WikiLeaks: wat is WikiLeaks eigenlijk?

WikiLeaks is een klokkenluiderssite. Erop staan allerlei geheime berichten over contacten tussen regeringen en hun ambassades of tussen regeringen onderling. WikiLeaks startte begin december 2010 met de lancering van 250.000 geheime berichten over contacten tussen Amerikaanse ambassades en de regering in Washington. Daarmee wil WikiLeaks aantonen dat er veel gebeurt dat mensen niet weten.

Nieuwtjes over Nederland op WikiLeaks

Op WikiLeaks staat niet alleen nieuws over buitenlandse zaken. Ook Nederland komt er in voor. Zo staat op WikiLeaks ondermeer dat de Franse president Sarkozy Jan Peter Balkende die toen premier was heeft gevraagd om de troepen niet weg te halen uit Afghanistan. Van de 250.000 documenten die vanaf december 2010 nieuw worden gepubliceerd op WikiLeaks gaan ongeveer 2745 daarvan over Nederland.

Publicaties door documenten van WikiLeaks

Kranten zoals The New York Times, The Guardian en El Pais hebben al gepubliceerd uit de documenten die op WikiLeaks staan. Zij hadden overigens al eerder inzage in de documenten dan normale burgers.

Meningen van ambassadeurs over de vriendschap tussen Berlusconi en Poetin op WikiLeaks

Op WikiLeaks is ook veel informatie te vinden over de mening van Amerikaanse diplomaten over de vriendschap tussen de Italiaanse premie Berlusconi en de Russische president Poetin. Ook op WikiLeaks veel berichten van diplomaten over de banden die de Russische president zou hebben met de georganiseerde misdaad in zijn land.

Nucleaire ontwikkelingen in Noord-Korea en Iran op WikiLeaks

Op WikiLeaks is verder veel te lezen over de zorgen die diplomaten zich al jaren maken over de nucleaire ontwikkelingen die landen als Noord-Korea en Iran doormaken. Zo is te lezen dat Iran al de beschikking zou hebben over raketten uit Noord-Korea die de landen van West-Europa zouden kunnen treffen.

Documenten van de VS op WikiLeaks van 1966 tot 2010

De documenten die komen van het verkeer tussen Washington en de diverse ambassades zijn opgesteld in de jaren tussen 1966 en begin 2010.

Het Witte Huis veroordeelt de acties van WikiLeaks

Het Witte Huis heeft het op het net zetten van al die gelekte documenten veroordeeld en gezegd dat dit roekeloos en gevaarlijk zou zijn. Het Pentagon wil maatregelen nemen om de geheime informatie beter te beschermen. Beveiliging zou er voor moeten zorgen dat mensen niet zomaar documenten over kunnen zetten van een PC op bijvoorbeeld een usb-stick of een diskette.

Wanneer is WikiLeaks eigenlijk ontstaan?

WikiLeaks is in 2007 ontstaan. Het was toen een middel waar klokkenluiders zonder dat ze bekend werden informatie konden zetten die volgens hen dingen aan het licht bracht die echt niet konden.

Hoe werkt WikiLeaks?

Iedereen kan stukken naar WikiLeaks sturen en blijft daarbij dus anoniem. Wel worden de stukken beoordeeld en de vrijwilligers die bij WikiLeaks zijn aangesloten besluiten dan ook of het document opgenomen wordt of niet.

Welke documenten komen op WikiLeaks te staan?

WikiLeaks neemt documenten aan als het om materiaal gaat dat:
Geheim, gecensureerd of vertrouwelijke materiaal is dat politiek, diplomatiek of ethisch van belang is.

Wat is het doel van WikiLeaks

WikiLeaks wil met het uitlekken van documenten zorgen dat overheden veel meer zaken naar buiten brengen. Ook is het de bedoeling om corrupties wereldwijd uit te bannen.

Hoe krijgt WikiLeaks haar input?

WikiLeaks krijgt op allerlei manieren documenten toegespeeld. Dat kan per e-mail zijn, maar ook gewoon per post. WikiLeaks wil niet weten weet de documenten heeft verstuurd. Als dat toch gebeurt, dan worden die gegevens vernietigd zodat er niet achter te komen is. De documenten van WikiLeaks worden door advocaten verdedigd.

Voorstanders van WikiLeaks

Mensen die vinden dat WikiLeaks een goede zaak is, zijn van mening dat het aan journalisten, politici, werknemers maar ook gewone burgers een goede mogelijkheid biedt om materiaal dat anders niet gepubliceerd kan worden nu wel naar buiten komt.

Tegenstanders van WikiLeaks

Tegenstanders van WikiLeaks vinden juist dat de site de veiligheid van landen in gevaar brengt, maar ook instanties en zelfs mensen op bepaalde posten.

Julian Assange

Julian Assange is één de leiders van WikiLeaks. Hij kwam in december 2010 in het huis omdat hij wordt verdacht van het verkrachten en het aanranden van tweede Zweedse vrouwen. Om die reden zoekt de Zweedse regering hem zo is de aanklacht. Assange werd begin december in Engeland gearresteerd nadat hij zelf een politiebureau was binnengelopen om zich te melden. Zelf zegt hij dat de verkrachtingsaanklacht een manier is op de site het zwijgen op te leggen. In oktober 2010 publiceerde WikiLeaks ongeveer 400.000 documenten over de oorlog in Irak. Op één van de films is ondermeer te zien dat het Amerikaanse leger burgers en journalisten doodt. Dit filmpje schokte de wereld, maar was voor publicatie op WikiLeaks niet bekend.

Prijzen die WikiLeaks heeft gewonnen

WikiLeaks heeft in 2008 en 2009 prijzen gewonnen voor de bijzondere manier van werken. Dit waren:
  • the 2008 Economist Index on Censorship Freedom of Expression award
  • The 2009 Amnesty International human rights reporting award (New Media)
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Group Anonymous en het lamleggen van websitesIn 2010 werd de wereld verrast door een nieuw soort activitisme. Groepen mensen gingen niet meer de weg op om ergens teg…
Zwartspaarders Frankrijk en ZwitserlandZwartspaarders Frankrijk en ZwitserlandWie in 2022 nog zwart spaart, had een paar jaar de tijd om zonder boete vrijwillig in te keren en zijn spaartegoed op ee…
Asterix - De papyrus van CaesarrecensieAsterix - De papyrus van CaesarIn oktober 2015 verschijnt het zesendertigste album van Asterix, onder de titel ‘De papyrus van Caesar.’ Jean-Yves Ferri…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…

De Junyo Maru, het Japanse krijgsgevangenenschipOp 18 september 1944, als in Nederland de slag om Arnhem in volle hevigheid woedt, wordt het Japanse vrachtschip de Juny…
Albino’s in Afrika: gedood om drankjes van te makenAlbino’s in Afrika: gedood om drankjes van te makenAlbino's in Afrika worden soms gedood om drankjes van te maken. Albino’s zijn mensen met heel blond haar, een witte huid…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • WikiLeaks
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.