Megacities; top 26 grootste steden ter wereld

Een megacity is een stad met meer dan 10 miljoen inwoners. Steden met meer dan 10 miljoen inwoners kennen veel problemen. Tijdens het schrijven waren er 26 megacities. Er zijn 7 miljard mensen op aarde waarvan 1 miljard in sloppenwijken van grote steden wonen. De wereldwijde trend van de verstedelijking door industrialisatie begint steeds akelige vormen aan te nemen in de vorm van sloppenwijken, plunderingen en maffiacontrole. De top 5 van grootste steden ter wereld ligt geheel in Azië. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


7 Miljard mensen

Statistisch gezien is de wereldbevolking de afgelopen 100 jaar geëxplodeerd tot het duizelingwekkende aantal van 7 miljard mensen op aarde. Het duurt nog enkele maanden voordat de teller officieel de 7 miljard aantikt maar doordat vele landen hun bevolkingsstatistieken niet op orde hebben, is de kans groot dat de aarde allang meer dan 7 miljard mensen herbergt

Bevolkingsexplosie

Onafgebroken bebouwing, vaak zonder plan vooraf gebouwd is het beeld van een megagrote stad. Er zijn in grote steden vaak onbeholpen voorzieningen. De infrastructuur is niet gebouwd op het verkeer, de afvalverwerkingsindustrie ontbreekt totaal wat resulteert in afvalbergen en afvalverbrandingen. Criminaliteit viert hoogtij in megacities omdat het stadsgebied te uitgebreid is om door een politiemacht te controleren, of de politiemacht zelf is corrupt.

1. Tokyo

Er zijn op aarde 26 steden met 10 miljoen inwoners of meer. De grootste stad is Tokyo met ruim 34 miljoen inwoners. Tokyo is de hoofdstad van Japan. De stad kende in zijn geschiedenis twee megarampen. De eerste was in 1923 toen de Great Kanto aardbeving voor 140.000 doden en vermisten zorgde. De tweede ramp was het bombardement van de Amerikanen in de tweede wereldoorlog. Er vielen destijds tussen de 75.000 en 200.000 burgerslachtoffers. Grote steden brengen met zich mee dat als er een ramp gebeurt, deze ook van megagrote aard is. In 2011 ontstonden er 3 meltdowns in een kerncentrale in Japan, ook door een aardbeving. Japan is het land met relatief de meeste kerncentrales ter wereld; 54. Hier vinden ook de meeste aardbevingen plaats. Een ramp met miljoenen slachtoffers ligt om de hoek in Tokyo. Er gaan wel stemmen op om Japan minder afhankelijk te maken van nucleaire energie.

2. Guangzhou

De grootste stad van China klinkt menigeen onbekend in de oren. Toch hebben de Nederlanders, Denen, Fransen, Engelsen, Portugezen, Zweden, Pruisen, Australiërs en de familie der Habsburgers handelsposten gehad in deze stad. Via deze stad werd vooral opium verhandeld. Verschillende Europese maatschappijen zijn hierdoor zeer rijk geworden, waaronder ook de VOC. Guangzhou is een stad op zich, maar met de vele miljoenen steden die eraan vast zijn gegroeid is deze stad de op één na grootste metropolis ter wereld geworden. Een metropolis is een stad inclusief de eraan vast gegroeide agglomeratie.

3. Seoul

Seoul is bijna net zoveel inwoners rijk als Guangzhou. De hoofdstad van Zuid-Korea telt een slordige 24 miljoen inwoners. Korte tijd geleden gold Seoul nog als tweede megacity ter wereld maar het is voorbij gestreeft door de Chinezen. Seoul is al 2000 jaar de hoofdstad van Korea.

4. Dehli

23,9 miljoen mensen wonen in grote verschillen dicht bijeen. De sloppenbewoners van Dehli stropen vuilnisbelten af terwijl mensen uit hogere klassen een luxe leven leiden. Mensen uit de sloppenwijk betalen geen indirecte belasting; want ze hebben geen officiële baan. Ze tellen eigenlijk helemaal niet mee, maar toch kan de hogere klasse niet zonder hen want deze grote groep mensen koopt zodra ze geld bijeen gesprokkeld hebben wel bij de winkels in. Dat levert alsnog directe belastingen op en houdt de aandelen van de industrie op gezonde hoogte.

5. Mumbai

Mumbai heette voorheen Bombay, wat een veel betere alliteratie had opgeleverd toen de zogenaamde terreuraanvallen er plaats vonden; de Bombay bombings. Voor de 23,3 Miljoen inwoners van Mumbai geldt eigenlijk hetzelfde als voor Dehli. Officieel wonen er maar 800.000 Mumbainezen in de sloppen maar in werkelijkheid zijn het er ruim 6 miljoen.

6. Mexico City

Deze stad is de eerste niet-Aziatische stad in de lijst der megacities. Sommige mensen die aankomen op het vliegveld van Mexico voelen zich direct erg benauwd en kampen met ademhalingsproblemen. Mexico City is gelegen in een dal dat alle smog vast houdt. De 22,8 miljoen inwoners ademen vervuilde lucht in maar het goede nieuws is dat men eraan went. In Mexico woedt aan de grens met de VS al jarenlang een burgeroorlog of drugsoorlog. Deze oorlog eist vele slachtoffers en er spelen zich dagelijks oorlogstaferelen af in Mexico City, alhoewel het leven gewoon doorgaat. Grote buurman VS bemoeit zich liever met oorlogen in Verweggistan dan een oorlog in de achtertuin. De drugs die inzet van de oorlog is wordt wel in de VS verhandeld en sinds het Iran-contra-schandaal zijn er weinig experts die ontkennen dat de CIA ermee te maken heeft.

7. New York City

De Big Apple is opgeblazen tot 22,2 miljoen inwoners en van binnenuit gaan rotten. Ondanks PR-campagnes die de overheid de wereld in blaast zijn er nog steeds legio gebieden waar de politie niet durft te komen. Een Megacity als New York is op vele terreinen onbestuurbaar. New York is niet de officiële hoofdstad van Amerika maar wel de stad met de meeste allure; iedereen kent New York van de Hollywood-films en natuurlijk van de aanslagen van 11 september waarvan de ruime meerderheid van de Amerikanen zegt dat het een valse vlag-operatie was; m.a.w. niet de CIA-agent Osama heeft de aanslag gepleegd, maar andere CIA agenten...

8. Sao Paulo

De spreekwoordelijke sloppenwijken van Sao Paulo zijn een gebied waar geen toerist zijn leven veilig is. Brazilië wordt eigenlijk maar zeer ten dele bestuurd; het grootste deel is een in criminaliteit vervallen anarchie. De 20,8 miljoen inwoners van Sao Paulo leven op als het land een internationale voetbalwedstrijd speelt. Voetbal is het belangrijkste exportprodukt van Brazilië.

9. Manila

20,1 miljoen Filipijnen rijden dagelijks zeer traag naar hun werk. De wegen in Manila slibben elke dag dicht; de gemiddelde snelheid is 7 kilometer per uur. De vraag is waarom niet iedereen gaat lopen. Op planeet aarde leven 1 miljard mensen in sloppenwijken en 20 miljoen daarvan leven op de Filipijnen. De hoofdstad van de Filipijnen telt 2,5 miljoen sloppenwijkbewoners. Mensen in een sloppenwijk leven soms in tijdelijk behuizing onder bizarre sanitaire omstandigheden; soms slaapt men op de vuilnisbelt.

10. Shanghai

18,8 miljoen inwoners. China en India bevolken beide de top 10 der megacities met 46 miljoen inwoners. Beide hebben twee steden in de top 10. Shanghai is misschien wel de meest bekende en verwesterde stad van China.

11. Jakarta

De hoofdstad van Indonesië telt 18,7 miljoen inwoners, maar zijn ze wel allemaal geteld? In alle derde wereldlanden moeten de inwonersaantallen eigenlijk met een korrel zout worden genomen. Maar een schatting zal zeker de 18 miljoen niet misstaan; het kunnen er gemakkelijk meer zijn. In Indonesië heeft de regering weinig infrastructuren goed voor elkaar. In Jakarta is het een mierenhoop van knorrende brommers die met gesubsidieerde benzine gevoed worden. Vele wegen en alle spoorlijnen stammen nog uit de Nederlandse tijd. Er wordt heel sporadisch een succesvol infrastructuurproject uitgevoerd. De staatskas van Indonesië wordt voornamelijk gespekt door belasting die buitenlandse bedrijven betalen door mijnbouw uit te voeren. Alle natuur wordt in Indonesië zo snel mogelijk omgezet in geld. Hier vindt de grootste ontbossing plaats ter wereld.

12. Los Angeles

Als je over Los Angeles vliegt zie je goed hoe de smog over de stad heen hangt. Het autoverkeer en de gewoonte ver van je werk vandaan te wonen komen de luchtkwaliteit niet ten goede. Voor 17.9 miljoen Los Angelesnaren is dat geen reden om te verhuizen. Of eigenlijk kunnen de meesten niets anders dan in Los Angeles blijven wonen door geldgebrek. In deze stad zij veel plekken die no go-area zijn. Politie komt er niet. In Los Angeles vinden regelmatig plunderingen en rellen plaats.

13. Karachi

Officieel heeft de hoofdstad van Pakistan 16,9 miljoen inwoners. Als je alle aaneengegroeide gebieden erbij zou rekenen kom je makkelijk ver boven de 20 miljoen. Het inwoneraantal van de stad zelf is nooit precies geteld; het kunnen er zomaar 2 miljoen meer zijn. Al met al zou nou een precieze volkstelling dir wel eens de 6e grootste megacity ter wereld kunnen zijn en geen 13e, zoals nu.

14. Osaka

Osaka ligt in Japan. Volgens de lijst heeft het 16, 8 miljoen maar inmiddels is dat gegroeid naar ruim 20 miljoen. Het gebied waar Osaka in staat is een aaneenklontering van steden. Osaka herbergt de grootste sloppenwijk van Japan. De Yakuza, de Japanse maffia regeert hier. Net als in westerse megacities zoals Londen en Los Angeles vinden er soms dagenlange plunderingen plaats.

15. Kolkata

De stad die beter bekend is onder de naam Calcutta telt net zoveel inwoners als Nederland: 16,6 miljoen. Kolkata ligt in India. In Calcutta zijn meer verkeersopstoppingen dan in Dehli en Mumbai, de andere Indiase steden uit de top 26 megacities.

16. Caïro

Caïro is met 15,3 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika. De arme delen van Caïro krijg je als toerist alleen te zien als je erom vraagt. Iedereen gaat natuurlijk naar de bekende musea en vooral de beroemde piramides die dicht in de buurt van Caïro liggen.

17. Buenos Aires

De hoofdstad van Argentinië is ook het politieke, financiële, culturele, economische, industriële en commerciële centrum van Argentinië. Buenos Aires heeft 14,8 miljoen inwoners. Daarvan leven in de Villa Miseria, zoals de Argentijnen de sloppenwijk poëtisch benoemen. Een andere benaming is villa Carton. Buenos Aires is een rijke westerse stad maar kampt met een enorm sloppenwijkprobleem. De regering probeert de sloppen wijken te verwijderen maar mensen moeten toch ergens wonen. Na een sloppenwijk verwijderd te hebben komen nieuwe wijken als paddenstoelen uit de grond.

18. Dhaka

De hoofdstad van Bangla Desh kent 15 miljoen inwoners. Het is de snelst groeiende stad ter wereld. De VN verwacht dat Dhaka in 2025 de grootste stad ter wereld is. In 15 jaar, tussen 1990 en 2005, groeide Dhaka van 6 miljoen naar 12 miljoen inwoners. Omdat het een derde wereldland is kan het ook zijn dat ze gewoon even beter zijn gaan tellen of inschatten hoeveel mensen er leven.

19. Moskou

14,8 miljoen mensen bewonen Moskou, de hoofdstad van Rusland. Het is een toeristische trekpleister. het overbekende Kremlin staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Zoals in alle megacities is het centrum een hele andere stad dan de buitenwijken. In Moskou moet je net als in New York niet een verkeerde weg inslaan. Afgebladderde huizen, onverplaatsbare auto´s en zelfgebouwde hutjes die nauwelijks tegen de winterkou beschermen omringen Moskou. De intrede van het kapitalisme begint zichtbaar te worden.

20. Beijing

De derde stad van China heeft 13,9 miljoen inwoners. De hoofdstad organiseerde zoals veel megacities de olympische spelen. Alhoewel het nog lang zal duren eer de Olympische Spelen in Lagos of Jakarta worden gehouden; dat zou een organisatorische ramp worden. De Chinezen hebben echter een oude cultuur, eigenlijk ouder dan het westen. De Chinezen hebben in de loop der jaren allerlei soorten staatsinrichting meegemaakt. Van de spirituele keizers die zich door Confucius lieten inspireren, tot een totalitaire, communistische heilstaat. Nu is er sprake van een geleidelijke en geleide overgang naar het kapitalisme wat Chinese handelaren zeer succesvol maakt. China lijkt hard op weg supermacht nummer 1 te worden, of eigenlijk zijn ze dat al maar laten ze graag de VS hun theaterstuk als grootste supermacht der aarde uitspelen. Zo blijft China nog even uit de kijkers van het wereldpubliek.

21. Teheran

13,1 miljoen inwoners leven in relatieve vrede met elkaar. Ondanks de keiharde propaganda die de VS en Europa aan hun bevolking vertellen, is in Teheran alles pais en vree. De opstanden zoals in Libië waar westerse krachten rebellen financieren en van wapens voorzien, gaat aan Iran geheel voorbij. In Teheran barst het van de winkelcentra en is westers eten zoals pizza heel populair. Het heeft in totaal 120 kilometer aan metrolijnen en is daarmee de 4e grootste metrostad van Azië. Doordat er ruim 500 kilometer aan snelwegen en ringwegen in Teheran zijn, is er zelden een verkeersopstopping. Teheran is de hoofdstad van Iran wat de op 3 na grootste olievoorraad ter wereld heeft. Iran is eigenlijk een superrijk land.

22. Istanbul

Deze Turkse stad ligt zowel in Azië als Europa en telt 13 miljoen inwoners. De stad is voor Islamitische begrippen vrij liberaal met bijvoorbeeld een uitgaansleven voor homo´s. Istanbul is een grote stad waar jaarlijks honderdduizenden hun economisch geluk zoeken. Echte hardcore sloppenwijken zijn er niet; Istanbul is daar te georganiseerd voor. Istanbul heeft een rijke cultuur.

23. London

De Britse hoofdstad heeft 12,5 miljoen inwoners. Het is de grootste stad van Europa, of eigenlijk ook weer niet want de Engelsen zien zichzelf als losstaand van het Europese continent en onafhankelijk van de Europese politiek. In Londen waren in de zomer van 2011 rellen. Daarmee onderscheidt het zich van Europa, maar niet van de Islamitische landen waar ook veel opstand is. In tegenstelling tot in islamitische landen was er alleen al in Londen in 3 dagen tijd 1000 arrestaties verricht. De Londense bobbies weken blijkbaar iets efficiënter, of is Engeland een politiestaat geworden?

24. Rio de Janeiro

12,5 Miljoen inwoners. Het bestuur van Rio heeft voor toentallen miljoenen dollars een muur laten bouwen om sloppenwijken zodat de kans kleiner wordt dat toeristen met sloppenwijkbewoners in aanraking komen. Van dit geld hadden ook vele huizen kunnen worden gebouwd. Brazilië heeft nog steeds last van het koloniale verleden van Portugal. De Favela´s zijn voor de gewone politie niet toegankelijk; alleen voor corrupte agente en eenheden van het leger. Een Amerikaanse toerist die aan een agent vroeg waar ze geld kon wisselen werd persoonlijk door de agent begeleid naar de sloppenwijk, alwaar ze de diensten van zwarte geldhandelaren niet durfde te weigeren. De corrupte agent heeft aan de toerist koffie gegeven toen ze weer op de boulevard werd gebracht. Kortom: Rio is een gedegenereerd stukje Portugese cultuur.

25. Lagos

12,1 miljoen mensen wonen in Lagos, waarvan tweederde geen voorzieningen zoals elektriciteit hebben. Lagos is gebouwd op een eiland. Veel transport gebeurt er per boot. Het is de snelst groeiende stad van Afrika. Lagos is de hoofdstad van Nigeria. De officiële bevolkingscijfers van Lagos zijn dubieus; volgens allerlei berichten zijn het er niet 12 miljoen zoals op wikipedia staat, maar eerder 15 miljoen of meer. Lagos telt officieel maar liefst 42 verschillende sloppenwijken.

26. Parijs

De enige West-Europese stad op het continent die zich nipt een megacity mag noemen is Parijs. Het is echter een dorpje vergeleken bij de echt megagrote steden. Er wonen 10 miljoen en 200.000 mensen in Parijs. Overigens is de lijst van megacities afkomstig van Wikipedia. Wie goed kijkt naar de inwonersaantallen ziet met voorganger Lagos een verschil van ruim een miljoen, terwijl alle steden daarboven minder verschillen. Een stad als Kinshasa heft ongetwijfeld meer inwoners dan Parijs, maar het staat wel leuk. Er staan twee Europese steden in de lijst der megacities; Parijs heeft Londen ls metgezel.

Update: Top 37 megacities (2016)

In 2016 is er besloten om de definitie van een megacity ruimer te nemen. Het is nu: een metropool gebied met een inwonersaantal van meer dan 10 miljoen mensen. Daardoor zijn er in één klap 12 megacities bij gekomen in de wereld. Opvallend is dat Jakarta door deze definitewijziging van 17 miljoen mensen is gestegen naar 30 miljoen mensen. Daardoor is Jakarta de tweede megacity ter wereld; een jaar ervoor was het nog de 11e megacity. Bij de beschrijving van Jakarta stond al de vraag of het aantal van ruim 17 miljoen wel klopt. Verder is in de nieuwe lijst het Rijn-Roergebied opgenomen.

1. Tokyo
2. Jakarta
3. Seoul
4. Karachi
5. Shanghai
6. New York city
7. Manilla
8. Mexico city
9. Delhi
10 Beijing
11. Sao Paulo
12. Lagos
13. Mumbai
14. Wuhan
15. Kyoto-osaka-kobe
16. Guangzhou
17. Chongqing
18. Cairo
19. Los Angeles
20. Chengdu
21. Dhaka
22. Moskou
23. Tianjin
24. Bangkok
25. Istanbul
26. Kolkata
27. Rio de Janeiro
28. Londen
29. Buenos Aires
30 Teheran
31. Kinshasa
32. Parijs
33. Shenzhen
34. Harbin
35. Rijn-Roergebied
36. Bangaglore
37. Lahore
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grootste steden ter WereldGrootste steden ter WereldWat zijn de grootste steden ter wereld? Wanneer je alleen kijkt naar het inwoneraantal, dan is Tokio de grootste stad te…
Wat heeft de stad Jakarta allemaal te bieden?Wat heeft de stad Jakarta allemaal te bieden?Jakarta is een grote, drukke en chaotische stad. Vele toeristen beschrijven de stad Jakarta dan ook wel als een grote mi…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
De ontbrekende meters film van MetropolisMetropolis, het is een van de belangrijkste films uit de geschiedenis. De Duitse filmmaker Fritz Lang (1890-1967) maakte…

Theorieën ter verklaring van onderontwikkelingIn de afgelopen 150 jaar zijn er veel verschillende redenen bedacht waarom sommige landen rijk worden en andere landen n…
De Koerdische Arbeiderspartij: PKKDe Koerdische Arbeiderspartij: PKKAls we aan terroristische groeperingen denken, denken we al gauw aan bijvoorbeeld de Al Qaida. Toch zijn er tal van ande…
Bronnen en referenties
  • Foto: http://artsytime.com/life-in-slums-of-mumbai/
  • http://delhigreens.com/2009/05/27/sugar-for-ants-ii/
  • http://www.globalpost.com/dispatch/asia/100831/bangladesh-megacities-part-one?page=full
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Megacity
  • http://www.bnr.nl/topic/rellenengeland/365291-1108/onenigheid-over-oplossing-rellen
  • http://www.punchng.com/Articl.aspx?theartic=Art200810071385954
  • http://www.reuters.com/article/2009/03/28/idUSN28291897
  • http://articles.cnn.com/2010-11-28/world/brazil.rio.violence_1_slum-favelas-drug-gang-leaders?_s=PM:WORLD
  • http://www.themoscowtimes.com/columns/article/moscows-muslim-slums-now-breeding-grounds-for-despair/400345.html
  • http://www.guardian.co.uk/business/2008/aug/22/japan.socialexclusion
Reacties

Twan, 19-07-2016
Wat een slecht artikel. Veel negatieve informatie die niet op harde bronnen zijn gebaseerd. De schrijver heeft dit stuk niet neutraal geschreven en de informatie is verouderd. Toch staan er wel leuke weetjes in. Tijd voor een update… Reactie infoteur, 07-09-2016
Zozo, jij kan hard oordelen, knap hoor. Slecht en toch leuk, bijzonder. En wat klopt er dan niet aan? Want dat vergeet je te melden.

Er staan belangrijke feiten over de genoemde steden in. Als je maar een paar regels per stad hebt kom je uit bij de meest in het oog springende feiten. Dat die niet positief zijn komt omdat we op aarde leven en hier gaat veel mis. Maar dat het niet neutraal zou zijn. Ik zou ook hoera-illusies over de steden kunnen opschrijven… Bedoel je dat?

Ik het een en ander geüpdatet. Wat vooral opvalt is dat de definitie in de loop der tijd is veranderd. Dat heb ik uitgelegd in de laatste Update-alinea.

Gunther, 06-06-2016
Klopt niet veel meer van. Tijd voor een update misschien. Westerse steden komen in deze lijst niet meer voor tegenwoordig hoor. Wordt gedomineerd door China India en nog wat steden in Zuid Oost Azië Reactie infoteur, 07-09-2016
Het was geschreven in 2011 en de wereldbevolking groeit alsmaar door. Ik heb het inmiddels geüpdatet. Er is juist een westerse stedenagglomeratie aan de lijst toegevoegd: Rijn-Roergebied.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.