Arie, 14-12-2016
Mijn broertje zit vast in Frankrijk, heeft 4 jaar gekregen hoe zit het met de wet? Hoelang duurt een overplaatsing van Frankrijk naar Nederland gemiddeld? Hoe zit het in Frankrijk? Wat ik begrepen heb is dat je halverwege je straf een liberty explussion kan aanvragen, enig idee hierover? Is het ook zo dat als hij naar Nederland komt dat hij in aanmerking kan komen om eerder vrij te komen op enkelband/openkamp en dergelijke?
Reactie infoteur, 16-02-2017
Is alle informatie compleet en gecontroleerd? Dan neemt IOS de zaak in behandeling. Binnen 90 dagen neemt de minister de beslissing of Nederland het vonnis overneemt of niet. Soms kan het langer duren. In die 90 dagen stuurt IOS de aanvraag naar het gerechtshof in Arnhem. Het gerechtshof moet toetsen of uw vonnis in Nederland ten
uitvoer kan worden gelegd. Daarna geeft het gerechtshof een oordeel over de zaak. Bij een negatief oordeel gaat de strafoverdracht niet door. Bij een positief oordeel stemt IOS namens de minister in. Informatie over de instemming krijgt u via het land waar u vastzit.
Daarbij hoort ook een uitleg op papier over de gevolgen van de strafoverdracht. IOS vraagt aan dit land om u deze informatie te geven. Ondanks dat het gerechtshof positief oordeelt, kan IOS namens de minister alsnog het verzoek afwijzen. Info: http://www.dji.nl/justitiabelen/strafoverdracht-wots-en-wets.aspx.
Sil, 21-03-2015
Mijn man zit vanaf januari '15 vast in Duitsland. Hij moet nog voorkomen. Is de Wets daar al in werking? Kan hij die al aanvragen als dat zo is?
Reactie infoteur, 21-03-2015
Het lijkt er niet op dat Duitsland dit al doet. Maar op deze site kunt u meer informatie krijgen en die wordt daar ook bijgehouden: https://www.dji.nl/Onderwerpen/strafoverdracht-wots-en-wets.aspx#paragraph5
Debbie, 13-03-2015
Mijn vriend zit al vanaf 2013 vast in polen, maar tot op de dag als vandaag nog steeds geen vooruitgang of vooruitzicht. Moet hij nu wachten tot wanneer nu eindelijk zijn straf is bepaald of kan hij al eerder naar Nederland komen?
Reactie infoteur, 21-03-2015
Hij moet wachten tot zijn vonnis is uitgesproken.
Mevrouw S., 02-12-2014
Hallo,
Weten jullie misschien wanneer Duitsland gaat tekenen voor de wets?
Ik hoor dat ze al aan het uitstellen zijn. En hoevaak wordt de halfstraf in duitsland toegepast bij nederlandse gedetineerden?
Mvg
Reactie infoteur, 11-12-2014
Eind 2014 vindt in alle EU-landen strafoverdracht plaats op basis van de WETS. Daar hoort Duitsland dan dus ook bij.
Nadia, 06-06-2013
Mijn man zit vast voor tweede keer in Spanje, heeft hij een verzoek overplaatsing naar Nederland komen maar was helaas niet akkoord, omdat in Spanje hadden ze nog geen WETS. Eindelijk heeft Spanje nu ook WETS (SIS ya esta en vigor). mijn vraag is heeft mijn maan nu kans voor overplaatsing.
Reactie infoteur, 25-06-2013
Hij kan nu weer proberen om overplaatsing aan te vragen. Of hij een kans heeft kan ik niet beoordelen.
Diana, 20-04-2013
Mijn man zit vanaf 28 dec 2011 vast in Duitsland. Nu is het zo dat Nederland en ook Duitsland akkoord zijn gegaan met het overplaatsen naar Nederland. Vanaf 14 januari vraagt de wots aan Duitsland de vi datum. Maar Duitsland reageerd niet. Wat kan de oorzaak ervan zijn?
Nu is het zo dat mijn man 3 jaar en 6 maanden heeft gekregen als hij had gekozen voor de straf in Duitsland uit te zitten was hij 26 sep 2013 vrij. Hij koos voor naar Nederland want de advocaat van hem gaf aan dat hij dan januari 2012 in Ned. Zou zijn. Dat is dus niet het geval. Maar hoe gaat de straf van mijn man nou verder als hij in Nederland komt? Word zijn straf op nieuw bekeken of zit hij hier in Nederland ook tot sep net als in Duitsland. Of kan die voorwaardelijk vrijkomen. Of is het het ergste geval dat als hij naar Ned. Komt dat hij dan nog uiteindelijk langer zit dan in Duitsland.
Reactie infoteur, 23-04-2013
Waarom Duitsland niet reageert op het verzoek weet ik ook niet.
De straf die uw man uit moet zitten is net zo lang als die in Duitsland zou zijn.
Nadia, 09-04-2013
Mijn maan zit in spanje sinds september 2012 voor de 2 keer, voor spanje mag hij komen maar voor nederland niet omdat is de 2 keer wat moet ik doen?
Reactie infoteur, 10-04-2013
Helaas kunt u dan niets doen.
Oesha Gangadien, 08-04-2013
Geachte heer/mevrouw,
Mijn vriend zit sinds Dec 2012 vast in Polen, hij is nog niet voorgekomen er is mij verteld dat hij in juni voorgaat. Nu is mijn vraag of Polen mee doet aan de WETS verzoek. Ik lees dat Polen niet mee doet aan de wets verzoek, is dit nog steeds het geval? Want de Reclassering verwijst mij door om contact op te nemen met jullie zodra mijn vriend voor is geweest. Want volgens de Reclassering was het voorheen WOTS en is nu WETS verzoek geworden.
Vriendelijke groet,
O Gangadien
Reactie infoteur, 08-04-2013
Polen doet nog steeds niet meer en dat duurt tot 2016. PrisonLAW adviseert daarom in het algemeen om – ingeval men het strafrestant uit een andere EU-lidstaat in Nederland wenst te ondergaan – niet te wachten tot de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving, maar een WOTS-verzoek in te dienen. Nederlanders die onherroepelijk zijn of worden veroordeeld in Polen zullen dus ook een gebruik moeten blijven maken van de WOTS-procedure. Overigens kunt u dat niet hier doen, dit is gewoon een informerende site.