Reis naar Bhutan; een prachtig land met bijzondere regels

Reis naar Bhutan; een prachtig land met bijzondere regels Het koninkrijk Bhutan is een land in Azië dat in de Himalaya verstopt ligt tussen China en India. Het is een prachtig én een bijzonder land. Het koninkrijk Bhutan ofwel Druk Yul (het land van de draak) wordt geregeerd door Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (2006). Dit koninkrijk streeft er naar de gelukkigste bevolking ter wereld te hebben. Geluk hangt in de ogen van de westerling vaak samen met vrijheden. In Bhutan zijn juist heel veel regels om het geluk te bewerkstelligen. In welk opzicht is Bhutan zo bijzonder?

Geen daklozen in Bhutan

In Bhutan zijn geen dakloze mensen. Wanneer je in Bhutan je huis verliest ga je naar de koning. De koning wijst je een stuk land toe waarop je een huis(je) kunt bouwen en het land kunt verbouwen om van te leven.

Gratis gezondheidszorg

In Bhutan heeft iedereen gratis toegang tot medische zorg. Het Ministerie van gezondheidszorg heeft zich als doel gesteld het land met de meest gezonde bevolking te worden. Je kunt in Bhutan zelf kiezen of je gebruik wil maken van westerse of van traditionele medicijnen en ook deze zijn gratis beschikbaar.

Bhutan was tot 1999 "unplugged"

De inwoners van Bhutan nemen hun cultuur en tradities heel serieus. Er werd veel moeite gedaan om buitenlands invloeden te weren. Zo was er tot 1999 in dit koninkrijk geen tv en geen internet. Dit was natuurlijk heel moeilijk vol te houden zodat uiteindelijk de koning het verbod op deze media ophief. Bhutan was hierdoor één van de laatste landen ter wereld waar televisie en internet hun intrede deden.

Bhutan heeft een verplichte klederdracht

De inwoners van Bhutan zijn verplicht om in het openbaar traditionele kleding te dragen. Deze klederdracht is al ruim 400 jaar oud. Mannen dragen een zogenaamde Gho en vrouwen een Kira. Je kunt zelfs iemands sociale status aflezen aan de kleur van de sjaal die de mensen dragen. Gewone burgers dragen een witte sjaal en hooggeplaatste mensen en monniken dragen een oranje sjaal.

Verboden te roken

In 2010 werd er door de koning een nieuwe wet van kracht. Het is in Bhutan verboden tabak te verbouwen, te oogsten of te bewerken. Tabak mag dus niet verkocht worden. Bhutan werd hiermee het eerste land ter wereld waar tabak in alle vormen verboden is. Je kunt niet roken in het openbaar en toeristen moeten een hoge belasting betalen als ze hun sigaretten mee het land willen innemen. Word je bij de douane betrapt op smokkelen van sigaretten dan staat je een zeer hoge boete of zelfs gevangenisstraf te wachten.

Natuur- en milieubeleid is erg vooruitstrevend

Het koninkrijk vindt de natuur en het milieu erg belangrijk. Zo is er wettelijk vastgelegd dat tenminste 60% van het land bedekt moet zijn met bossen. In 2019 is dit percentage ongeveer 71%. In 2015 haalde Bhutan een wereldrecord door in één uur 50.000 bomen te planten in het hele land. Door dit beleid is Bhutan het enige land ter wereld dat meer CO2 absorbeert dan dat het produceert.

Beperkt toegankelijk voor toeristen

Zoals uit bovenstaande feiten blijkt, vindt Bhutan de eigen cultuur, tradities, waarden en normen heel belangrijk. Daarom maken ze het toeristen niet gemakkelijk om hun land te bezoeken. Je kunt Bhutan alleen bezoeken in groepen van 3 of meer personen. Wil je alleen of als koppel dan betaal je extra. Alle documenten en visa moeten worden aangevraagd bij een staatsbedrijf. Voordat je visum wordt toegewezen moet je alle kosten zoals die van je hotel, je vervoer, je gids, je verzekering en het visum zelf vooruit betalen. Je krijgt een gids toegewezen die je de hele reis vergezelt. Bovendien mag je alleen plaatsen bezoeken die speciaal zijn aangewezen om te bezoeken door toeristen. Een verblijf in Bhutan is erg duur, je kunt rekenen op zo'n 225 Euro per persoon per nacht.

100% biologische landbouw

Bhutan is hard op weg om zoveel mogelijk biologisch te produceren. Zo is het op dit moment al verboden om chemische producten te gebruiken of te importeren ten behoeve van de landbouw. Alles wat de inwoners eten wordt in hun eigen land op natuurlijke wijze geproduceerd.

Alleen de beste piloten mogen landen in Bhutan

In Bhutan is maar één luchthaven. Deze ligt in Paro en is gelegen tussen de bergen in een vallei. Vanwege de ligging is het één van de gevaarlijkste luchthavens ter wereld. Vandaar dat er maar acht piloten toestemming hebben om hier te landen. Bovendien mag er alleen bij daglicht gebruik worden gemaakt van het vliegveld.

Dames éérst

Vrouwen worden enorm gerespecteerd in Bhutan. Dat blijkt uit het feit dat niet de oudste zoon maar de oudste dochter de erfgename is van een familie. Mannen worden geacht hun eigen bezit te verdienen door te werken.

Huwelijksregels

In Bhutan is het verboden om te trouwen met een buitenlander. Wanneer een koppel trouwt in Bhutan gaan ze na alle ceremonies in het huis van de vrouw wonen. Pas wanneer de echtgenoot genoeg heeft verdiend voor een eigen huis verhuist het gezin.

Het Ministerie van geluk

Bhutan heeft een waar Ministerie van geluk. In 2008 werd dit ministerie opgericht om te zorgen voor het innerlijk geluk van de bevolking. Het ministerie vindt dat het Bruto Nationaal Geluk even belangrijk als het Bruto Nationaal Product. Volgens een onderzoek in 2015 gedaan door het ministerie beschouwde 91% van de bevolking zichzelf gelukkig. De kwaliteit van het leven wordt in Bhutan berekend door de balans tussen de financiële en geestelijke welbevinden van iedere inwoner.

Dit zijn enkele verrassende feiten over het Koninkrijk Bhutan. Het is een prachtig land waar geluk heerst volgens het Ministerie van geluk. Toch zijn er ook misstanden in Bhutan. Bhutan is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Doordat er verschillende etnische groepen leven zijn er ook spanningen ontstaan. Dit heeft onder andere geleid tot vluchtelingkampen in Nepal van Nepalese Bhutanen. Onderontwikkeld of het gelukkigste land? Het land van de Draak is in ieder geval een bijzonder land.
© 2019 - 2024 Sylvieinfonu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Paro: de robotknuffel vermindert stress bij dementerendenDe Paro is een robotzeehond die ouderen die dementeren en mensen met een autistische stoornis heel goed kan helpen. De p…
De relatie tussen geluk en inkomenDe relatie tussen geluk en inkomenEr is een relatie tussen geluk en inkomen. Dit kan een indicatie geven voor het ideale inkomen, maar helaas ligt het nie…
Bhutan, een land in het Himalaya gebergteBhutan, een land in het Himalaya gebergteBhutan is een land gelegen in Azië, midden in het Himalaya gebergte. Het ligt tussen India en Tibet. Door de bevolking w…
Wat is geluk en wat doet geluk?Wat is geluk en wat doet geluk?Geluk is iets wat men te leen heeft. Het is iets wat we kortdurend en langdurend kunnen ervaren. Geluk is iets wat de me…

Het Hanzeverbond - Geschiedenis van de HanzestedenHet Hanzeverbond - Geschiedenis van de Hanzesteden‘Hanze’ betekent groep, gemeenschap, gezelschap of bewapende schare. In het Duits betekent het ‘gilde’. Deze betekenisse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Suzanne Gielis, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bhutan
  • https://youtu.be/Au3QBbuyc2M
  • https://www.youtube.com/watch?v=D0Uy3KNxkAA
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gho
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kira_(Bhutan)
Sylvieinfonu (5 artikelen)
Laatste update: 28-06-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.