Chemische castratie: onderdrukken van het testosteronhormoon

Chemische castratie: onderdrukken van het testosteronhormoon Vroeger werd castratie wel eens uitgevoerd bij mannen die een seksueel misdrijf zoals verkrachting hadden gepleegd. Hierbij werden de teelballen en bijballen volledig verwijderd. Tegenwoordig wordt het in ons land alleen nog toepast als er een medische reden voor is. Bij chemische castratie wordt het hormoon testosteron onderdrukt. De belangrijkste redenen voor chemische castratie zijn vruchtbaarheid beëindigen, libido remmen of uitzaaiing teelbalkanker voorkomen. Wat houdt chemische castratie in?

Wat castratie is

Bij castratie worden de teelballen en bijballen bij een man volledig verwijderd. Vroeger werden mannen soms gedwongen om castratie uit te voeren als zij een seksueel misdrijf zoals aanranding of incest hadden gepleegd. Tegenwoordig wordt dit in ons land alleen nog maar uitgevoerd als er medische redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als er sprake is van een levensbedreigende teelbalkanker. Ook mannen die van geslacht willen veranderen, transgenders genoemd, kiezen soms voor het verwijderen van de geslachtsdelen. Mannen die geslachtsgemeenschap willen hebben zonder het risico lopen om kinderen te verwekken, hoeven zich niet te laten castreren. Zij kunnen zich laten steriliseren.

Chemische castratie

Bij chemische castratie worden de bijballen en teelballen niet verwijderd. Er wordt gebruik gemaakt van medicijnen om de werking van de hormonen in de teelballen tegen te gaan. Het bereikte effect is omkeerbaar. Chemische castratie werd vroeger vaak door het Ministerie van Justitie als voorwaarde gesteld bij pedoseksuelen. Sommige mensen zijn van mening dat chemische castratie altijd plaats moet vinden bij zedendelinquenten. De medicijnen tegen de hormonen doen wel hun werk, maar het beïnvloed niet het gedrag en gedachten van de persoon. Tijdens de vroege ontwikkeling van de hersenen speelt testosteron een grote rol. Ze dragen bij aan de seksuele geaardheid en dominantie van een persoonlijkheid. Deze eigenschappen zijn in het latere leven moeilijk tot helemaal niet te veranderen.

De effecten

Naast het onvruchtbaar worden heeft castratie nog allerlei gevolgen voor de gecastreerde. Naast de productie van zaadcellen vallen er bij mannen het hormoon testosteron weg. Het effect kan zijn dat het libido en agressief gedrag afneemt. De stem zal niet veranderen. Een man houdt alleen zijn hoge stem als hij voor de puberteit is gecastreerd. Wel kan de lichaamsbeharing nagenoeg verdwijnen, behalve de gezichtsbeharing. Transseksuelen die van man naar vrouw willen veranderen, zullen het gezichtshaar door middel van elektrische epilatie of ontharingslaser moeten laten verwijderen.

Castreren als strafmaatregel

Meestal verliezen mannen na een chemische castratie hun drang om seksueel gedrag te vertonen, waardoor zij niet tot minder een gevaar vormen voor een slachtoffer. Om deze reden wordt chemische castratie opgelegd aan bijvoorbeeld serieverkrachters en pedoseksuelen. Het effect van chemische castratie kan worden teruggedraaid, waardoor het door sommigen als een wondermiddel wordt gezien. Vroeger werden er in Nederland homoseksuelen therapeutisch gecastreerd. Dit gebeurde vaak op verzoek van de homoseksuele zelf omdat ze zich onder druk gezet voelden door hun familie en omgeving.

Tbs

In tbs-klinieken worden mensen behandeld die lijden aan een psychiatrische ziekte en die zware delicten hebben gepleegd. Vaak wordt deze behandelmaatregel opgelegd door een rechter. Zij worden soms behandeld met chemische castratie waardoor het libido wordt afgeremd voordat ze met verlof kunnen. Libidoremmers worden sinds 1970 toegepast in Nederland en wordt sindsdien steeds vaker door een behandelaar geadviseerd. Deze behandeling is niet voor alle zedendelinquenten geschikt. Hierover kan een arts een oordeel geven.

Bijwerkingen chemische castratie

Als het testosteron op lange termijn wegvalt, kan het allerlei bijwerkingen geven. Naast het verlies van lichaamshaar, kan het ook leiden tot bloedarmoede omdat de aanmaak van bloedcellen verstoord raakt. Ook krijgt de man meer lichaamsvet dat zich op vrouwelijke wijze op het lichaam verdeelt: minder op de buik, maar meer op de heupen en lichte borstvorming. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van suikerziekte groter.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk castreren van een reu middels een implantaatTijdelijk castreren van een reu middels een implantaatLaat ik mijn hond wel of niet castreren? Dat is een vraag waar iedere eigenaar van een reu ooit voor komt te staan. De r…
Castratie bij hondenHet verwijderen van de testikels en bijballen noemen we castratie. Hierdoor worden de zaadproduktie en de hormoonprodukt…
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Wat te doen als uw kat dikker wordt na castratieWat te doen als uw kat dikker wordt na castratieEen veelvoorkomend vooroordeel bij castratie van de kat is dat uw huisdier in gewicht toeneemt. De oorzaak hiervan is ec…

Nooit meer gekwetst wordenJe kunt je gekwetst voelen door een opmerking van iemand die belangrijk is voor je, of omdat je het gevoel hebt dat je o…
Hoe miljonair zijn in je fantasie, je leven kan veranderenVeel mensen dromen ervan om ooit de loterij te winnen, en daarmee miljonair te worden. Je kunt je ineens alles kopen wat…
Bronnen en referenties
  • www.volkskrant.nl (19-11-2009)
  • www.trouw.nl (20-3-2012)
  • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.