Tijd is geld. Tips om je schaarse tijd efficiënt te benutten

Tijd is geld. Tips om je schaarse tijd efficiënt te benutten Een mens komt dikwijls veel tijd te kort om enerzijds allerlei zaken te regelen die we (voor het gevoel) verplicht zijn te doen, en anderzijds nog leuke activiteiten te verrichten ter ontspanning van lichaam en geest. Tijd lijkt in dit opzicht veel op geld, waarvan we ook regelmatig te weinig hebben. Voor het zuiniger omspringen met geld bestaan allerlei methoden, maar je kunt met wat creatieve maatregelen ook ruimer in je tijd komen te zitten, waardoor je een rustiger en langer leven krijgt.

Wat is tijd

Een vraag die voor de mens in feite niet is te beantwoorden aangezien het fenomeen tijd ons verstand te boven gaat. Wanneer is de tijd begonnen wanneer eindigt de tijd? Zou tijd ook bestaan als er geen dag en nacht bestond, geen seizoenen, als we een eeuwig leven hadden? Maar ons probleem van tijd ligt natuurlijk niet op het beschouwelijke filosofische vlak, maar in de praktijk van alle dag. Vandaar dat we praktijkgerichte nuchtere oplossingen gaan geven om onze tijd efficiënter te besteden en meer tijd over te houden.

Alweer een week voorbij

Vaak vliegt de tijd in ons gevoel. We zijn druk bezig met allerlei zaken, moeten deadlines halen, dagelijkse beslommeringen afhandelen en voor je het weet is het wéér maandag.

Tijd kun je uiteraard vergelijken met een ander fenomeen waarvan we dikwijls te weinig hebben, namelijk geld. Als we immers meer geld willen besteden dan we ontvangen ontstaat eveneens een tekort en komen we ook in de knel. Datzelfde is van toepassing op tijd, want als we meer tijd nodig hebben dan we beschikbaar hebben komen we in tijdnood. Dus logisch dat we, evenals op financieel gebied, niet meer kunnen besteden dan we beschikbaar hebben.

Zuinigheid

Dus, evenals met geld, dienen we behoedzaam en zuinig met tijd moeten om te gaan. Geen verspilling aan onnodige zaken, maar daarentegen efficiënt en nadenkend met onze kostbare minuten omspringen. Wat wel voor tijd heel anders ligt dan bij geld is dat we niet kunnen stoppen met tijd besteden, daar de secondes immers gewoon wegtikken. We kunnen helaas geen tijd besparen door het niet te gebruiken. Maar nu genoeg gefilosofeerd, hier komen de praktisch tips. Want met de volgende inzichten kun je proberen tijd slimmer te besteden en ook te beleven, met als resultaat niet alleen daadwerkelijk meer tijd maar ook voor het gevoel meer tijd.

Een efficiënte planning

  • Net zoals in het bedrijfsleven is het in je privéleven zinvol de dag te plannen. Bij voorkeur door de dag ervóór een lijst met taken te maken, met de maximale tijd die je eraan wilt besteden.
  • Als je daarover rustig nadenkt en eventueel met gezinsleden overlegt, kun je de zaken efficiënter aanpakken en vooral ook taken verdelen en combineren. “als je toch die kant uitgaat kun je dan ook gelijk….”
  • Door die takenlijst de dag ervoor te maken, bereik je tevens een betere slaap, omdat in bed niet allerlei gedachten door je hoofd spoken die het inslapen belemmeren of je een onrustige nacht bezorgen. Liever 7 uren goed en diep slapen, dan 8 uren een oppervlakkige nachtrust, waarmee we gelijk een uur tijdwinst boeken. Want door zoveel mogelijk de dag ervoor te plannen snijdt het 'tijdswinstmes' aan twee kanten omdat we een uur eerder kunnen opstaan.

Telefoneren dikwijls effectiever dan mailen

Als iets een tijdverspilling is, dan is het wel dagenlang onnodig heen-en-weer mailen, terwijl een probleem dikwijls met één telefoontje binnen enkele minuten kan zijn opgelost. Een email is bijzonder nuttig om simpele info door te geven, zoals de agenda of notulen van een vergadering, maar niet om te overleggen of te discussiëren over ingewikkelder kwesties. Dat leidt slechts tot veel verkwistende minuten en bovendien soms onbegrip, met als uiteindelijk resultaat dat een telefoontje alsnog de oplossing moet bieden.

De mail kan wel weer voor tijdwinst zorgen ter voorbereiding op een mondeling onderhoud, vergadering etc. Als we namelijk behalve de agenda andere verhelderende stukken of suggesties ter voorbereiding meezenden is er reeds denkwerk verricht dat op de vergadering zelf niet meer hoeft plaats te vinden. En als je een vergadering leidt begin dan altijd met de rondvraag i.p.v. als laatste punt. Want nieuwe punten die de deelnemers tijdens de vergadering te binnen schieten, bewaren ze maar voor de volgende vergadering.

Zo duurt je weekend veel langer

Tenslotte ons gevoel en beleving van tijd. Het is een ieder duidelijk dat een aangename vakantie van twee weken in ons gevoel veel sneller om is, dan bijvoorbeeld een week gedwongen verblijf in een ziekenhuis. En als we weten dat ons iets onaangenaams staat te gebeuren vliegt de tijd, terwijl die nare gebeurtenis zelf, ook al duurt die relatief kort, voor het gevoel een eeuwigheid kan duren.

Het gaat daarbij dikwijls om zaken die we zelf niet in de hand hebben, maar het betekent wel dat we in die zin ook zelf invloed op onze tijdsbeleving kunnen hebben. Het volgende voorbeeld is extreem, maar als we het weekend voortdurend op de klok kijken en de seconden tellen, duurt dat weekend een eeuwigheid. Dus wat kalmer aandoen in onze vrije tijd kan in menig opzicht meer rust geven en tijdwinst opleveren.
© 2015 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vergaderingen effectief benuttenVergaderingen effectief benuttenIn Nederland wordt er heel erg veel gebruik gemaakt van vergaderingen, regelmatig zal je iemand horen praten over vergad…
Effectief vergaderen; succesfactoren en valkuilenEffectief vergaderen; succesfactoren en valkuilenOm effectief te kunnen vergaderen is het belangrijk om te weten wat de verschillende valkuilen en succesfactoren zijn. A…
Efficiënter en constructief vergaderen in de kerkEfficiënter en constructief vergaderen in de kerkVergaderen is niet voor iedereen een prettige bezigheid. In de kerk is vergaderen 'helaas' ook nodig. Binnen de kerk is…
Effectief vergaderen; verschillende communicatie-aspectenEffectief vergaderen; verschillende communicatie-aspectenBij effectief vergaderen komen een aantal zaken kijken die ervoor moeten zorgen dat de volledige focus van de deelnemers…

Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Verdriet, depressie, afwisselende fasen tussen actie en rustVerdriet, depressie, afwisselende fasen tussen actie en rustDe blues heeft iedereen wel eens, en daar is niks mis mee. Als je toegeeft aan die gevoelens die soms wel, soms niet te…

Reageer op het artikel "Tijd is geld. Tips om je schaarse tijd efficiënt te benutten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robbie
Laatste update: Oktober 2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Schrijf mee!