Operatie Overlord (D-day)
De grootste operatie in de geschiedenis van de oorlogsvoering; dat is hoe operatie overlord de geschiedenis boeken in zal gaan. Een verslag van de voorbereidingen hierop, een analyse van de duitse verdediging en verslag van 6 juni zelf.
Voorbereidingen van D-day
In 1942 begonnen de voorbereidingen voor een invasie al. De eerste plannen waren om bij het nauw van calais een invasie te laten plaatsvinden. Deze was veel kleiner dan de uiteindelijke invasie die in 1944 plaatsvond. Het was ook moeilijk om een goede landingsplaats uittekiezen, omdat een tijdens een invasie een groot en vlak strand nodig was om alle voertuigen te laten landen. Het moest ook dicht bij de engelse kust zijn om de troepen te kunnen bevoorraden dus werd al snel gekozen voor de frans-belgische kust.
Waarom de invasie pas in 1944 plaatsvond en niet al in 1942? Nou eigenlijk heel simpel. Er waren gewoon te weinig troepen in Groot-Brittannië om een invasie te starten. Daarom werd een operatie gestart, genaamd operatie Bolero, om zoveel mogelijk troepen in Groot-Brittannie te krijgen.
De Duitse verdediging
De Duitsers zelf wisten niks af van de grote van de invasie, waar en wanneer hij plaats zou vinden, desondanks probeerden ze zichzelf toch te verdedigen. Misschien hadden ze kunnen raden waar hij ongeveer zou komen als de Duitse geheime diensten samen hadden gewerkt, net zoals de geallieerden, maar in plaats daarvan beconcurreerden ze elkaar. Omdat de Duitsers geen flauw idee hadden waar de landing zou plaats vinden waren ze gedwongen om een enorme verdedigingsmuur langs de Atlantische kust te bouwen. De atlantikwall was meer dan 4500 km lang, hij begon bij de Nederlandse kust tot en met de Spaanse grens. Er waren veel hindernissen op het strand, zo hadden de Duitsers houten objecten deze waren bedoeld om geallieerde voertuigen te stoppen. Ook hadden de Duitsers houten palen met een mijn erop gemonteerd die landinwaarts wezen, dat was bedoeld om terugtrekkende landingsvoertuigen te laten exploderen als het eb werd. Aan het eind van strand stonden stalen obstakels die tanks moesten stoppen.
Operatie Neptune
Operatie neptune is zeg maar de rol van de oorlogsschepen tijdens D-day. Dankzij de oorlogsschepen was het mogelijk om op het strand te landen. De ‘gewone’ soldaten konden de bunkers nooit kapot krijgen met hun machinegeweer, daarom schoten de schepen de hele tijd op de Duitse stellingen, ook was het de taak van de marine om zoveel mogelijk tanks en soldaten aan wal te krijgen zodat die snel strategische punten zoals bruggen, havens konden veroveren. Al met al is operatie neptune zeer belangrijk want anders was er geen D-day geweest.
D-day
De naam van deze invasie/dag is Overlord. De grondaanval begon s’ochtends om 6.30. er waren op D-day 5 stranden, Utah, Omaha, Gold, Juno and Sword. Deze vijf stranden waren weer verdeelt in verschillende sectoren, maar dat zijn er teveel om op te noemen. Er waren verschrikkelijk veel gewonden en doden, vooral op Omaha waar de meeste onnodig dood waren. Om 12.00 uur hadden de geallieerden 4 wegen landinwaarts gecreëerd. Maar de duitse stellingen waren in de duinen waren nog steeds intact dus die namen het strand onder vuur. Ondertussen was de vloed opgekomen, zodat allemaal gewonde soldaten verdronken. Er waren ook problemen met het landen zelf, zo stranden de landingsvoertuigen op 90 meter van het strand, en zo moesten de zwaarbepakte soldaten de zee in die op sommige plaatsen wel meer dan 2 meter diep was, de meesten verdronken dan ook gelijk, op Omaha hadden de soldaten maar een doel: zo snel mogelijk de duinen in. Ook zijn er verschrikkelijke dingen gebeurt zoals tanks die in de zee zonken en dat landingsvaartuigen de bemanning niet oppikken.
© 2009 - 2024 Teajay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen