Leven zonder geld als vrijwillige keuze
Leven zonder geld, het klinkt misschien raar, maar er zijn een paar mensen die dit vrijwillig doen. Sommigen maken gebruik van ruilhandel, anderen leven enkel met wat de natuur hen te bieden heeft.
"
Vaak wordt aan mij gevraagd, of in mijn leven een trauma plaatsgevonden heeft, omdat ik deze extreme levensvorm gekozen heb en nu al sinds zeven jaar zonder geld leef. Dan antwoord ik, dat mijn trauma de wereldsituatie is: dagelijks verhongeren honderdduizenden mensen en aan de andere kant bestaat een reusachtige verspilling." ~ Heidemarie Schwermer
Lebenskünstlerin
Heidemarie Schwermer is een Duitse levenskunstenaar. Voor haar geldloze tocht werkte ze als lerares en psychotherapeute. In 1994 startte ze een ruilkring en in 1996 besloot ze te gaan leven zonder geld. In 2010 is een documentaire verschenen over haar leven, genaamd
Leven zonder geld. In deze documentaire krijg je onder andere te zien hoe Schwermer gastvrij ontvangen wordt bij mensen thuis en hoe ze levensmiddelen verkrijgt in ruil voor het schoonmaken van een supermarkt. Schwermer gaat in dialoog met mensen en legt uit waarom ze leeft zonder geld.
Bron: Mark Boyle, Wikimedia Commons (Publiek domein)
The Moneyless Man
Mark Boyle, schrijver van
The Moneyless Manifesto, heeft 2,5 jaar zonder geld geleefd in Engeland. Aan het begin van zijn queeste bood Boyle aan dat hij wel werk wilde verrichten in ruil voor een plaats om te overnachten. De eerste twee maanden vond hij heel moeilijk, alles leek veel meer tijd te kosten. Maar daarna, toen hij eenmaal een bepaalde routine had ontwikkeld en hij banden had opgebouwd met mensen en de lokale omgeving, voelde het als een tweede natuur.
The Man Who Quit Money
Daniel Suelo uit Colorado begon zijn geldloze leven in het jaar 2000. Hij woont momenteel in een grot in de buurt van Moab, Utah. Hij overleeft door wild voedsel te oogsten en door doodgereden dieren op te eten. Uitgeverij Penguin heeft hem benaderd om zijn verhaal uit te brengen, maar Suelo wilde dit alleen doen als hij niet betaald zou worden en Penguin het boek gratis zou uitdelen. Penguin was niet geïnteresseerd in deze aanpak en vroeg Mark Sundeen, een vriend van Suelo, een autobiografie te schrijven. Sundeen accepteerde dit aanbod en schreef het boek
The Man Who Quit Money. De uitgevers hebben, op verzoek van Suelo, een aantal uitgaves gratis weggegeven tijdens boekpromotie-tours.
The Social Entrepeneur
De Fin Tomi Astikainen leefde zonder geld van juli 2010 tot januari 2014. Momenteel maakt hij gebruik van ruilhandel, wat betekent dat hij andere mensen helpt in ruil voor giften in elke vorm. Tomi stopte met het gebruik van geld, omdat hij vond dat geld meer kwaad dan goed doet. Omdat er altijd meer schuld is dan geld in het monetaire systeem, ontstaat er een winstbejag op alle niveaus in onze samenleving. Dit winstbejag is volgens Astikainen een van de oorzaken van onderlinge competitie, oneerlijk gedrag, angst en wantrouwen. Hier wilde Astikainen geen deel meer van uit maken, hij wilde mensen opnieuw leren vertrouwen en hij wilde op ze kunnen rekenen. Vandaar dat hij besloot om te leven zonder geld.
The Peacepilgrim
Mildred Lisette Norman (1908-1981), ook wel "The Peacepilgrim" genoemd, liep 28 jaar door de Verenigde Staten om haar ideeën over vrede te verkondigen. Ze had alles wat ze bezat bij zich: de kleren die ze aanhad, een kam, een balpen en een tandenborstel. Ze overnachtte op plekken waar haar onderdak geboden werd en ze at waar ze te eten kreeg. Ze vertrouwde op de goedheid van mensen en voelde zich veilig in de liefde van God. Ze geloofde dat er wereldvrede zou ontstaan wanneer genoeg mensen innerlijke vrede hebben gevonden. Er zijn twee boeken over haar verschenen:
Peace Pilgrim en
Stappen naar innerlijke vrede.