Namenlijst met toegestane namen voor Marokkaanse kinderen

Namenlijst met toegestane namen voor Marokkaanse kinderen Marokko stelt eisen aan de naam die Marokkaanse ouders in Nederland hun kind geven. Uiteraard kan niemand gedwongen worden om te kiezen voor een traditionele Marokkaanse naam. Sla je deze aanbeveling echter in de wind dan kan dit later problemen opleveren. Zo kan een kind met een niet-Marokkaanse naam later problemen krijgen bij het aanvragen van een Marokkaans paspoort, het ontvangen van een erfenis of het kopen van een huis of stuk grond in Marokko.

Marokkaanse namenlijst


Marokko stelt eisen aan de naam van Marokkaanse kinderen

Wie in Nederland de geboorte van een kind aangeeft heeft een grote vrijheid in de keuze van een naam. Slechts enkele namen die voor een kind schadelijk zouden kunnen zijn zijn verboden. Voor Marokkaanse ouders in Nederland is dit vanzelfsprekend niet anders. Er is echter wel een bijkomende factor waar Marokkaanse ouders rekening mee moeten houden en dat is of de naam de Marokkaanse overheid ook kan behagen. Aan de naam die aan kinderen van Marokkaanse origine gegeven wordt worden namelijk enkele eisen gesteld. Het je niet houden aan deze eisen is voor de Nederlandse wet geen probleem, maar kan voor de Marokkaanse wet wel consequenties hebben. Wie een naam krijgt die niet aan de eisen voldoet loopt het risico dat het niet mogelijk is om (zonder tussenkomst van een rechter) geld of grond in Marokko te erven of een Marokkaans paspoort aan te vragen. Zou je eventueel later een huis willen kopen in Marokko dan kan ook dit een probleem worden.

Wat zijn de eisen?

De belangrijkste eis die aan de naam gesteld wordt is dat het gaat om een traditionele Marokkaanse naam. Deze moet voorkomen op een door de Marokkaanse overheid opgestelde lijst, welke wordt verstrekt aan ambassades en consulaten wereldwijd. Deze lijst wordt ook gehanteerd voor geboortes in Marokko. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende eisen, te weten:
  • Een kind mag maximaal twee voornamen hebben
  • De naam mag geen verwijzing zijn naar een stad of stam
  • Een koosnaam of achternaam als voornaam is niet toegestaan
  • De naam mag de cultuur van het geboorteland weerspiegelen voor wat betreft de spellingswijze

Uiteraard staat het ouders wel vrij om een geheel andere roepnaam te hanteren dan de naam die in het paspoort staat.

Namenlijst in beweging

De Marokkaanse namenlijst wordt met enige regelmaat van een update voorzien. Zo kwamen vroeger bijvoorbeeld geen Berbernamen voor op de lijst maar is dit inmiddels wel het geval. Ook wil het nog weleens voorkomen dat bijvoorbeeld een artiestennaam zo ingeburgerd raakt dat mensen hun kind naar deze persoon willen vernoemen. Zo nu en dan worden enkele van deze namen toegelaten, zo lang ze maar een evidente link hebben met de islam. Ook de erkenning van de taal Amazigh heeft ertoe geleid dat de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Lijsten niet meer bij de gemeente

Vroeger was het zo dat gemeentes de lijsten aanwezig hadden. Bij een aangifte door een Marokkaanse vader werd bij wijze van service dan altijd even gekeken of de naam wel was 'toegestaan'. Sinds 2009 wordt dit echter niet meer gedaan. In de Tweede Kamer was ophef ontstaan over deze vorm van inmenging in Nederlandse aangelegenheden. Zodoende worden Marokkaanse ouders er nu uitsluitend nog op gewezen dat zij bij het consulaat kunnen informeren naar de eisen.

Waar vind je de Marokkaanse namenlijst?

Op internet circuleren diverse namenlijsten. De betrouwbaarheid hiervan kan echter vaak betwist worden. Heb je een naam bedacht voor je kindje en wil je graag zeker weten dat deze naam mag voor de Marokkaanse wet, dan kun je het beste even contact opnemen met met Marokkaanse consulaat in Nederland.

Marokkaanse namen die Nederlands klinken

Bij sommige ouders bestaat de behoefte om hun kind een naam te geven die ook gezien kan worden als Nederlands. Enkele van deze namen staan ook op de lijst of hebben hier in het verleden opgestaan. Enkele voorbeelden van meisjesnamen zijn: Amara, Anika, Ines, Jayda, Jenna, Lara, Leila, Lina, Maria, Miriam, Nadia, Nora, Samira, Sara en Sofia. Voor jongensnamen is de keuze op dit gebied een stuk beperkter. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld Adam, Abraham of Ilias.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankrekening openen in MarokkoBankrekening openen in MarokkoHet is relatief eenvoudig om een bankrekening te openen bij een bank in Marokko. Steeds meer Nederlanders kiezen daarvoo…
Exporteren naar MarokkoExporteren naar MarokkoVeel Marokkaanse Nederlanders drijven handel met hun voormalige thuisland. Dat komt omdat ze de taal goed kennen en ook…
Geld lenen in MarokkoGeld lenen in MarokkoSteeds meer Marokkaanse Nederlanders sluiten een lening af in Marokko. Dat komt omdat veel van hen een eigen bedrijf beg…
Dienstplicht Marokko: ook voor Marokkaanse Nederlanders?nieuws uitgelichtDienstplicht Marokko: ook voor Marokkaanse Nederlanders?In Marokko geldt sinds 1 oktober 2018 weer een militaire dienstplicht. De dienstplicht heeft in Marokko vanaf 1966 besta…

Molenbeek – ‘Jihadistische hoofdstad van Europa’Molenbeek – ‘Jihadistische hoofdstad van Europa’Molenbeek is een deelgemeente in het westen van Brussel. De plaats heet voluit Sint-Jans-Molenbeek en wordt in het Frans…
Van Stuxnet naar Cyberoorlog: hoe een virus een bom vervangtVan Stuxnet naar Cyberoorlog: hoe een virus een bom vervangtStuxnet is een virus dat naar alle waarschijnlijkheid is ontwikkeld door de VS in samenwerking met Israël om het nucleai…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kurious, Pixabay
  • http://www.voornamelijk.nl/lijst-met-toegestane-namen-voor-marokkaanse-kinderen/
  • http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/236343/2009/04/09/Marokkaanse-namenlijst-weg-uit-Amsterdam.dhtml
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.