De groepering FARC

De FARC staat voor Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo. In Nederlands betekend dit Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. Het is een terroristische groepering uit Colombia.

Geschiedenis FARC

De FARC werd in het jaar 1964 opgericht. De FARC kwam voort uit de groep la Violencia, dit waren boeren. Maar ze stammen af van een politieke partij de CCP, ze waren tijdens de oprichting een militaire tak van deze partij. De CCP was een communistische partij, de FARC heeft dit overgenomen. Ze strijden tegen de regering van Colombia. Ze komen niet alleen voor in Colombia maar ook in Cuba, Panama, Ecuador en Venezuela. Ze beweren dat ze strijden voor de arme boeren op het platteland en dat ze proberen de invloed van Amerika in Colombia te verminderen. De FARC is de oudste guerrillagroep van Zuid-Amerika. De FARC is door de VN, Europa en de VS op de lijst van terreurorganisaties gezet. Ze hebben tussen de 9000-15000 leden. In 2005 hadden ze 10 tot 15 procent van het grondgebied van Colombia in bezit. Deze grond lag aan de voet van de Andes en zuidoostelijke oerwouden. De FARC is opgericht door Pedro Antonio Marín en Luis Morantes. Luis Morantes stierf in 1990 en Pedro Antonio Marín in 2008. De opvolger van Pedro Antonio Marin is Guillermo León Sáenz Vargas. De FARC wordt bestuurd door 7 militairen, dit een speciaal soort besturingsorgaan het wordt ‘secretariaat’ genoemd. Kindsoldaten worden door de FARC gerekruteerd. Soms zijn dit kinderen van pas 8 jaar oud. Ze worden slecht behandeld door de FARC. Meestal moeten ze een mens vermoorden om mentaal te worden gebroken. Er zijn ook kinderen die zich aansluiten bij de FARC omdat ze dan hopen op een betere toekomst. Ze leven vaak in een slechte leefomstandigheden op het platteland van Colombia. Op dit moment zijn er ongeveer 2000 tot 3000 kindsoldaten, dit is ongeveer 20 tot 30 procent van de organisatie, bij de FARC. Als de kinderen proberen te vluchten worden ze gemarteld of vermoord.

In 1998 sloot de president van Colombia een overeenkomst met de FARC. In ruil voor dat ze een zone kregen van 42000 km2 kregen. Moesten ze geen mensen meet ontvoeren. Maar in 2002 werd de overeenkomst getekend, maar toen kwamen ze de leiders van de FARC niet opdagen. De reactie van de FARC was dat ze bleven strijden om hun doelen te behalen. In 2002 kwam de president Alvaro Uribe aan de macht, en staakte de onderhandelingen met de FARC. Hij trad hard op tegen de FARC en hij kreeg de aanhang van de inwoners van Colombia.

Hoe kwamen ze aan het geld?

De FARC heeft verschillende banden met andere groeperingen zoals de ELN uit Colombia, IRA uit Ierland en de ETA uit Spanje. De FARC komt aan het geld door het ontvoeren van rijke mensen of belangrijke politieke personen, drugshandel en wapenhandel. Vanaf het einde van de jaren '60 werden er moorden gepleegd, ontvoeringen uitgevoerd en bomaanslagen uitgevoerd gericht op overheidsdoelen en op burgers. Tijden de Koude Oorlog werden ze gesteund door de Sovjet Unie. Maar sinds 1980 verdienden ze het meeste geld met de smokkel van drugs. Dit deden ze door coca boeren bescherming te bieden in ruil voor een deel van de opbrengst van de drugs. De coca boeren werden meestal door de FARC gedwongen om een deel af te staan. Ze zeiden dat ze bescherming gaven, maar dit was niet het geval. Colombia heeft de grootste concentratie coca planten in de wereld. Dit komt omdat de overheid geen invloed/controle heeft op de gebieden waar de plant wordt verbouwd. Meestal worden de planten verbouwd in regenwouden en daardoor is het moeilijk te zien waar de planten worden verbouwd. Tegenwoordig krijgt de FARC hulp van Cuba.

Het Nederlandse lid en bekende gevangen

Tanja Nijmeijer is een Nederlands lid van de FARC. Nijmeijer is opgegroeid in Denekamp. Tijdens een studie ging ze naar Colombia voor een stage. Ze werd bevriend met een aanhangster van de FARC. Door haar opvattingen werd ze beinvloed om bij de FARC te gaan. In 2002 sloot ze zich aan bij de FARC. Bij de FARC gaf ze Engelse les aan de leden van de FARC. Bij een inval door de Colombiaans leger werd er in 2007 een dagboek gevonden van haar. Er gingen geruchten dat in 2007 was vermoord, maar in 2010 werd dit door een video film onterecht verklaard.

Bekende gevangen

Íngrid Betancourt is een Colombiaanse politica. Ze had grote kritiek op de FARC en ze vond dat ze moesten stoppen met het ontvoeren van onschuldige mensen. Maar in 2002 werd ze zelf ontvoerd door de FARC. Ze werd samen met Clara Rojas, zij werd door bemiddeling vrijgelaten door de FARC in 2008, ontvoerd. In 2007 werd bekend dat ze veel pogingen probeerde om los te komen. Maar op 2 juli 2008 werd ze bevrijd door de Colombiaans leger. Er werd ook een Nederlander ontvoerd door de FARC. Dit was de student Roelant Jonker uit Leiden. Hij werd in 2001 ontvoerd door de FARC, hij was in 2001 onderzoek aan het doen naar papegaaien in Colombia. Hij heeft acht maanden vast gezeten in een kamp van de FARC. Hij werd acht maanden later vrijgelaten doordat zijn ouders losgeld hadden betaald. Er was in Amerika veel weerstand tegen het betalen van losgeld omdat ze vonden dat je hierdoor het terrorisme hielp door ze geld te geven.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhandelingen tussen de regering van Colombia en de FARCOnderhandelingen tussen de regering van Colombia en de FARCIn 2016 is het weer volop in het nieuws: de vredesonderhandelingen tussen de regering van Colombia en guerrillabeweging…
De geschiedenis van Colombia in een notendopAnno 2015 is de situatie in Colombia stabiel. Hierdoor is het land redelijk toegankelijk geworden voor toerisme. Echter…
nieuws uitgelichtIngrid Betancourt werd zes jaar ontvoerd door de FARCZes jaar lang duikt regelmatig haar naam op in de media en zie je de oproepen van de familie van Ingrid Betancourt. Op 3…
Colombia Zuid-AmerikaColombia is een prachtig land, gelegen in het noorden van Zuid-Amerika. Door rijke grondstoffen, zoals goud en olie, kun…

Amerikaanse terreurlijstNa de aanslag op 9/11 werd er door de Amerikaanse een lijst opgesteld met terroristische organisaties die door Amerika g…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Nokkos (29 artikelen)
Laatste update: 10-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.