United Wardrobe: kleding online (ver)kopen

United Wardrobe: kleding online (ver)kopen United Wardrobe is een organisatie waar je online kleding kunt verkopen en kopen. Het is een platform met digitale kledingkasten waar onder andere tweedehandse kledingstukken maar ook accessoires en schoenen goedkoop worden aangeboden. United Wardrobe is een van de grootste aanbieders van tweedehandse kleding (2020). Je kunt op dit modeplatform terecht om bijvoorbeeld naar specifieke merkkleding te zoeken of je eigen kleding een tweede leven te geven. Vooral veel jongeren maken gebruik van United Wardrobe, vaak ook uit een duurzaam oogpunt.

United Wardrobe

Het online modeplatform United Wardrobe voor tweedehandse kleding is opgericht vanuit de missie om tweedehands kleding wereldwijd de standaard te maken. De kledingindustrie is erg vervuilend en veel kledingstukken kunnen prima langer mee dan ze gedragen worden. Tweedehands kleding op United Wardrobe is vaak van goede kwaliteit en er worden ook veel (nagenoeg) nieuwe stukken aangeboden. Duurzame kleding kun je op meerdere manieren kopen: nieuwe duurzame kleding, tweedehandse kleding of allebei. Om dit te bereiken is United Wardrobe een heel handig platform. Ook is het een platform waar veel en diverse kleding te vinden is: in 2019 had het platform al meer dan 3,5 miljoen gebruikers met gemiddeld meer dan 100,000 transacties per maand. 75% van de verkopers is tussen de 16-24 jaar oud. Dit maakt dit platform dus ook zeer geschikt voor jongeren, bijvoorbeeld studenten met een krap budget. Sinds kort (2019) heeft United Wardrobe ook baby- en kinderkleding te koop, dit maakt het ook een bedrijf dat meegroeit met de gebruikers en inspeelt op de vraag.

United Wardrobe is in 2014 opgericht door 3 studenten Bedrijf- en Consumentenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Het platform sloeg al snel aan en heeft zich inmiddels anno 2020 ook uitgebreid in België, Duitsland en Frankrijk. Volgens de oprichters onderscheidt United Wardrobe zich van andere platforms waar kleding wordt verkocht (zoals Marktplaats en Ebay) in de persoonlijkheid: de verkoper is minder anoniem voor de koper, United Wardrobe is een online ‘fashion community’. Daarnaast garandeert United Wardrobe ook de veiligheid: het bedrijf zelf is de bemiddelaar en houdt het geld vast totdat de koper het product heeft ontvangen en er tevreden mee is (tot 14 dagen na de aankoop). Bij aankoop kan de koper aangeven of hij of zij het product wil houden of terugsturen. Pas wanneer de koper aangeeft dat het product is als verwacht wordt het geld naar de verkoper overgemaakt. Ook is er snel persoonlijk contact mogelijk door de (ver)koper zelf een bericht te sturen.

Hoe werkt het?

United Wardrobe biedt de mogelijkheid aan om een account aan te maken waardoor je een eigen ‘online kledingkast’ hebt waar je eigen kledingstukken aan kunt toevoegen. Ook is het mogelijk om favorieten op te slaan, te bieden en te kopen. Een bundelbod kan gedaan worden op meerdere kledingstukken van één verkoper. Met een bundelbod kun je hoge korting krijgen op de opgetelde totaalprijs.

Op de startpagina van je account staan recente toevoegingen die aansluiten bij je interesses, ook staan hier de producten van de mensen die je kiest te volgen. Hiervoor kan ook een melding worden ingesteld, zodat je bericht krijgt zodra iemand die je volgt een nieuw product aan zijn/haar kledingkast toevoegt.

Verkopers kunnen zelf de mogelijkheid geven tot bieden, de startprijs moet dan wel beginnen met de minimumprijs van het product. Omdat United Wardrobe zo’n groot platform is, kan het handig zijn om de filters te gebruiken van de site. Er kan op een merk gezocht worden of op maat/kleur/stijl enzovoort. Ook is het mogelijk om op de staat van de kleding te zoeken: ‘new’, ‘mint condition’ of ‘used’.

Voorwaarden en kosten

De koper betaalt zelf de verzendkosten, de prijs van het product is dus exclusief de verzendkosten. Aan de afnemers rekent United Wardrobe 1,99 euro bemiddelingskosten (2020). Deze extra kosten worden op speciale dagen zoals feestdagen vaak niet verrekend.
© 2020 - 2024 Msmarieke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…
Tweedehands kleding, waarom niet?Tweedehands kleding, waarom niet?In deze tijd moeten steeds meer mensen gaan bezuinigen. Steeds meer mensen hebben minder geld om aan leuke dingen te bes…
Besparen op babykleertjesBabykleren vormen voor jonge ouders een flinke kostenpost. Je hebt een hele stapel kleren voor je baby nodig en binnen e…

Hongersnood in Malawi: het jaar 2002 als ijkpuntHongersnood in Malawi: het jaar 2002 als ijkpuntIn Europa en Azië zijn hongersnoden gedurende de twintigste eeuw uitgeroeid. In de Sub-Sahara, ofwel het zuiden van Afri…
Gestolen kinderen in Spanje: los niños robadosGestolen kinderen in Spanje: los niños robadosSpanje, het vakantieland bij uitstek. Het perfecte land waar alles rozengeur en maneschijn lijkt. Waar iedereen altijd l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: United Wardrobe facebook, (bewerkt)
  • https://peak.capital/online-tweedehands-modemarktplaats-united-wardrobe-breidt-uit-met-baby-en-kinderkleding/
  • https://nos.nl/op3/artikel/2018993-afdankertjes-in-je-kledingkast-zijn-geld-waard.html
  • https://www.wur.nl/nl/nieuws/Studenten-starten-marktplaats-voor-vintage-fashion.htm
  • https://unitedwardrobe.com/en/about
Msmarieke (5 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.