Grootste steden ter Wereld

Grootste steden ter Wereld Wat zijn de grootste steden ter wereld? Wanneer je alleen kijkt naar het inwoneraantal, dan is Tokio de grootste stad ter wereld. Meer dan de helft van de totale wereldbevolking leeft momenteel in steden. Cijfers van de Verenigde Naties voorspellen dat de wereld in 2015 maar liefst 33 megasteden zal tellen met elk meer dan 8 miljoen inwoners. Maar welke steden behoren tot de mondiale top 20 van grootste steden? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

1. Tokio- 31,2 miljoen inwoners

Tokio of beter gezegd de metropool Tokio-Yokohama is s'werelds grootste stad. Tokio is sinds 1868 de hoofdstad van Japan en heeft een oppervlakte meer dan 2000 km2. De stad is gelegen in het zuiden van het eiland Honshu. In 1923 werd de stad getroffen door een allesvernietigende aardbeving die de gehele stad verwoestte. Niettemin wist Tokio snel daarna zichzelf weer op te bouwen en uit de groeien tot de grootste stad ter wereld.

2. Mexico-stad - 21,5 miljoen inwoners

Mexico-stad is de hoofdstad van Mexico en heeft jaren de titel van grootste stad ter wereld mogen dragen. De stad heeft een inwonertal van 21,5 miljoen inwoners, maar dat aantal groeit nog iedere dag.

3. New York City - 18,3 miljoen inwoners

New York, een stad zo beroemd dat hij nauwelijks introductie behoefd. Zeg je "metropool"dan denk je aan New York. Jarenland wist New York het lijstje van grootste steden aan te voeren, maar door de beperking van de Amerikaanse immigratie en de binnenlandse emigratie naar staten als Californië is de groei heden ten dage zo goed als gestagneerd. Wel is New York nog altijd de trotse koploper van de verenigde Staten.

4. São Paulo - 17,9 miljoen inwoners

São Paulo, de kampioen van Brazilië. De stad werd opgericht in 1554. In de eerste paar eeuwen van zijn bestaan bleef de stad relatief klein. dat veranderde vanaf ongeveer 1870. Tijdens de Industriële Revolutie begon de trek van platteland naar de stad en de stad veranderde in de grootste stad van Zuid-Amerika. Precieze cijfers over het aantal inwoners zijn niet bekend maar de schattingen lopen uiteen van 17 tot 20 miljoen. De cijfers zijn mede zo onnauwkeurig omdat een groot gedeelte van de bevolking zonder registratie woont in een van de vele sloppenwijken van de stad. vandaag de dag heeft de stad een oppervlakte meer dan 1500 km², in andere woorden, ruim drie maal zo groot als Parijs.

5. Mumbai - 17,4 miljoen

De nummer 5,6 en 7 van deze lijst zijn niet toevallig allemaal Indiase steden. India het land met meer dan 1 miljard inwoners is ook een van de snelst groeiende landen ter wereld. Die groei komt grotendeel op het conto van de grote steden. Niet alleen worden daar meer mensen geboren, maar ze groeien ook door de trek van het platteland naar de stad. Alle Indiase miljoenensteden zuchten onder de sloppenwijken die miljoenen inwoners herbergen. Denk aan de film Slumdog miljonair als je je er een beeld van probeert te vormen.

Mumbai is de grootste stad van India. Het is tevens de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. De stad maakte de laatste 10 jaar een stormachtige groei door. In 2001 telde de stad 11.914.398 inwoners. Een telling uit 2010 zet de stad op 17,4 miljoen inwoners. Mumbai is de financiële en technologische hoofdstad van India wat veel bedrijvigheid genereert. Hiernaast is de stad ook wereldberoemd om zijn filmindustrie (denk aan Bollywood).

6. Delhi - 14,1 miljoen inwoners

Delhi, gelegen naast de hoofdstad New Delhi heeft een inwonersaantal 14,1 miljoen inwoners. Dat maakt Delhi na Bombay de op één na grootste stad van India. Delhi was van 1912 tot 1931 de hoofdstad van Brits-Indië, waarna het die eer moest afstaan aan New Delhi.

Delhi is een belangrijke industriestad en een belangrijk verkeers-en distributiecentrum binnen de regio. Verder heeft de stad een rijk cultureel leven. Denk hierbij aan theaters, musea universiteiten, theaters, galerieën en historische bouwwerken uit de Mogultijd.

7. Calcutta 13,8 miljoen inwoners

Calcutta de op twee na grootste stad van India heeft 13,8 miljoen inwoners. Calcutta is de voormalige hoofdstad van de Britse kolonie India. Dit duurde van 1700 tot 1912. Daarna 1912 kreeg Delhi die eer. In de tijd als hoofdstad van India maakte de stad een grote bloei door. Dit is nog te zien in de sterke culturele invloed die de Engelsen hebben gehad. De stad heeft qua architectuur voor Indiase begrippen een zeer westers karakter.
Nadat het zijn eer als hoofdstad had moeten afstaan aan Delhi was Calcutta nog wel de hoofdstad van de Bengalen. Na de Britse overheersing bleef de stad groeien. Om die groei te faciliteren moesten de moerassen waarin de stad gelegen is worden drooggelegd.

8. Buenos Aires - 13 miljoen inwoners

Buenos Aires is behalve de hoofdstad van Argentinië tevens het economische en het culturele centrum ervan. De bruisende stad van de tango heeft als agglomeratie,13 miljoen inwoners. de stad gelegen aan de Rio de la Plata rivier is onbetwist de belangrijkste stad van Argentinië. meer dan eenderde van de Argentijnen vind zijn thuis in Buenos Aires.

9. Sjanghai - 12,8 miljoen inwoners

Op nummer 9 vinden we pas de eerste Chinese metropool. Opmerkelijk aangezien China het land is met de meeste inwoners ter wereld. Waarschijnlijk zal deze achtergestelde plaats op de ranglijst snel worden ingehaald. China bereidt zich namelijk voor op het creëren van de grootse stedelijke metropool ter wereld. Een gebied dat onder andere de miljoenensteden Guangzhou tot Shenzhen zal bevatten, moet uitgroeien tot in totaal 42 miljoen inwoners. Als de Chinezen iets gepland hebben dan wordt het meestal ook uitgevoerd, dus dat wordt interessant om de komende jaren te volgen.

Voorlopig blijft Sjanghai echter de Chinese koploper. Shanghai ontstond als een dorpje waar men leefde van visserij en textielindustrie, maar door het Verdrag van Nanking dat in 1842 met het Verenigd Koninkrijk werd gesloten, groeide Shanghai uit tot een havenstad van internationaal belang. Sinds de jaren 90, is de stad bezig zich te herontwikkelen en is de stad de economische motor van China. De stad heeft sinds 2004 de grootste haven ter wereld en passeerde daarmee de haven van Rotterdam.

10. Istanbul - 12,5 miljoen inwoners

Op nummer 10 vinden we de eerste Europese stad, hoewel, bij Istanbul zou je daar nog over kunnen discussiëren. Istanbul is de stad waar het oosten het westen ontmoet en tevens de commerciële hoofdstad van Turkije. De stad was al de spil tussen oost en west in de Romeinse tijd. Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad bijna 1000 jaar lang de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. In die tijd was de stad bekend onder de naam Byzantium. Na de verovering van de stad door de Turken werd de stad andermaal hoofdstad, maar dit van het Ottomaanse Rijk en bleef dit ook na de vorming van de moderne Turkse staat. De Turken veranderden wel de naam van de stad Van Byzantium in Istanbul.

Top 20 grootste stedenInwoneraantal
1Tokio-Yokohama (Groot-Tokio)33,8 miljoen
2Mexico-stad21,5 miljoen
3New York City 18,3 miljoen
4São Paulo17,9 miljoen
5Mumbai17,4 miljoen
6Delhi14,1 miljoen
7 Calcutta13,8 miljoen
8Buenos Aires13 miljoen
9Sjanghai12,8 miljoen
10Istanbul12,5 miljoen
11Karachi12,5 miljoen
12Manilla11,1 miljoen
13Moskou10,5 miljoen
14Dhaka10,5 miljoen
15Lagos9,7 miljoen
16Seoel9,6 miljoen
17Kinshasa9,5 miljoen
18Jakarta8,6 miljoen
19Teheran8,3 miljoen
20Caïro8,1 miljoen
© 2011 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Geschiedenis van MesopotamiëIn Mesopotamië bevond zich een hele oude beschaving. Talloze geschriften en voorwerpen zijn gevonden tussen de Tigris en…
Gemeente WinschotenWinschoten is een gemeente en stad in noord Nederland. De stad heeft ruim 18.400 inwoners (CBS) en is samen met Veendam…
Beveiliging inhurenBeveiliging inhurenEr is een steeds grote vraag naar beveiligers. Dit komt omdat de overheid steeds minder bereid is om politiesteun te gev…
Bronnen en referenties
  • http://www.worldatlas.com/citypops.htm
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 25-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.