren voor het milieu en deze besparingen en alternatieven zijn vaak ook nog financieel voordelig. Vaak zijn de alternatieven en tips beschreven in brochures. De meest voorkomende informatie en tips gaan over een aantal actuele milieuonderwerpen, als:
  • verkeer,
  • energie,
  • afval,
  • composteren

Besparingstips

Zo kun je al veel besparen wanneer je meer aandacht schenkt aan de manier waarop je met energie omgaat. Bij bijna alles wat je doet, kun je jezelf afvragen of het echt zo moet of dat het ook anders zou kunnen. Door kleine aanpassingen door te voeren in de dagelijkse routine is het al mogelijk om veel energie te besparen.

Een aantal bespaartips voor in de woning:

  • Gebruik bij het koken niet meer water dan nodig is. Een grote pan met water aan de kook brengen duurt langer dan een kleine en kost dus meer energie
  • Ga niet te lang onder de douche staan. Elke douchebeurt 2 minuten inkorten kan al veel besparen. Ook een waterbesparende douchekop is een goede investering.
  • Zet de wasmachine alleen aan als deze vol is en was niet warmer dan 40 graden. Gebruik de wasdroger alleen als het echt niet anders kan.
  • Een lamp met dimmer verbruikt ook stroom als deze uitstaat. Het is dan ook beter om de stekker uit het stopcontact te halen als je de lamp uitzet. Gebruik zo veel mogelijk spaarlampen.

Milieubewust energieverbruik

Door deze en andere kleine aanpassingen door te voeren kan er al veel energie bespaart worden. Je ontkomt er echter bijna niet aan om toch energie te verbruiken. Om nog beter voor het milieu te zorgen, kun je kiezen voor duurzame energiebronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groene energie, opgewekt door windmolens of kies voor zonne-energie en laat zonnepanelen op het dak van je huis installeren.

Verduurzaming

Nederland werkt hard aan zijn verduurzaming. Het werken aan verduurzaming blijkt uit het feit dat er steeds meer zonnepanelen op de daken komen en windparken worden aangelegd. De windparken komen zowel op het land als in de zee. De komende 35 jaar zal er veel veranderen in de energievoorziening. De verwachting is dat de energievoorziening zal veranderen. In ons dagelijksleven zal het merkbaar zijn op de wijze waarop de huizen zullen worden verwarmd, de producten worden vervoerd tussen A en B en ook van de landschapsstructuur zal de inrichting veranderen.

Energieakkoord

Zo werkt de Nederlandse Overheid aan het Energieakkoord. In het Energieakkoord zijn afspraken gemaakt om in 2023 16% van de totale energievoorziening duurzaam zal zijn. Om dit te bereiken wordt er samengewerkt met organisaties en nemen burgers en bedrijven initiatieven om energie te besparen, te verduurzamen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Hiervoor is een speciale website mijnenergie2050.nl ontwikkeld.
© 2014 - 2024 Vriesjestekst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
Duurzaam consumerenDuurzaam consumerenSteeds vaker wordt er gesproken over duurzaamheid. Duurzaam betekent met verstand omgaan met het milieu en de mens. De g…
Gas besparen: Tips en tricksDaar ligt de rekening van dit jaar weer op de deurmat. Zijn de prijzen nou gestegen of zijn wij meer gas gaan verbruiken…

Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Trouwen in het buitenland is voor sommige mensen noodzaak, maar voor velen een droom die uitkomt. Trouwen op de locatie…
Bestaan van reïncarnatieBestaan van reïncarnatieReïncarnatie is het opnieuw geboren worden in een menselijk of dierlijk lichaam. Niet iedereen gelooft in reïncarnatie.…
Bronnen en referenties
  • http://www.vlaamsbrabant.be/
  • www.mijnenergie2050.nl
Vriesjestekst (6 artikelen)
Laatste update: 25-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.