Werken in het buitenland – Zo maak je er een succes van

Werken in het buitenland – Zo maak je er een succes van Werken in het buitenland betekent dat je je land en je vertrouwde omgeving gaat verlaten. Maar het betekent ook een verrijkende ervaring. Het blijft natuurlijk een grote stap en je moet je goed voorbereiden op dit avontuur. Als je de taal van het land waar je gaat werken nog niet spreekt kan dat een probleem zijn in de eerste periode. Een goede voorbereiding zal zeker helpen, maar het is toch even wennen in je nieuwe omgeving. Gun jezelf de tijd om je aan te passen, want je zal te maken hebben met nieuwe mensen en een andere cultuur.

Veel interesse

Het aantal Nederlanders dat in het buitenland gaat werken is de laatste jaren sterk toegenomen. Het gaat niet alleen om mensen die een nieuw avontuur zoeken, maar ook werklozen gaan buiten de Nederlandse grens kijken als het blijkt dat ze in Nederland geen baan kunnen vinden. Daar komt nog bij dat bedrijven en instellingen uit het buitenland gericht komen werven in Nederland, bijvoorbeeld tijdens emigratiebeurzen.

Geduld hebben

Zoals met alles heb je tijd nodig om te wennen aan het nieuwe land waar je gaat wonen. Neem niet te snel het besluit om terug te komen omdat zaken niet lopen zoals je had verwacht. Naarmate je went aan je nieuwe leven zal je merken dat alles beter gaat. Door even geduld te hebben zal je jezelf genoeg tijd geven om in het buitenland te settelen. Na een periode ontdek je misschien dat je je in het buitenland thuisvoelt.

Niet te hoge verwachtingen

Er kunnen altijd en overal dingen mis gaan. Daar moet je dus ook rekening mee houden als je in het buitenland gaat werken. Verwacht dus niet dat alles zoals gepland zal lopen. Leer flexibel om te gaan met situaties die kunnen voorkomen. Zorg dat je verwachtingen niet te hoog zijn. Je maakt het jezelf makkelijker als je je snel aanpast.

Geniet van het avontuur

Maak tijd om te genieten van het avontuur waar je voor gekozen hebt. Verken je nieuwe omgeving. Bezoek niet alleen de bezienswaardigheden waar het land waar je woont bekend voor staat, maar ga ook naar plekken waar de lokale mensen naartoe gaan. Denk bijvoorbeeld aan lokale kroegjes en de lokale supermarkten. Ga op pad en bezoek de lokale festiviteiten om van dichtbij kennis te maken met de cultuur.

Consistentie

Vooral in het begin is het belangrijk om je aan een bepaalde routine te houden. Misschien heb je het altijd saai gevonden om een dagelijkse routine te hebben. Maar consistentie helpt echt om sneller te acclimatiseren in een nieuwe omgeving. Kies je dagelijkse en wekelijkse activiteiten en probeer je zoveel mogelijk aan een schema te houden.

Je woning persoonlijker maken

Omdat woningen vaak gemeubileerd worden verhuurd heb je niet veel keuze bij het zoeken naar een huis in het buitenland. Je kunt dus niet kiezen wat voor soort of kleur meubels je zou willen hebben en je moet je aanpassen aan de smaak van de eigenaar van de woning. Om de inrichting toch wat persoonlijker te maken en je meer thuis te voelen kun je wel de meubels verzetten en accessoires gebruiken.

Niet alleen maar werken

Als je in het buitenland werkt betekent dat niet dat je je alleen bezig moet houden met je werk. Maak leuke trips in het weekend om het land te verkennen. Op die manier krijg je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en een beter beeld te krijgen van wat het land te bieden heeft. Zo krijg je ook meer energie en heb je iets om naar uit te kijken gedurende je werkweek.

Contact houden

Je eenzaam voelen en af en toe verdrietig zijn hoort erbij. Een manier om hiermee om te gaan is door contact te houden met je vrienden en familie thuis. Je kunt dit op verschillende manieren doen: regelmatig bellen of skypen, emails schrijven, chatten of een blog bijhouden. Vooral als je de enige buitenlander bent in de omgeving waar je woont zal je je moedertaal soms missen. Als je contact houdt krijg je de kans om je moedertaal te blijven spreken.

De taal leren

Er wordt niet van je verwacht dat je een buitenlandse taal meteen vloeiend spreekt. Maar je kunt wel op zijn minst proberen om de taal te spreken. De lokale mensen stellen het zeer op prijs als je laat zien dat je hun taal probeert te leren. Als het niet altijd lukt om de woorden goed uit te spreken zijn ze dan ook begripvol.

Nieuwe vrienden maken

Probeer zo snel mogelijk met buren en collega’s vrienden te maken. Door meer mensen te ontmoeten heb je ook meer kans om vriendschappen te sluiten. Enkele manieren om meer mensen te ontmoeten is door te gaan sporten, lid van een vereniging te worden of een cursus te volgen.

Waarom koos je voor het buitenland?

Op moeilijke momenten kan het helpen om te bedenken wat de reden was dat je hebt besloten om in het buitenland te gaan werken. Misschien was het om van omgeving te veranderen en jezelf verder te ontwikkelen, om te reizen of om nieuwe culturen te ontmoeten. Hou die redenen in gedachten en probeer zoveel mogelijk de positieve kanten te zien van het werken in het buitenland.
© 2015 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagEmigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagAls je gaat emigreren heeft dit consequenties voor je recht op sociale verzekeringen en kinderbijslag in Nederland. Het…
Vakantiewerk: werken in het buitenlandVakantiewerk: werken in het buitenlandIn de zomer kiezen veel studenten er voor om te gaan werken in het buitenland. Het voordeel van dit type vakantiewerk is…
Buitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurBuitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurWonen in het buitenland met jonge kinderen betekend een hoop geregel. Ook het onderwijs voor deze Nederlandse kinderen i…
Verzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandVerzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandHet is mogelijk om een verzekering af te sluiten tegen werkloosheid wanneer u in het buitenland woonachtig bent. U kunt…

De Cubacrisis: De wereld aan de rand van de afgrondDe Cubacrisis is vaak het gevaarlijkste moment van de Koude Oorlog genoemd. Nooit eerder stond de mensheid op het punt z…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/article22263645.ece
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.