Wanneer volg je je gevoel?
Het is voor veel mensen lastig het gevoel te volgen. We worden immers opgevoed met het volgen van het verstand. Je moet gaan studeren en hoe hoger het niveau hoe beter je baan is voor de toekomst. Maar steeds meer twijfelt men of dit wel zo is. Als het al zo is, is dat dan wel de baan die we willen? Zo kan het ook in een relatie gaan, wat is een goede match en volg je daar je hart in of zijn er andere argumenten die je keuzes (mee) bepalen?
Keuzes voor het leven maken
Levenskeuzes maken, wat je voor je carrière eigenlijk al op jonge leeftijd moet doen, is verre van eenvoudig. Ingegeven door wat scholen die je bezocht hebt, wat informatie van internet geplukt en/of ouders die een stempel drukken op “wat verstandig is”, maakt voor veel jonge mensen wat ze in de toekomst denken te gaan doen. Waarbij lang niet altijd wordt gekeken waar mensen op andere vlakken in uitblinken, zich helemaal in thuis voelen of gewoon gevoel voor hebben. Dat maakt zeer waarschijnlijk ook dat slechts zo’n 30% van de mensen uiteindelijk het beroep invulling geeft, wat in het verlengde ligt van hun scholing.
Ook in de relationele sfeer gaat het nogal eens zo, immers één op de drie relaties stopt vroegtijdig en dat heeft verschillende redenen. Willen we het perfecte, maar hoe kan dat als je jezelf niet eens goed kent? We stappen van het een in het ander en heeft niet zelden te maken met hoe goed we onszelf kennen. Anders ligt het voor degene die het wel weet…
Anders dan anders
Je moet sterk in je schoenen staan als jongeling om de keuzes die verstandig zijn, maar niet of nauwelijks je gevoel raken, te weerstaan. Waar de een op jonge leeftijd al weet wat hij/zij wil, geldt dit lang niet voor iedereen en dus volgt menigeen een “verstandige” keuze. Het is een relatief kleine groep die van jonge leeftijd af aan weet wat hij/zij wil én er ook voor gaat.
Niet zelden zie je mensen een tweede carrière maken en dat heeft vaak te maken met wat men in de prille jeugd leuk vond of al ambieerde, maar wat niet tot de “verstandige” keuzes behoorde. Waarbij “verstandig” staat voor waar je geld in te verdienen is.
Of zie je halverwege het leven dat een nieuwe relatie wel dat geeft wat je in je leven zoekt.
Bron: Giuliamar, Pixabay Nieuwe inzichten
Natuurlijk krijgen mensen door het leven heen nieuwe inzichten over hoe zaken aan te pakken, wat uiteindelijk werkt en wat niet en die nieuwe inzichten maken dat er ogenschijnlijk ergens in het leven “vreemde” keuzes gemaakt worden. Dit geldt voor zowel in de relationele sfeer als in het werk en zelf als het gaat om het sociaal leven.
Het roer om
Waar sommige mensen op jonge leeftijd er helemaal voor gaan, doen veel mensen dit toch pas als ze ouder zijn. Ze hebben er bijvoorbeeld al een half leven op zitten en als men dan zaken beter overziet en in rustiger vaarwater is gekomen, blijkt dat men toch nog iets op wil pakken wat eerder speelde. Iets waar mensen eerder om wat voor reden dan ook niet volledige voor gegaan zijn.
Soms in de vorm van het roer omgooien, in werk en/of relatie, en soms zijn het – ogenschijnlijk – maar nuances.
Hoe sterk is het gevoel?
Vaak ligt het er maar net aan hoe sterk het gevoel is, voor datgene wat je wilt bereiken. Een beroep uit willen oefenen, maar waar op dat moment geen droog brood in te verdienen is, zal afgeraden worden door school en familie. Als het echt je passie is, er is goed over nagedacht en je wilt het heel graag … dan moet je wel heel sterk in de schoenen staan om dit als jongeling toch invulling te geven.
Maar ook als je je relatie wilt beëindigen die ogenschijnlijk zo goed is. Als het niet (meer) dat voor je doet wat je uit een relatie wilt halen, is stoppen de beste keuze. Of er nu een ander in beeld is of niet. Als je tevreden met jezelf bent, dan ben je ook in staat deze stappen te zetten.
Tegengas
Het pleit er voor iets te willen doen waarvoor het gevoel zo sterk is. Waarbij je op voorhand weet dat de kans groot is, dat je tegenwerking krijgt. Enerzijds door de mensen met de beste bedoelingen, maar mogelijk beperkt inzicht en/of té sterk geconditioneerd, en anderzijds de mensen die een vorm van jaloezie, mogelijk onbewust, vertonen. Beide kunnen je tegenwerken en daar waar mensen sterk geconditioneerd zijn, is het lastig over het voetlicht te krijgen dat je iets toch heel graag wilt. Een gesprek wordt niet zelden een welles/nietes spel, waarbij mensen niet dichter tot elkaar komen. Je kunt je slechts je eigen gevoel naar voren brengen en mogelijk geeft dat een beeld dat je niet voor het reguliere / het verstandige gaat, maar je gevoel.
De man of vrouw die een (onbewuste) vorm van jaloezie vertoond is niet “te helpen”. Dit is iets wat je moet laten gaan en dus rekening houdend met het gegeven, dat wanneer je je gevoel volgt, je veel weerstand kunt verwachten.
Doordacht
Spreekt voor zich dat mensen zullen vragen hoe doordacht je plannen zijn en hoewel je er ongetwijfeld zelf lang mee bezig zult zijn geweest, is een enorm sterk gevoel vaak niet te analyseren. Hoe doordacht is het dan, want risico’s zijn er altijd en als het niet geanalyseerd zijn, kan het onverwacht op je pad komen, je tegenslagen geven etc. Maar dit alles kan een sterk gevoel niet wegnemen.
Een plan maken, kan wel altijd. Immers, als je weet waar je “heen” wilt, is het volgende een plan te maken hoe dit te bereiken. Dat kan je deels wel vanuit je ratio doen, maar ook hiervoor geldt dat je jezelf wat ruimte moet gunnen. Helemaal inkaderen hoe er te komen, is het leven volledig onder controle willen hebben en dat kan niet. Met een sterk gevoel iets te willen gaan doen, kan je tegenslagen ook overwinnen en moet je wellicht gaandeweg “wijs” worden. Geef het die ruimte, maar kijk wel regelmatig om of je nog op koers ligt en waar je bij kunt sturen. Ook op een dood spoor, wat je kan overkomen, moet je soms plotseling een beslissing nemen die niet in de boekjes staat.
Tot slot
Je van de wijs laten brengen door mensen die misschien het beste met je voor hebben, maar ze hebben niet het gevoel wat jij wel voelt. Dat maakt uitleg ook zo moeilijk. Soms kan een vertrouwenspersoon je helpen je pad te vinden en een die soms ook kritisch naar je is en je een spiegel voorhoudt. Ook dat is soms nodig.