Wandelen in de natuur, bron van inspiratie

Wandelen in de natuur, bron van inspiratie Dat wandelen in de natuur goed voor de mens is, heeft zich inmiddels al wel bewezen. Menig man of vrouw die meer moet bewegen voor de lichamelijke gezondheid of in verband met een burn out voor de geestelijke gezondheid, zal dit bij voorkeur in de natuur doen. Ieder heeft zo zijn voorkeur en Nederland heeft genoeg te bieden. Als je het tot een tweede natuur maakt, levert het een substantiële bijdrage aan die zo belangrijke balans in het leven. Bovendien kan de natuur je, als je er open voor staat, mateloos inspireren. Sinds er een prachtige natuurfilm van de Nederlandse wildernis is gemaakt en we wekelijks mooie natuurfilms primetime op televisie zien, krijgen we weer steeds meer gevoel bij de natuur. De natuur die er altijd is, de seizoenen moeiteloos lijkt te doorstaan en ieder seizoen weer een eigen schoonheid kent. Je moet er wel voor open staan en dat is lange tijd van ondergeschikt belang geweest. Alsmaar doorgaan in een hectische maatschappij, waar gepresteerd moet worden en we toch ook een gezin willen vormen en onze hobby’s uit willen oefenen.
Kortom, er is lange tijd geen tijd gemaakt voor ontspanning waar je de natuur in trekt. Inmiddels lijkt het tij gekeerd en trekken we weer massaal de natuur in, om er vervolgens achter te komen dat de natuur meer biedt dan alleen ontspanning.

Kleuren, geuren en vormen

De natuur heeft in ieder seizoen weer iets nieuws. Ieder seizoen brengt andere dingen met zich mee en niets is hetzelfde als vorig jaar of zelfs vorige maand. Het mooie van de natuur is dat een zelfde locatie, al kom je er iedere dag, toch iedere keer weer anders is. Zijn het niet de afgevallen bladeren die door de wind worden meegevoerd, dan is het wel het mos wat ook in de koude seizoenen haar kleur houdt en plots opvalt. De paarse heidekleuren in de herfst of al die prachtige paddenstoelen die één voor één de kop opsteken.

In de lente worden de kleur en geur nog nadrukkelijker, want bloemen doen hun best om zo aantrekkelijk als mogelijk voor de insecten te zijn. Behalve een explosie van kleuren, gaat het ook nadrukkelijk geuren en dat samenspel maakt meteen dat veel mensen in de lente erg vrolijk worden. Tel daar al het nieuwe groen wat uit de grond komt bij op en je weet het zeker … alles gaat weer leven en dat stemt de mens vrolijk.

”We delen de lucht met de bossen en het water met de zeeën. Als een lichaam zijn zij en wij een. “ Boeddha

Bron: Winter Kootwijk - AnnastaalBron: Winter Kootwijk - Annastaal

Gezondheid

Hoewel we het wel weten, maken we er lang niet altijd gebruik van. De natuur is goed voor lichaam en geest. Ben je niet herstellende van een lichamelijke of geestelijke aandoening, dan is de natuur wel goed om in balans te blijven. Je moet er dan wel bewust in op gaan, want pas dan ervaar je wat je natuur voor je doet.

Of je nu een burn out hebt, last van hoge bloeddruk, meer bewegen vanwege overgewicht of herstellende van een lichamelijke ziekte die een wissel op je trokken heeft, er zijn redenen te over dat de natuur intrekken, zinvol is. Enerzijds het bewegen op zich, wat immers voor iedereen goed is. Anderzijds de rust die de natuur uitstraalt en dan vertoeven we ook nog eens in een gezonde omgeving met frisse lucht. Je gedachten even weg laten zweven met wind en opgaan in de natuur. Doet de een dit door te voelen en bloemen en blaadjes te plukken, de ander zal liever het fototoestel hanteren en weer iemand anders zal op blote voeten het water van de kustlijn aanraken. Maar het belangrijkste is toch wel dat je de natuur “toelaat” en geniet. Als dit je lukt, zal het zeker onderdeel vormen van het genezingsproces.

”Wandelen is het beste medicijn.” Hippocrates

Inspiratie

Iedereen doe inspiratie op een eigen manier op, maar steeds meer mensen ontdekken de natuur als inspiratiebron. De vele tientallen kleuren die de natuur verrijken en allemaal hebben ze er een “bedoeling” mee. Net zoals de geuren dit doen. Maar het samenspel en aanpassingsvermogen van alle onderdelen in de natuur, maakt ook dat het inspireert.
Menig kleurenpallet is geïnspireerd op de natuur, maar ook de meer voor de hand liggende beroepen als fotograaf, schilder of tuinarchitect. Toch wordt menig meubelmaker, kledingontwerpen of architect ook geïnspireerd door de elementen in de natuur. Eigenlijk geldt het dus voor veel beroepen.

Op zich ook wel logisch, want de mens maakt – of we het nu willen of niet – ook onderdeel uit van diezelfde natuur en dan is het niet zo vreemd dat de natuur in wat dan ook, de mens aan zal trekken. De organische vormen komen altijd weer bovendrijven.

Tot slot

We hebben te lang de natuur verwaarloosd en of we alles nog kunnen herstellen is nog maar de vraag. Echter, als eenieder nu zijn/haar steentje bijdraagt om de natuur die we nog hebben ook zo te houden, dan komen we vast een heel eind.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom steeds meer mensen gaan wandelenWaarom steeds meer mensen gaan wandelenEr zijn allerlei redenen voor te bedenken waarom we zouden moeten gaan wandelen. Maar pas sinds halverwege de 21e eeuw z…
Ga naar buiten en doe inspiratie opGa naar buiten en doe inspiratie opInspiratie opdoen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wanneer je naar buiten gaat, kun je al heel erg veel inspirat…
Wandelen in Vilaflor, het hoogste bergdorpje van TenerifeVilaflor is het hoogst gelegen bergdorp van Tenerife en ligt in de bergen aan de zuidkant van Tenerife. Op meer dan 1400…

Waarom we minder vlees moeten etenWaarom we minder vlees moeten etenWaarom we minder vlees moeten eten? Nou, het is geen geheim dat het eten van vlees erg belastend is voor het milieu. Gel…
Waarom goed en slecht bestaanWaarom goed en slecht bestaanDe begrippen goed en slecht bestaan al zo lang als de moderne denkende mens. Het zijn begrippen die inhouden wat wel en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen vijver - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Winter Kootwijk - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.