Wat doet de alarmcentrale?
Wie met narigheid geconfronteerd wordt tijdens reis of vakantie, kan in de alarmcentrale een ware hulp in nood vinden. Maar de rol van alarmcentrales bij rampen en grootschalige ongevallen is ook van onschatbare waarde. Wat doet de alarmcentrale precies? Hoe vaak komt de alarmcentrale in actie? Hoe is de hulpverlening geregeld, en wie kan er aanspraak op maken? Feiten en cijfers over de alarmcentrale.
Mensen die komen te zitten met een ongeval of een andere nare onverwachte gebeurtenis tijdens de vakantie, kennen de alarmcentrale wel. Minder bekend is, dat alarmcentrales ook een rol spelen bij de coördinatie van hulp bij calamiteiten en rampen. Ook verzorgen ze via protocollen de noodzakelijke onderlinge samenwerking bij grootschalige ongevallen, of rampen waarbij Nederlanders betrokken zijn. Bekende alarmcentrales als SOS International en Eurocross zijn ook in 2010 weer zeer actief geweest op allerlei gebieden van hulpverlening.
Feiten en cijfers
Wat gebeurt er nu in een jaar rondom de alarmcentrale? Eurocross geeft ons via cijfers en feiten een kijkje in de keuken over het jaar 2010. Dat betrof een iets andere situatie dan gebruikelijk, want elk jaar speelt één alarmcentrale een coordinerende, landelijke rol bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. In 2010 was Eurocross aan de beurt. Helaas spreekt de alarmcentrale van een relatief 'druk rampenjaar.' Zo had de alarmcentrale te maken met in totaal 37 incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren. Eurocross had een coördinerende taak bij de hulpverlening bij vijf calamiteiten, en stuurde drie keer een hulpteam naar een plaats waar een ramp had plaatsgevonden. Er werden teams ingezet na de overstromingen in Zuid-Frankrijk van juni 2010, maar ook na een busongeval in Noord-Frankrijk dat augustus 2010 plaatsvond en na een busramp in Peru van december 2010. Dertien van de calamiteiten waarbij Eurocross hulp verleende, werden veroorzaakt door een natuurramp zoals een aardbeving, tsunami, orkaan of overstroming. In acht gevallen ging het om een verkeersongeval en in geval van vier incidenten was brand de oorzaak.
Contact en hulp
Een alarmcentrale als Eurocross bezoekt slachtoffers ter plaatse, om te bekijken welke hulp er concreet nodig is. Bekend is dat een alarmcentrale slachtoffers indien nodig repatrieert ofwel helpt bij vervoer naar het thuisland. Maar een alarmcentrale verleent ook psychische bijstand en speelt een zeer belangrijke rol bij het geven van informatie aan verwanten en betrokkenen, en het bewaren van contact tussen slachtoffers en hun verwanten.
Protocol Coördinatie Calamiteiten
Er zijn in Nederland vier grote alarmcentrales. Elk jaar neemt één van hen de landelijke coördinerende rol op zich bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. Dit roulatiesysteem maakt deel uit van het zogenaamde Protocol Coördinatie Calamiteiten. Dit protocol is door de Nederlandse alarmcentrales opgesteld met als doel het kunnen bieden van snelle, efficiënte hulpverlening en het vormen van een centraal punt voor coördinatie. Volgens dit protocol is ondermeer bepaald dat de landelijke coördinatie in werking treedt als er bij calamiteiten meer dan acht Nederlanders betrokken zijn. Dan zorgt de dienstdoende alarmcentrale voor registratie van persoons- en calamiteitgegevens. Ook volgt hulpverlening aan personen die door een calamiteit zijn getroffen. Repatriëring is een belangrijk onderdeel van de taken, maar in geval van overlijden regelt de alarmcentrale ook het vervoer van stoffelijk overschot en de eventuele overkomst van familie. Overigens is de landelijk coordinerende alarmcentrale niet alleen het centrale aanspreekpunt voor alle betrokkenen en verwanten, maar ook voor andere alarmcentrales en pers.
De ANWB Alarmcentrale
Een alarmcentrale als die van de ANWB is weer een ander verhaal, met een andere focus. De ANWB heeft een unieke historische positie in Nederland. Deze vereniging richt zich met een pakket van diensten op mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Leden hebben toegang tot diverse diensten op het gebied van hulpverlening. Er is een personenhulpverlener, die individuen helpt bij allerlei problemen en narigheid, van beroving tot hartaanval. Het bekendst is de zogenaamde voertuighulpverlener, die zorgt dat gestrande reizigers bij autopech of ongeval verder geholpen worden. De Alarmcentrale Reisbureau helpt dan weer vakantiegangers die op reis geconfronteerd worden met onverwachte familiesituaties of ziekte, zodat ze dringend naar huis terug moeten.
Goed verzekerd is het halve werk
Onverwachte acute probleemsituaties zijn er klein of (heel) groot. De schade kan redelijk te behappen zijn, of je budget vele malen overschrijden. En als je in de problemen komt, is het laatste waarop je zit te wachten, vertraging of ingewikkelde formaliteiten. Je zou niet de eerste zijn die bij de diepe ellende van een groot ongeval, ook nog eens komt te zitten met allerlei rompslomp plus onverwachte en vaak zeer hoge kostenposten voor, bijvoorbeeld, repatriering. Daarom is het uiterst belangrijk om hulp vantevoren te hebben geregeld. Er zijn overkoepelende organisaties die ingeschakeld worden via zorgverzekeraars en reisverzekeraars, zoals de bovengenoemde SOS International en Eurocross. Op hun hulp kun je dus rekenen via een goede zorg- en/of reisverzekering. Maar ook via een vereniging als de ANWB kun je je verzekeren van de hulpverlening die je niet nodig hoopt te hebben, maar die misschien op een dag je reddende engel kan zijn. Dus wat je ook van plan bent, zorg dat je indien nodig de hulp van een alarmcentrale kunt inschakelen én daardoor niet voor torenhoge kosten of onnodige tijdrovende formaliteiten komt te staan.