Albino’s in Afrika: gedood om drankjes van te maken

Albino’s in Afrika: gedood om drankjes van te maken Albino's in Afrika worden soms gedood om drankjes van te maken. Albino’s zijn mensen met heel blond haar, een witte huid en heel lichte ogen. In het westen is dat al bijzonder, maar in Afrika worden albino’s nog steeds vaak verstoten en worden ze vervolgd. Bijgeloof en allerlei riten in Afrika geven aan dat albino’s nooit zullen sterven of dat ze behekst zijn. Toch kent het Afrikaanse land Tanzania sinds een aantal jaren een albino parlementslid. En dat is heel bijzonder. Alles over albinisme in Afrika.

Albino of albinisme

Albinisme is een erfelijke afwijking. Het lichaam maakt geen pigment aan en daardoor hebben albino’s:
 1. Witte haren
 2. Een witte huid
 3. Heel lichte ogen

Albino’s moeten zichzelf heel goed beschermen tegen de zon, maar in Afrika is dat erg moeilijk

Door het ontbreken van pigment is het voor albino’s heel belangrijk dat ze zich beschermen tegen uv-straling. Die bescherming hebben ze zelf namelijk niet. In landen in Afrika waar de zon bijna altijd schijnt is dat dus des te moeilijker. Maar ook opvallender. Tussen al deze heel donkere mensen lopen dan opeens personen met wel negroidetrekken, maar dan in de blanke vorm. Albino’s verbranden heel erg snel en hebben dus ook een grote kans op huidkanker. Ook kan de uv-straling het netvlies van de ogen beschadigen. Dat is des te schijnender omdat albino’s vaak toch al heel erg slecht zien. In westerse landen kunnen albino’s dan altijd terug grijpen naar zonnebrillen en zonnebrandcremes, maar in arme Afrikaanse landen zijn die vaak niet voorhanden. Zeker niet als een albino wordt geboren in een afgelegen deel van het land.

Wanneer wordt een albinogeboren?

Een kind dat aan albinisme lijdt wordt geboren uit ouders die beide het recessieve gen dragen dat lijdt tot albinisme.

Hoeveel albino’s zijn er op de wereld?

Albino’s worden geboren over de hele wereld. Bij 1 op de 17.000 tot 20.000 mensen komt de afwijking voor. In Afrika, zuidelijk van de Sahara is dat getal veel hoger. Daar leven namelijk veel meer albino’s. Daar is namelijk 1 op de 2000 tot 5000 mensen albino. Wat van dit hoge aantal de oorzaak is, is niet bekend.

Albino’s in Afrika worden vervolgd en gedood

In veel Afrikaanse landen ziet men het albinisme nog steeds als een teken. In de jaren tussen 2007 en 2010 zijn alleen in Tanzania al 66 mensen die albino waren aangevallen. Van hen overleefden 57 die aanval niet. Dit zijn echter de officiële cijfers, want uit officieuze cijfers blijkt dat veel meer albino’s worden gedood dat wordt aangegeven. In Burundi is het verhaal niet anders. Daar echter worden daders wel vaker vervolgd dan in Tanzania.

De eerste albino in het parlement van Tanzania

Khalfani Bar’ Wani is het eerste albina parlementslid in Tanzania. Opvallend, want bijgeloof doen nog altijd denken dat albino’s slecht zijn, niet kunnen denken of niets kunnen presteren. Wel denkt het parlementslid zelf dat hij op een soort dodenlijst staat sinds hij is aangesteld. Vreemd is dat niet, jaarlijks komen vele albino’s om in het land.

Medicijnmannen en albino’s: in Afrika worden drankjes gemaakt van gedode albino's

Albino’s worden in Afrika vermoord en vaak in stukken gesneden omdat medicijnmannen allerlei geneeskrachtige drankjes van hen maken. De gedode albino’s worden in dat geval verkocht aan de medicijnmannen. Het Afrikaanse bijgeloof geeft aan dat iemand die zo’n drankje gemaakt van een albino drinkt, rijk en gelukkig wordt. Om die reden hebben albino’s in oost-Afrika een heel onzeker bestaan. De kans dat ze worden ontvoerd en gedood is altijd aanwezig. De moorden vinden overigens al eeuwen plaats, maar er is in de huidige tijd wel meer aandacht voor.

Afrika: Albino’s kunnen niet sterven

Het vreemde is dat het vermoorden van albino’s lange tijd onopgemerkt bleef in Afrikaanse gemeenschappen. Mensen dachten namelijk dat albino’s niet konden sterven. Ze zouden wel kunnen verdwijnen, maar dat betekende niet dat ze dan dood waren.

Albinovrouw in 2008 parlementslid in Tanzania

In 2008 werd overigens ook al een vrouwelijke albino benoemd tot parlementslid. De president deed dat vooral omdat hij zijn afkeuring wilde laten blijken over de handel in gedode albino’s waarvan albinodrankjes werden gemaakt.

De dagelijkse realiteit van albino’s in Afrika

De dagelijkse realiteit van albino’s in Afrika is erg naar:
 • Ze gaan bijna niet naar school
 • Ze vinden geen werk
 • Ze worden gepest
 • Ze worden genegeerd
 • Familie laat hen links liggen en als ze ziek zijn worden ze niet geholpen
 • Vrouwen worden vaak uit huis geschopt door hun echtgenoot als er een albinokind wordt geboren

Bekende Albino zangers

Natuurlijk is er de Duitse zanger Heino die albino is. Maar ook Afrika kent een belangrijke zanger die albino is. Dit is Salif Keita die ook regelmatig in Nederland optreedt.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AlbinismeWie aan albinisme en albino's denkt zal waarschijnlijk vooral iemand voor ogen krijgen met een witte huid, wit haar en r…
Albinisme, oorzaak en gevolgAlbinisme, oorzaak en gevolgBij 1 op de 20.000 mensen komt albinisme voor. In Nederland leven naar schatting ruim 850 albino's. In Oost-Afrika leven…
Albino bij mens en dierAlbino bij mens en dierIedereen heeft er wel eens van gehoord ; een albino... Albinisme komt zowel bij mensen als bij dieren voor... Het ontbre…
Albino's in Afrika: Hulporganisaties in NederlandAlbino's in Afrika: Hulporganisaties in NederlandAlbinisme is een aandoening waarbij - afhankelijk van het type - de ogen, de huid en/of de haren en mogelijk nog andere…

WikiLeaks: wat is WikiLeaks eigenlijk?WikiLeaks is een klokkenluiderssite. Erop staan allerlei geheime berichten over contacten tussen regeringen en hun ambas…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ~ Lone Wadi ~, Flickr (Publiek domein)
 • Leeuwarder Courant
Reactie

Lenie Quak, 09-04-2016
Bijzonder triest in deze tijd dat men in Afrika denkt dat bij het gebruik van een drankje, waarvoor een albino is gedood of beroofd van ledematen, men denkt daardoor allerlei gaven toegekend te krijgen. Wat een waanzin ten top. Je zou haast zeggen, deze kinderen worden vervolgd met vrees voor hun leven, die moeten we helpen en naar Europese landen laten overkomen. In eigen land zijn zij hun leven niet zeker. Erg triest. We hebben er niets over te zeggen hoe we op deze wereld komen. Reactie infoteur, 14-06-2016
Helemaal mee eens. Het is echt vreselijk. In Afrika heersen in sommige landen nog zeer vreemde ideen over dit soort zaken.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 27-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.