YFU helpt scholieren en gezinnen met uitwisseling
Wie van avontuur, reizen en interculturele uitwisseling houdt, kan terecht bij de YFU: Youth For Understanding. Opgericht na de WOII heeft deze stichting in de loop der jaren heel wat scholieren uitgezonden en omgekeerd in Nederland voor buitenlandse scholieren gastgezinnen gevonden. Enkele medewerkers en vooral veel vrijwilligers zijn actief betrokken bij het wereldwijde YFU-netwerk dat helpt de horizon van scholieren én gezinnen te verbreden, met als ideale doel vrede te verspreiden en promoten.
Inhoud
Hoe het begon
Het begon allemaal in de Verenigde Staten in 1951. De Amerikaanse minister John Eberly zag de verwoestende effecten van de oorlog op de naoorlogse Duitse jeugd. Hij bedacht dat als deze getraumatiseerde jongeren een tijd in een andere omgeving zouden kunnen leven en naar een lokale school konden gaan, zij met hernieuwde energie een hoopvolle blik terug thuis, hun land zouden helpen opbouwen als democratie.
Educatief
De Amerikaanse Rachel Andresen nam het op zich dit plan te realiseren en richtte Youth For Understanding op. De eerste uitwisselingen in 1951 openden deuren naar andere werelddelen. Tegenwoordig is YFU actief in zes continenten en in meer dan 55 landen. Inmiddels zijn meer dan 260.000 deelnemers op uitwisseling geweest. Door de inzet van Dr. Andresen kreeg het in 1964 de status van educatieve non-profitorganisatie. In 1973 werd zij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor haar betrokkenheid aan internationale jeugduitwisselingen. YFU blijft doorgroeien om meer landen, studenten en families te bereiken. De Nederlandse afdeling bestaat anno 2017 60 jaar.
Nederlandse tak
In 1958 gingen de eerste zeven Nederlandse jongeren met YFU op uitwisseling naar de Verenigde Staten. Zij werden door Dr. Rachel Andresen ondergebracht bij gastgezinnen uit haar persoonlijke netwerk in Michigan. Deze studenten legden na hun terugkeer in Nederland als vrijwilligers de fundering van YFU Nederland. In 2017 zijn er meer dan 7000 Nederlandse jongeren begeleid op uitwisseling naar landen over de hele wereld.
Missie
YFU wil intercultureel begrip, wederzijds respect en sociale verantwoordelijkheid bevorderen via uitwisselingen voor jongeren en gezinnen. Zes waarden staan hierbij centraal:
- Zorg: persoonlijk en mensgeoriënteerd (carrière of bijverdiensten zijn niet het doel)
- Leren voor het leven
- Waardering van diversiteit: inclusief en eerlijk
- Vrijwilligerswerk: betrokken en toegewijd
- Samenwerking in internationale solidariteit
- Bevordering van kwaliteit, transparantie en duurzaamheid
Mogelijkheden
Met haar jarenlange ervaring, kennis en ondersteuning, loopt YFU voorop in educatieve uitwisselingsprogramma’s. Je kunt op drie manieren bij YFU betrokken zijn: als vrijwilliger, als gastgezin en als uitwisselingsstudent. Scholieren hebben verschillende mogelijkheden: een zomer, een semester of een heel jaar uitgezonden worden. Zelfs bestaat in sommige gevallen de kans twee jaar elders school te gaan. Er is keuze uit programma’s voor high school of college, maar wie eerst de kat uit de boom wil kijken, of gewoon niet zo lang weg wil, kan ook kiezen voor een zomerkamp. Er zijn jaarlijks twee inschrijfdata: 1 maart en 1 september.
Voordelen
Door deel te nemen aan een programma maak je als uitwisselingsstudent nieuwe vrienden, krijg je er een familie bij, woon je een poosje in een ander werelddeel of plek, kom je jezelf tegen en leer je andere kanten van jezelf kennen waarvan je nog geen weet had én leer je een nieuwe taal spreken. Ook gastgezinnen hebben veel voordelen van zo’n uitwisseling: een vreemde in huis geeft je een andere kijk op de wereld, biedt je gezin een internationale ervaring zonder van huis weg te gaan en geeft je naderhand kostbare herinneringen en een nieuw familielid voor het leven!
Stappenplan scholier
Je hebt besloten de stap te maken en wilt weten hoe je het vervolgens moet aanpakken. Dat gaat zo:
- Je maakt online een persoonlijke 'dossier' aan. YFU reserveert een plek voor het programma en het land dat je kiest. Geen idee welk land je moet kiezen? Doe de test op wil weg.
- Je regionale contactpersoon komt bij je langs voor een kennismakings-/selectiegesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s).
- YFU in het gastland zoekt voor jou een school en een gastgezin. De programmavoorwaarden geven meer info over visa, verzekeringen, vaccinaties, etc.
- Er volgt een voorbereidingsweekend of -dag.
- Je YFU-avontuur kan beginnen! In het gastland word je ondersteund door een lokale contactpersoon, je gastgezin en YFU-medewerkers.
Gastgezin
Gastgezinnen zijn verrassend divers: jongere of oudere stellen, met of zonder kinderen (ongeacht de leeftijd) en alleenstaanden. Van het gastgezin wordt verwacht dat de student meedraait in het gezinsleven en in ieder geval drie maaltijden per dag en een bed aangeboden krijgt. Alle uitwisselingsstudenten gaan naar een lokale middelbare school. Een enkeling kiest voor een ROC.
Elk jaar komen er studenten uit Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië naar Nederland. Zij zijn tussen de 15 en 18 jaar oud. Een vergelijkbare non-profit organisatie, AFS, biedt bovendien de leeftijdsgroep van 18-25 jaar de mogelijkheid elders een halfjaar vrijwilligerswerk te doen.
Voorbereiding gastouderschap
Na inschrijving komt de contactpersoon in de regio langs om kennis te maken. Hij of zij helpt een scholier te kiezen, op basis van bijv. overeenkomstige hobby's, sport, interesses.
Het is geen probleem wanneer het gastgezin slechts een beetje of helemaal geen Engels spreekt. In tegendeel: zo worden beide partijen gedwongen Nederlands te spreken en leert de buitenlandse scholier het sneller en beter. Bovendien spreken zij niet per se Engels; ze komen vaak uit Spaanstalige, Frans- of Duitstalige landen. Het is hoe dan ook aan te raden alleen Nederlands te spreken.
“Deel uitmaken van YFU haalt het beste uit ieder van ons. Ieder die de magie heeft gedeeld, heeft bijgedragen aan iets groters dan wijzelf. We hebben geleerd liefde te geven en te ontvangen, vertrouwen te geven en te krijgen, onze huizen en onze harten te openen voor iedereen, overal.” Dr Rachel Andresen
Nadat scholier en gezin aan elkaar gekoppeld zijn, ontvangt het gezin het persoonlijke dossier van de scholier, het Gastgezinnenhandboek en woont een YFU-gastgezinnenbijeenkomst bij. Gedurende de hele uitwisselingsperiode is de contactpersoon het eerste aanspreekpunt voor vragen.
Blinde vlek
Culturele verschillen vormen vaak een blinde vlek; wat je normaal, vanzelfsprekend vindt, daar let je niet op. Praten, openheid naar elkaar toe, is dus de enige manier om daar uit te komen en helderheid te verschaffen. Dan zul je erachter komen dat je meer met elkaar gemeen hebt dan gedacht. En kom je er samen toch niet uit? Dan is de contactpersoon er om een oplossing te helpen vinden.
Vragen
Moet het gastgezin zelf (nog thuiswonende) kinderen hebben? Nee, dat hoeft niet. De scholier(e) gaat naar school, bij een sport- of muziekvereniging en komt daar genoeg jongeren tegen met wie hij of zij bevriend kan raken. Evenmin is het een probleem als beide ouders werken. Besef dat, zeker in het begin, school, huiswerk, nieuwe indrukken en de taal veel tijd en energie van de uitwisselingsstudent vragen. Na schooltijd vindt hij of zij het vast fijn om even alleen thuis te ontspannen.
Hoe kan het gastgezin ervoor zorgen dat de student zich thuis voelt? Door hem of haar het gevoel te geven dat hij of zij deel uitmaakt van het gezin. Jullie huis is geen hotel of pension. Dus de vaatwasser inruimen of de tafel dekken horen er gewoon bij. Alleen zo kan een uitwisselingsstudent zich echt deel van de familie voelen.
Kosten
De uitwisseling is niet gratis, noch voor de scholier, noch voor het gezin. Kost en inwoning zijn voor rekening van het gastgezin, de scholier zorgt voor de reiskosten, zak- en kleedgeld en de schoolkosten. Het gaat niet om een goedkoop of zelfs gratis verblijf voor de scholier en een mooie bijverdienste voor het gezin. Nee, van belang is juist dat gastgezinnen en student oprechte interesse hebben in elkaar, het land waar ze vandaan komen c.q. wonen en de ervaring die zij elkaar bieden. YFU bemiddelt en begeleidt en biedt waar mogelijk hulp en adviezen, ook bij het vinden van geldelijke middelen.
Meer weten? Alle informatie vind je op
YFU.