Bankrekening in Turkije

Banken in Turkije bieden aantrekkelijke voorwaarden en vooral een aantrekkelijke rente op uw spaarrekening in Turkse Lira. Het is voor het kunnen openen niet nodig dat u in Turkije woont. Uiteraard moet u er wel heen om de rekening persoonlijk te openen. Vervolgens kunt u deze dan via het internet eenvoudig beheren. Voor de meeste services zult u in Turkije, anders dan in Nederland, veelal niet hoeven te betalen.

Hoe opent u een bankrekening in Turkije

Om te beginnen heeft u een belastingnummer, een ‘vergi kimlik numerası’ of kortweg ‘kimlik’ nodig. Een ieder kan deze halen bij het belastingkantoor in uw regio. U krijgt uw nummer daar aangereikt op een wit kaartje. Het is wel handig om iemand mee te nemen die Turks spreekt, maar absoluut noodzakelijk is dat niet. Pas dus op dat u uw helper hiervoor niet (veel) gaat betalen. Buitenlanders die Euro’s het land binnen brengen krijgen meestal een eigen accountmanager aangewezen die redelijk tot goed Engels spreekt. Hij of zij zal veelal provisie verdienen over uw spaargelden, u kunt dus alle tijd, zorg en medewerking verwachten. Ook bij latere vragen, problemen en te regelen zaken zal deze persoon voor u klaarstaan. Tenzij u anders wilt zal de bank over het algemeen een internet betaal- en spaarrekening voor u openen. Het openen van een rekening is dus erg eenvoudig. Houdt u er wel rekening mee dat in Turkije wacht- en proceduretijden langer kunnen zijn dan in Nederland. ‘Even snel’ is er vaak niet bij.

Benodigdheden bij de bank

• Uw Turks belastingnummer (kimlik);
• Een schriftelijk bewijs van uw adres in Nederland of Turkije. Voor een woning in Turkije kunt u uw Tapu of huurovereenkomst meenemen. Voor uw Nederlands adres zou u ook kunnen denken aan een bankafschrift van uw Nederlandse bank, een uittreksel van de gemeente of uw rijbewijs;
• Uw paspoort of identiteitskaart;

De rekeningen

Uiteraard zijn er ook in Turkije verschillende soorten rekeningen. In de meeste gevallen zal er een internet-betaal- en een internet-spaarrekening voor uw Turkse Lira worden geopend. Voor uw Euro’s zult u ook een Euro-betaalrekening krijgen. Een Euro-spaarrekening kan ook, maar daarop krijgt u, net als in de rest van Europa, niet veel rente. Als u dat wilt kunt u zelfs een Dollar-rekening openen. U kunt dus vanuit uw huis in Turkije, maar ook vanuit Nederland al uw rekeningen en rente goed in de gaten houden en eventueel betalingen doen. Ook kunt u vanuit uw huis eventuele nieuwe betaal- of spaarrekeningen openen en geld overzetten van Turkse Lira naar Euro of andersom. Het gebeurt soms dat een rekening online niet te zien is. Neemt u dan contact op met uw bank, zij kunnen dit eenvoudig wijzigen. De procedures bij de banken en uw internetrekening zullen iets anders zijn dan u gewend bent. Desgewenst helpt het personeel u hier graag mee. De sites zijn over het algemeen voldoende overzichtelijk en volledig in het Engels te lezen.

De Spaarrekening

Uw spaarrekening bestaat vaak uit een deposito, welke steeds stilzwijgend wordt verlengd. Uw geld staat dus steeds voor een bepaalde tijd vast. Vaak is er weinig of geen verschil tussen een maandelijks deposito of een jaarlijkse deposito. Als u kiest voor het eerste zult u maandelijks rente-inkomsten ontvangen. U kunt ervoor kiezen deze rente automatisch bij uw volgende deposito bij te schrijven of u kunt deze laten storten op uw betaalrekening. Als u wilt kunt u ook een bankpas krijgen waarmee u geld bij de bankautomaat kunt halen. In de meeste winkels kan nog niet gepind worden. De Turk betaalt contact of in grotere winkels met een kredietkaart.

Rente

Wanneer u 500 Turkse Lira of meer op uw rekening hebt zult u al snel een goede rente ontvangen. In Turkije is het gebruikelijk dat u hierover direct belasting betaalt van 15%. Als u bijvoorbeeld een rente krijgt van 9,25%, dan ontvangt u een netto rente van 7,85%. Wanneer u een groter bedrag op uw rekening stort is de rente nog wel eens onderhandelbaar.
Als u uw Euro omwisselt in Turkse Lira om, na enige tijd geprofiteerd te hebben van de hoge rente, deze weer om te wisselen in Euro, dan heeft u uiteraard te maken met de wisselkoersen en de inflatie. U kunt zich in de wisselkoersen via bijvoorbeeld de overzichten op de site van de ECB verdiepen. De hoge rente kan een bescheiden eventueel koersverlies wel compenseren, maar hoe de koersen en de inflatie zich op langere termijn zullen gedragen weet uiteraard niemand.

Verder nuttig om te weten

Wanneer u geld overmaakt naar een Turkse bank dan kunt u dit geld direct op een spaarrekening laten zetten. Wat u meestal niet kunt is uw geld direct weer van de rekening opnemen of overboeken naar een bank. Dit kunt u pas doen na een aantal weken. Wilt u toch snel over uw geld kunnen beschikken, bespreekt u dit dan van tevoren met uw bank. Dit heeft te maken met het verdienmodel in Turkije die afwijkt van die in Nederland. Een Turkse bank zal u bijvoorbeeld meestal geen kosten doorberekenen voor uw betaalrekening en uw bankpas. Informeert u hiernaar bij de bank in Turkije. Op maandag en vrijdag is het vaak erg druk bij de banken in Turkije en kan de wachttijd flink oplopen.
© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge spaarrente in Turkije - vergelijkU wilt sparen met een spaarrekening of depositorekening in Turkije? Dan wilt u natuurlijk ook de hoogste rente! Helaas g…
Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)De SNS Bank geeft niet alleen een hoge spaarrente in 2020, maar geeft u ook rente op uw betaalrekening. De SNS bank heef…
Spaarbank, de AnadolubankSpaarbank, de AnadolubankDe Anadolubank staat in 2020 in de top van banken met veilig sparen tegen een hoge spaarrente. Op een spaardeposito krij…
Rentevergoeding op de betaalrekeningRentevergoeding op de betaalrekeningRente op een betaalrekening ontvangen kan wel degelijk. Bij de meeste banken krijgt u op uw betaalrekening geen rentever…

Het einde van de Nederlandse AntillenOp 10 oktober 2010 komt er een einde aan de Nederlandse Antillen. Het Nederlands Koninkrijk wordt dan opeens zomaar een…
Wat is het Verdrag van Schengen?In het Akkoord van Schengen is vastgelegd dat landen die dat verdrag hebben ondertekend geen grenscontrole meer uitoefen…
Bronnen en referenties
  • www.ecb.int
Samke (50 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.