Hoe leer je snel een vreemde taal

Hoe leer je snel een vreemde taal Een nieuwe taal leren spreken is een tijdrovende klus. Toch is het handig om één of meer vreemde talen te spreken. Wanneer je de taal spreekt van je favoriete vakantieland, helpt dit je vakantie te verrijken. Je kan sneller en makkelijker contact leggen met de lokale bevolking en je beter verdiepen in de cultuur en historie van het land.

Frequentiewoordenboek

Een belangrijk hulpmiddel bij het leren van een vreemde taal is het frequentiewoordenboek. Er is een klein aantal woorden (tussen de 400 en 750) die je heel vaak gebruikt. Probeer er achter te komen welke woorden dit zijn. Voor sommige woorden verschilt dat per persoon. Een timmerman zal vaker het woord schroevendraaier in de mond nemen en een kok vaker het woord recept of bepaalde ingrediënten, een verpleegsters zal het dan weer vaker over zieke mensen en artsen hebben. Naast dit verschil zijn er natuurlijk een heleboel universeel gebruikte woorden die je als eerste zult moeten kennen, denk hierbij aan (de, het, een, ik, jij, maar, of, en, omdat, want). Zonder deze woorden wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk om een zin te formuleren. De tweede frequente woordenlijst bestaat uit werkwoorden (bijvoorbeeld wachten, volgen, gaan, lopen, zitten, staan, drinken, eten).

Probeer de lijsten telkens thematisch samen te stellen, dat leert het makkelijkste. Denk aan een themalijst vervoer, mensen (zoon, dochter, oom tante, jongen, meisje, vriend enz.), beroepen, dieren, kleding, locatie (park, stad, dorp, markt, winkel, restaurant, ziekenhuis, bibliotheek, kerk enz.), kleur, voedsel, huisraad (tafel, stoel, venster, boek, zeep, muur, tuin, computer, televisie enz.), nummers, seizoenen, natuur, lichaam, richtingen (onder, boven, rechtdoor, links, rechts, oost, zuid, binnen enz.), dagen van de week, bijvoeglijke naamwoorden (lang, kort, dun, levendig, boeiend, zwaar, vuil, strak, oud enz.) en samenleving (krant, tijdschrift, nieuws, verkiezing, voetbal, huwelijk, oefening, aanval, technologie, moord enz.).

Ondanks het feit dat de Nederlandse taal naar schatting 250.000 woorden kent, kan je je met een kleine woordenschat van 750 woorden best redelijk redden in het Nederlands. Mensen die zich in Suriname uitdrukken in Sranan Tongo, een taal die daar gesproken wordt, hebben maar 340 verschillende woorden tot hun beschikking. Meer woorden kent het Sranan Tongo niet.

Manieren van leren

  • Je leert makkelijker wanneer je beweegt tijdens het leren. Probeer bijvoorbeeld eens heen en weer te lopen terwijl je de woorden die je probeert te leren hardop uitspreekt.
  • Ga niet te lang door, twee keer twintig minuten leren is effectiever dan één keer veertig.
  • Leer de woordenlijsten direct met de juiste uitspraak. Dit kan bijvoorbeeld met het computerprogramma en de app. Anki of de website Forvo en oddcast. Het is zelfs mogelijk met de app. van Wikipedia een andere taal te leren.
  • Maak gebruik van internet en apps. Na even zoeken vind je vast een manier om een taal onder de knie te krijgen die bij jou past. Dat kan zijn door het beluisteren van podcasts (ideaal voor degene die veel in de auto zitten), gebruik te maken van apps, of via bepaalde internetpagina’s. Kijk eens rond in de voor jou geldende app store en je vind vast een grote hoeveelheid apps, die jou willen helpen met het leren van een andere taal. Een app. die aardig wat mogelijkheden biedt is Duolingo.
  • Taalmaatje Natuurlijk leer je een taal vooral door te oefenen. Wanneer je geen spreker van de door jou beoogde taal in de buurt hebt, kan je ook via de site verbling aan een taalmaatje worden gekoppeld.
  • Oefen dagelijks.
  • Ben je in het land waar ze jou taal spreken? Wees dan niet bang fouten te maken, maar probeer de taal zoveel mogelijk te spreken.
  • Gebruik verschillende methodes. Jij wil een andere taal leren, dus hoe meer je hiermee geconfronteerd wordt, hoe beter.
  • Zorg dat je zoveel mogelijk geconfronteerd wordt met de taal die je wil leren. Lees eens een kinderboek of een stripboek in de taal die je wil leren. Kijk naar televisie of films in deze taal en luister naar muziek uit dit land.

Waarom woordenlijsten?

Natuurlijk is grammatica ook belangrijk, maar wanneer je een andere taal gaat leren is het hebben van een bepaalde basis woordenschat belangrijker dan het kennen van grammatica. Wanneer je de regels van de grammatica niet goed meester ben, kan je best een redelijk gesprek voeren, ook al zal de gesprekspartner wel eens moeten lachen, maar zonder een basis woordenschat gaat dit je niet lukken.

Waarom zou je een andere taal leren?

Het kan zijn dat dit handig is voor je werk of tijdens vakantie. Dat zijn goede redenen om een nieuwe taal te leren, maar daarnaast is dit ook een goede manier om je hersenen bezig te houden en je zelfvertrouwen te vergroten. Het kan ook zijn dat een andere taal leren niet per definitie nodig is voor je werk, maar dat dit wel je inzetbaarheid vergroot of kan zorgen voor een (tijdelijk) contract in het buitenland. Iedereen heeft zijn eigen redenen om zich toe te leggen op het leren van een andere taal. Wat de reden ook is, het is fijn wanneer je inspanningen effectief zijn en het je lukt om je op een kort termijn verstaanbaar te maken in een andere taal.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het leren van een nieuwe taalTips voor het leren van een nieuwe taalAls je jong bent gaat het leren van een nieuwe taal je een stuk gemakkelijker af dan wanneer je ouder bent. Toch kun je…
Hoe kan ik een vreemde taal leren?Hoe kan ik een vreemde taal leren?Je kunt het nodig hebben voor je werk, of gewoon voor hobby willen leren. Een nieuwe, vreemde taal aanleren is voor de é…
Wat is Esperanto?Wat is Esperanto?Esperanto is een internationale taal die door twee miljoen mensen wordt gesproken. De mensen die de taal beheersen komen…
Taal (communicatie)Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en…
De Cubacrisis: De wereld aan de rand van de afgrondDe Cubacrisis is vaak het gevaarlijkste moment van de Koude Oorlog genoemd. Nooit eerder stond de mensheid op het punt z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sprachschuleaktiv, Pixabay
  • http://fluent-forever.com/the-method/spaced-repetition/#.Vew58FPtmko
  • http://www.tekom.nl/2014/10/telexbericht-16-bijzondere-taalfeiten/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.