Top 5 landen met de langste mensen: waar wonen de reuzen?

Lange mensen vind je overal, maar waar wonen nou de echte reuzen? Gemiddeld genomen zijn er veel verschillen te zien tussen volkeren over de hele wereld. Bepaalde landen vallen echter extra op doordat deze landen inwoners hebben die erg kort of juist erg lang zijn. Nederland is op dit gebied een echte topper. Nederlanders zijn namelijk al jaren het langste volk ter wereld. Hoe dit komt en welke andere landen ook erg de hoogte in schieten lees je in dit artikel. Het langste volk ter wereld.

Gemiddelde lichaamslengte

Al jaren wordt er onderzocht wat de gemiddelde lichaamslengte is van de gemiddelde mens. Mensen worden gemeten en er wordt gekeken of dat veranderd is in de loop der jaren. In Nederland zien wij al jaren een substantiële groei. Nederlanders worden elk jaar langer en langer. Toch is het wel een beetje ingedamd. De groei lijkt een beetje zijn te verdwenen en sinds kort lijken we eigenlijk helemaal niet meer te groeien. Volgens onderzoekers hebben wij nu de max bereikt en kunnen wij als Nederlanders niet veel meer de hoogte in.

De voordelen van lang zijn

Lang zijn heeft volgens onderzoek ook voordelen. Lange mensen verdienen namelijk meer geld. Een lange man kan bijvoorbeeld per jaar gemiddeld genomen wel meer dan 500 euro extra verdienen in vergelijking met zijn kortere tegenhanger. Langere mannen worden tevens ook eerder aangenomen dan kortere mensen. Op financieel gebied is het dus vrij rooskleurig om lang te zijn. Hoe zit het dan op andere gebieden? Ook op het liefdesvlak doen vooral de lange heren het goed. Lange mannen hebben substantieel meer bedpartners en ondervinden ook minder problemen met het vinden van een partner. Kan het zijn dan vrouwen lange mannen aantrekkelijker vinden?

De top 5 van langste volkeren in de wereld

De top 5, gebaseerd op askmen.com, bestaat alleen uit de landen die wij vinden in Europa, en dan in het bijzonder Noord-Europa. De landen in de top vinden wij dus vooral in Scandinavië. Nederland doet het echter het best en vinden wij op nummer 1. Hoe het komt dat juist deze landen lange mensen voortbrengen is niet in één zin te omschrijven. Het kan liggen aan de goede voeding die makkelijk verkrijgbaar is. Tevens kan het ook liggen aan de goede gezondheidszorg van deze landen. Een goede gezondheid betekent minder ziektes.

Ziektes kunnen de ontwikkeling en de groei van de mens verstoren. Een andere verklaring kan liggen in de genetische blauwdruk. Mensen uit de noordelijke landen hebben wellicht een iets andere genetische bouw dan andere volkeren. Hierdoor kunnen wij op voorhand al langer worden dan bijvoorbeeld onze zuiderburen. Waarschijnlijk is de verklaring te vinden in een combinatie van meerdere theorieën.

Op nummer 5: Estland

Estland is het meest noordelijke land van de Baltische staten. Het land kent een rijke geschiedenis van overnames en onafhankelijkheden. Inmiddels is het land flink aan het moderniseren en begint het land steeds meer op een Scandinavisch land te lijken. Dit is met name goed te zien aan het prijsniveau van de verschillende goederen en het zorgstelstel. Het Estse volk is met een gemiddelde lichaamslengte van 178 cm een lang volk te noemen.

Op nummer 4: Noorwegen
Noorwegen ligt naast Zweden en heeft als hoofdstad Oslo. De Noren weten wel wat goede zorg betekent. Het land is al jaren één van de rijkste ter wereld. Dankzij de oliebronnen heeft het land zich flink kunnen ontwikkelen tot wat het nu is. Het is bij veel mensen wel bekend dat Noren gezond leven. Veel buitenlucht, ruimte en een gezond voedsel heeft de gemiddelde lichaamslengte van de Noren opgeschroefd naar 179 cm.

Op nummer 3: Denemarken

Op nummer 3 vinden wij weer een Scandinavisch land. Dit keer is het Denemarken. Denemarken ligt ten noorden van Duitsland en wordt vaak beschouwd als het ‘’tweelingbroertje’’ van Nederland. Denemarken lijkt namelijk erg veel op Nederland. De Denen prijzen zichzelf met hun goede gezondheidsstelstel en sterke economie. De Denen weten nummer 3 te bereiken met een gemiddelde lichaamslengte van 180 cm.

Op nummer 2: Zweden

Als we nog verder de hoogte in kijken zien wij op nummer 2 het land Zweden. Zweden ligt ten noorden van Denemarken, tussen Finland en Noorwegen. Het land staat net als de andere Scandinavische landen bekend om haar goed ontwikkelde gezondheidszorg voor iedereen. Ook in Zweden lijkt het Viking gen nog niet te zijn uitgestorven want met een gemiddelde lichaamslengte van 181 cm kun je de Zweden een imposante volk noemen.

Op nummer 1: Nederland

Nederland op nummer1? Jazeker! Ons eigen land vinden wij terug op nummer 1. Nederlanders blijken keer op keer weer het langste volk ter wereld. Net als de Scandinavische landen prijzen Nederlanders zich voor een goed geregeld gezondheidsstelsel. Met een gemiddelde lichaamslengte van bijna 183 cm (182.88 cm) staan de Nederlanders op eenzame hoogte. Het is natuurlijk de vraag of dat steeds hoger gaat worden.

De ultieme nummer 1

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld en zijn dus ook echt de reuzen van onze planeet. Toch zijn er ook merkwaardige lengte verschillen te zien in Nederland zelf. In welke provincie moeten wij gaan zoeken voor de ultieme reuzen? Zijn de allerlangste mensen de Hollanders in de drukke randstad of zijn het de Bourgondiërs in het zuiden van Nederland? Of zijn het misschien toch de Saksen uit het oosten van Nederland of misschien wel de Friezen uit het noorden?

In Nederland wonen de langste mensen in het noorden van Nederland. Om precies te zijn in Groningen en Friesland. Vooral de verschillen tussen noord en zuid valt op. Groningse en Friese vrouwen zijn gemiddeld genomen 2,4 centimeter langer dan de Nederlanders uit het zuiden. Ook de blonde man uit Groningen is gemiddeld genomen meer dan 2 centimeter langer dan een man uit Limburg of Noord-Brabant.

Waarom zijn Groningers en Friezen langer dan Nederlanders uit het zuiden?

Nederlanders uit het zuiden zijn gemiddeld genomen beduidend korter dan Groningers en Friezen. Waarom is dat zo? Ten eerste is de voeding heel belangrijk. Er wordt gedacht dat voeding met veel eiwitten belangrijk is voor de groei van het kind. Wellicht eten Noorderlingen meer eiwitrijke voeding. Ook telt de genetische blauwdruk mee. Groningers en Friezen zijn in principe één volk: de Friezen. In Friesland spreekt men Westlauwers Fries terwijl het Gronings is ontstaan uit het Oostlauwers Fries. Door de taal verschillen denk je misschien dat het twee aparte volkeren zijn maar de inwoners van beide provincies stammen eigenlijk gewoon af van de Friezen. Tot slot wonen er veel meer immigranten in het zuiden en westen van Nederland. Immigranten zijn gemiddeld genomen vaker korter dan de gemiddelde etnische Nederlander. De gemiddelde lichaamslengte van Nederlanders uit die streken zal wellicht dus ook korter uitvallen.

Worden wij steeds langer?

Wetenschappers denken van niet en opperen dat de top is bereikt. Helaas zullen wij niet meer in de lengte maar in de breedte gaan groeien. Nederlanders, net als veel andere Westerse landen, ondervinden op het moment een flinke groei in de breedte. Door een te hoge vet inname worden kinderen op jonge leeftijd al veel te dik. Vet voedsel is vaak ook goedkoop voedsel en daarom hebben veel mensen de neiging om dit eerder aan te schaffen. Diëtisten en voedingsdeskundigen maken zich zorgen om deze ontwikkeling. Laten wij hopen dat het plaatje er over een aantal jaren niet veel anders uitziet en Nederland zich niet ontwikkeld als meest dikke land ter wereld!
© 2011 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Opmerkelijke feiten en weetjes over de wereldOpmerkelijke feiten en weetjes over de wereldOnze aarde kent diverse opmerkelijke feiten en weetjes. Wat te denken van de grootste en kleinste landen van onze wereld…
Dierenrecords - dieren in het Guinness Book of RecordsIn het Guinness Book of Records worden internationale records en bijzondere prestaties vernoemd. Een deel van deze prest…
De langste man ter wereld: langste man ooit en anno 2017De langste man ter wereld: langste man ooit en anno 2017De langste man ter wereld, ooit gemeten en ooit geleefd, was Robert Pershing Wadlow. Hij werd 2,72 lang. Wadlow werd geb…

China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
De éénkind politiek van China: wat is de éénkind politek?Het Chinese communistische regime van China heeft de bevolkingspolitiek hard aangepakt. De barbaarse éénkindpolitiek zor…
Bronnen en referenties
  • www.uk.askmen.com
  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Reageer op het artikel "Top 5 landen met de langste mensen: waar wonen de reuzen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Regio Brugge, 28-06-2018 12:53 #10
Ik zelf kom uit een familietak van de Van Landschoot's die gemiddeld 1. meter 80 zijn, Oorspronkelijk hebben de Van Landschoot's Scandinavische roots en zijn nu vertakt in Nederland en België", vooral Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, ook rest van Europa, Amerika en vooral Canada. De Van Landschoot's wonen wat België" betreft meestal in het Meetjesland. Ik ben de jongste uit een gezin 4 kinderen en heb dus nog drie oudere broers waarvan de lichaamslengte: met de oudste te beginnen vervolgens : 2 m 02, 2 m 00, 1 m 95 en 1 m 98 zijn. Dus de gemiddelde lengte is bij ons 1 m 96.75 is en dat schijnt vrij uitzonderlijk te zijn. Ikzelf zeg het schijnt! Zelf vinden wij dat heel gewoon, maar het blijkt toch anders?
Met welgemeende groet, Ronny Van Landschoot uit Sijsele-Damme.

Pim, 27-06-2017 04:18 #9
Helemaal eens met Leon, 24-12-2015 09:28

Een groot gebied van Groningen, het grootste deel langs de kust van de provincie, behoorde ooit tot Groot-Friesland echter het zuiden namelijk de streek Westerwolde heeft nooit tot Groot-Friesland behoord en er ook nooit deel van uitgemaakt en altijd onder Saksische invloed gestaan en was grotendeels afgescheiden van de rest van de huidige provincie door voornamelijk grote moerassen wat later de veen-koloniën werden…

Groningeners zijn dus een smeltkroes van grotendeels Friezen en in mindere mate Saksen en ook vind je in de gehele provincie de Friese en Saksische invloeden terug.

We delen als Groningers heel veel met de Friezen, o.a. de lengte en ook voor een groot deel onze afstamming maar om te zeggen dat we als Groningers allemaal afstammen van de Friezen gaat veel te ver en is ook gewoon pertinent niet waar!

Gerrit, 26-05-2017 07:27 #8
In een artikel van de knack en de vrt nieuwsdienst plaatsen belgische mannen op de tweede plaats: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2722559 in 2016. Helaas vermelden ze niet hun bron niet. Maar in dit artikel zie ook niet direct de bron waarop de statements gebaseerd zijn.

Chelsey, 14-09-2016 16:28 #7
Leuk artikel. Kom ik aan met mijn 1.88 als een meisje van 15. By far de grootste dus ik was nieuwsgierig naar de lengte en waarmee dat te maken had. Dit heeft me zeker een paar antwoorden rijker gemaakt.

Itorogai, 10-04-2016 01:52 #6
Dat plaatje is van Hetalia, dat zijn Duitsland en Italië. Het is een anime over geschiedenis, en dan voornamelijk de eerste en tweede wereldoorlogen. Alle landen worden afgebeeld door een personage dat zich gedraagt naar het stereotype van dat land.

Leon, 24-12-2015 09:28 #5
Zo gemakkelijk is het niet dat Groningers en Friezen hetzelfde volk zijn. Ten eerste is het Gronings een dialect dat voort is gekomen uit het Saksisch van de stad Groningen en het Fries van het platteland. Dus om te zeggen dat het Gronings ontstaan is uit het Oosterlauwers Fries klopt niet helemaal. Het Oosterlauwers Fries is trouwens zo goed als uitgestorven.

Daarnaast is het te gemakkelijk gezegd dat Groningers 'gewoon' afstammen van de Friezen, want in de provincie woonden in de Middeleeuwen zowel Friezen als Saksen. Deze twee bevolkingsgroepen hebben zich in de loop van de tijd met elkaar vermengd.

Nowie, 26-01-2015 10:43 #4
Ik ben benieuwd naar de correctie op de etnische afkomst. Ik zat als buitenlandse eens in een klas met alleen Nederlandse meisjes. Met mijn 1.62 was ik by far de kleinste. De andere meisjes verschilde van 170 tot 185. Dus ik denk dat 1.69 als gemiddelde lengte voor de Nederlandse vrouw een wat vertroebeld beeld is.

Laurien, 03-10-2012 21:10 #3
Dan ben ik precies het gemiddelde van een Nederlander haha met me 183. Heerlijk om lang te zijn en over iedereen heen te kijken.

Ledje (infoteur), 05-10-2011 22:15 #2
Ik voel me met mijn mannelijke 1m98 ook aangesproken, leuk artikel en leuk geschreven.

Melod (infoteur), 04-10-2011 21:13 #1
Wat een leuk artikel, mijn complimenten! (vrouwelijke Infoteur die de gemiddelde lengte van de vrouw sterk omhoog haalt met haar 1m82 ;)

Infoteur: Kropslavinken
Laatste update: 10-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 10
Schrijf mee!