Wonen in Duitsland: wat komt er bij kijken

Wonen in Duitsland: wat komt er bij kijken Hoewel Duitsland het buurland van Nederland is, zijn er toch wat verschillen waar overheen gekeken kan worden wanneer ervoor wordt gekozen om in Duitsland te gaan wonen. Kennis over verzekeringen, de schoorsteenveger, afvaldienst, paspoort, rijbewijs de belastingdienst en de Duitse Finanzamt is een must wanneer u ervoor kiest om in Duitsland te wonen.

Verzekeringen

Bij het wonen in Duitsland zijn een vijftal verzekeringen verplicht of ter zeerste aan te raden. Bij het kopen van een huis heeft u een maand de tijd om te beslissen bij welke verzekeringsmaatschappij u de Wohngebäudeversichering (in Nederland de opstalverzekering) afsluit. Na het verstrijken van deze maand kunt u niet meer wisselen van maatschappij.
Daarnaast is er de Hausratversicherung die schade aan de inboedel dekt.

Een andere belangrijke verzekering in Duitsland is de Haftpflichtversicherung, vergelijkbaar met de WA-verzekering, en de KFZ-versichrung, de autoverzekering. In Duitsland wordt er vaak het zekere voor het onzekere genomen door voor een groot bedrag te verzekeren. Bij het aanvragen van de KFZ-versicherung heeft u een royementsverklaring nodig van uw autoverzekering in Nederland. Daarin staat vermeld hoeveel schadevrije jaren u heeft. Dit is bepalend voor de hoogte van het te betalen bedrag van de KFZ-versicherung.

De Rechtschutzversicherung, rechtsbijstandsverzekering, is in Duitsland geen overbodige luxe. Er wordt veel sneller naar de rechter gestapt bij bijvoorbeeld geschillen in het verkeer. Zonder deze verzekering kunnen de kosten al gauw flink oplopen.

Verwarmingssysteem

De meeste huizen hebben tegenwoordig een gasinstallatie ingebouwd waarmee de ruimtes verwarmd worden al dan niet in combinatie met een houtverbrandingsinstallatie. Veel oudere huizen hebben een olie-installatie waar afhankelijk van het verbruik één of twee keer per jaar Heizöl in getankt moet worden. Een gemiddeld olieverbruik ligt rond de 2000 liter per jaar. Op verschillende sites kunnen de Heizölprijzen bekeken worden voor een gunstig tijdstip om de aankoop te doen.

Afvaldienst

Het scheiden van afval gebeurt in Duitsland zeer strikt. Elk huishouden krijgt een papiercontainer en een grofvuilcontainer. In tegenstelling tot Nederland heeft de grofvuilcontainer een zeer kleine inhoud als u de kosten laag wilt houden. U kunt kiezen uit een container van 40 liter, 60 liter, 80 liter, 120 liter of 240 liter. In sommige gemeenten wordt dit automatisch voor u gekozen en dan afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden. Het is aan te raden om een bioton of composthoop te gebruiken voor groente- en fruitafval.

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om plastic afval, blikken en bijvoorbeeld tetrapakken in gele zakken bij de straat te zetten. Deze gele zakken kunt u op verschillende plekken in uw woonplaats gratis ophalen.

Tuinafval

Meestal bestaat er twee keer per jaar de mogelijkheid om tuinafval, zoals snoeihout en bladeren, gebundeld of in open zakken bij de weg te zetten. Daarnaast kunt u tegen betaling overig (tuin)afval brengen naar daarvoor bedoelde afvaldepots.

Schoorsteenveger

Elk jaar komt de schoorsteenveger langs om de gasuitstoot te meten van de gas-, hout- of olie-installatie. Dit duurt zo'n 10 minuten. De kosten zijn tussen de 50,- en 70,-. Af en toe zal een reiniging van de schoorsteen nodig zijn.

Belastingdienst

Elk jaar moet zoals gewoonlijk aangifte gedaan worden in het land waar gewerkt is. Wanneer u in Duitsland werkt doet u dat bij de Finanzamt. Wanneer u in Nederland werkt moet u zowel in Nederland bij de Belastingdienst als in Duitsland bij de Finanzamt aangifte doen. U moet vanaf 2015 kunnen bewijzen dat uw loon niet ook al in uw woonland belast is, wilt u aanspraak kunnen maken op de hypotheekrenteaftrek.
Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de Belastingdienst en bij de desbetreffende Finanzamt in uw omgeving.

Nieuwe 90%-10% regeling 2015

Vanaf 2015 zijn er nieuwe regels wat betreft het betalen van inkomensbelasting in Nederland wanneer de ene partner in Nederland werkt en de andere partner in Duitsland. Tot voor kort konden beide partners samen aangifte doen in Nederland om aanspraak te kunnen maken op de hypotheekrenteaftrek.

Vanaf 2015 zijn alle Nederlanders die in Duitsland wonen buitenlandsbelastingplichtige. Dat houdt in dat er bewezen moet worden dat minimaal 90% van het inkomen in Nederland verworven is, wil er gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek. Maximaal 10% van het gezamenlijke inkomen mag uit het buitenland komen.

Paspoort

Na een aantal jaren verloopt het paspoort waardoor er een nieuwe aangevraagd moet worden. Dit kan op een aantal plekken in Nederland: Bergeijk, Bergen op Zoom, Den Haag, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Montferland, Oldambt, Breda en Venlo. U maakt een afspraak op het desbetreffende stadskantoor en neemt de benodigde bewijsstukken mee. Houd er rekening mee dat de kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort vanuit het buitenland een stuk hoger liggen dan in uw woongemeente in Nederland.

Rijbewijs

Wanneer u een rijbewijs heeft moet u deze op een bepaald moment om laten zetten naar een Duits rijbewijs, het Führerschein. Doe dit ruim voor de vervaldatum, anders bestaat de kans dat u opnieuw moet afrijden om uw rijbewijs geldig te laten maken.

Downloaden

Officieel is het downloaden van films en muziek verboden in Nederland, maar het wordt tot op zekere hoogte gedoogd. In Duitsland zijn de regels veel strenger en mag een uitgever van films of muziek een boete innen op het moment dat geconstateerd wordt dat er op uw adres gedownload is. Wanneer u toch besluit te downloaden kan de boete al gauw 750,- of meer worden.
© 2015 - 2023 Overkant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen waarom mensen naar Duitsland emigrerenRedenen waarom mensen naar Duitsland emigrerenVeel mensen gaan vanuit Nederland naar Duitsland wonen. Zij emigreren echt, ook al wonen ze maar een paar kilometer over…
Huis kopen in DuitslandHuis kopen in DuitslandEen huis kopen in Duitsland hoeft niet heel moeilijk te zijn. Meestal zijn ze ook niet heel duur. Het is wel goed om je…
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Emigreren naar DuitslandVeel Nederlanders willen naar Duitsland emigreren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om naar Duitsland te kunnen…

Deze gebruiken en gebaren zijn onbeleefd in het buitenlandIeder land heeft zijn eigen gebaren en gebruiken. Bepaalde gebaren en gebruiken die in het ene land wel geschikt zijn, w…
Verhuizen naar Duitsland: het hoeft niet moeilijk te zijnVerhuizen naar Duitsland: het hoeft niet moeilijk te zijnIn de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen de keuze gemaakt om in Duitsland te gaan wonen en in Nederland te blijve…
Bronnen en referenties
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/fiscale_regelingen/kwalificerende_buitenlandse_belastingplicht/regeling_voor_kwalificerend_buitenlands_belastingplichtigen_vanaf_2015_2/kwalificerend_buitenlands_belastingplichtigen_vanaf_2015_1
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/paspoort-aanvragen-in-het-buitenland
Overkant (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.