Filipijnen - Feiten en Cijfers

De vulkanische archipel die Filippijnen heet, ligt op de uiterste oostpunt van de Insulinde, en beslaat een gebied van 1840 km van noord naar zuid bij 1104 km van oost naar west. Als enige overwegend katholieke land in Azië tellen de Filippijnen een grote verscheidenheid aan etnische minderheden met wel 80 verschillende talen. Sinds een aantal jaar strijdt het land met hulp van Amerika tegen het onafhankelijkheidsstreven van een soms gewelddadige islamitische minderheid.

Paspoort

De Filippijnse archipel telt weliswaar 7107 eilanden, maar daarvan zijn er maar 5oo groter dan een km'. De elf grootste eilanden samen beslaan 90% van het grondgebied.
ContinentAzië
HoofdstadManilla
Oppervlakte300.076 km²
Buurlanden-
StaatsvormPresidentiële democratische republiek
Officiële talenFilipino (of Tagalog) en Engels
MuntFilippijnse peso
Nationale feestdag12 juni (onafhankelijkheid in 1896)

Bevolking

Met een vanwege de diverse immigratiegolven zeer gemêleerde bevolking hebben de Filippijnen momenteel de grootste natuurlijke aanwas van de regio: de bevolking is in 100 jaar met elf verveelvoudigd.

Demografie

Aantal inwoners85.237.000
Dichtheid (inw./km²)284
Geboortecijfer24,1‰
Sterftecijfer5,6‰
Kindersterfte26‰
Vruchtbaarheid3

Levensverwachting

Mannen68 jaar
Vrouwen73 jaar

Godsdiensten

Katholicisme82,9%
Protestantisme 5,4%
Islam 4,6%
Onafh. Filippijnse Kerk 2,6%
Ander christendom 2,3%
Overige 2,2%

Bestuurlijke indeling

Het land is onderverdeeld in 17 regio's en 79 provincies met aan het hoofd van elke provincie een gouverneur. De hoofdstad Manilla is de belangrijkste haven en tevens het economische hart van het land.

Grootste steden

Manilla 6.700.000 (incl. voorsteden)
Quezón City 1.600.000
Cotabato City700.000
Davao 800.000
Cebu 600.000
Zambaoanga 400.000

Geografie

Omdat zich over de meeste van de kleine Filippijnse eilanden van noord naar zuid een hoge bergrug uitstrekt, is het grootste deel ervan onbewoonbaar. Gelukkig bezitten de grotere eilanden vruchtbare valleien.

Bergen

Over het algemeen zijn alle van oorsprong vulkanische eilanden — vandaar de veelvuldige aardbevingen en de ongeveer 20 nog actieve vulkanen — bergachtig.
Hoogste punt - De vulkaan Apo in het Mindanao-gebergte 2954 m

Bos

Bos bedekt 37% van het landoppervlak.

Natuurparken

Tot de grootste natuurparken van de Filippijnen behoren Puerto Galera (23-545 ha) en het natuurpark rond de vulkaan Mount Apo (72.814 ha).

Klimaat

Op de Filippijnen heerst een tropisch klimaat met drie seizoenen: van maart tot mei is het warm, dan volgt van juni tot november het regenseizoen, en van december tot februari is het 'koud'.

Kust

Lengte - 36.289 km

Zeeën

De Filippijnen grenzen aan de Grote Oceaan, de Zuid-Chinese Zee, de Suluzee, de Celebeszee, de Filippijnenzee, de Visayanzee, de Sibuyanzee en de Mindanaozee.

Belangrijkste rivieren

Cagayan - 350 km
Pulangi - 320 km
Agusan - 260km
Chico - 210 km
Pampanga - 180 km

Vulkanen

In april 1991 vertoonde de 1745 m hoge Pinatubo-vulkaan op ongeveer 100 km van Manilla de eerste tekenen van activiteit na 600 jaren slapend te zijn geweest. Meer dan 5o.000 mensen werden geëvacueerd onder wie de militairen op de Amerikaanse basis Clark. Op 15 juni explodeerde de top van de vulkaan met een 2 km grote caldera als gevolg. De as spoot tot 40 m de lucht in en bedekte Manilla met een dik tapijt van as en puimsteen. De uitbarsting van de Pinatubo was een van de grootste van de 2oste eeuw.

De vlag

In een witte driehoek (reinheid), staan een zon (symbool voor de provincies die tegen Spanje in opstand zijn gekomen) en drie sterren (de grootste eilanden). De rode band staat voor de moed en de blauwe voor het patriottisme.
© 2012 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filipijnen – Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienFilipijnen – Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienDe Filipijnen zijn een eilandengroep die bestaat uit 7107 eilanden. Van al die eilanden, die over het algemeen bestaan u…
Vervoer in FilipijnenBen je van plan om in Filipijnen te gaan reizen, dan zul je veel te maken krijgen met vervoer. Je kunt jezelf erg makkel…
Het spookdiertje - klein maar fijnHet spookdiertje - klein maar fijnHet spookdiertje zul je in het wild niet zo heel gauw tegenkomen, het is namelijk een heel klein halfaapje dat zich vers…

De decembermoorden en Desi BouterseDe dag 8 december 1982 gaat de geschiedenisboeken in als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Op die da…
Thailand - Feiten en CijfersThailand, het vroegere Siam, is als een van de weinige Aziatische landen nooit gekoloniseerd. Sinds 1932 is het een cons…
Bronnen en referenties
  • Editions atlas
Psveindhoven (63 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.