Redenen waarom mensen naar Duitsland emigreren

Redenen waarom mensen naar Duitsland emigreren Veel mensen gaan vanuit Nederland naar Duitsland wonen. Zij emigreren echt, ook al wonen ze maar een paar kilometer over de grens. De redenen voor de emigratie zijn verschillend. Economische redenen staan soms op de eerste plaats maar ook andere motieven spelen een rol, zoals waarden en normen en de wens naar een rustige en ruime woonomgeving. In Duitsland zijn de woningen over het algemeen wat groter, de straten wat breder en er heerst een prettig woonklimaat.

In de grensstreek wonen betekent emigreren naar Duitsland

Er wonen in 2020 ongeveer 115.000 Nederlanders in Duitsland. Vooral de grensstreek is erg in trek bij de emigranten. Deze mensen hebben een bewuste keuze gemaakt, want vertrekken naar Duitsland betekent echt emigreren met alles wat daarbij hoort.

Economische motieven

De grondprijzen in Duitsland zijn beduidend lager als in Nederland. Ook de bouwkosten liggen lager, terwijl er gebouwd wordt met een goede isolatie en mooie afwerking. Men kan rustig stellen dat men voor een vrijstaande woning in Duitsland evenveel betaalt als voor een rijtjeshuis in het midden van Nederland. Ook is er meer vrijheid bij het bouwen van een eigen woning. Als je eenmaal in Duitsland woont dan merk je dat veel kosten lager liggen dan in Nederland. Dat geldt ook voor de dagelijkse boodschappen.

Vaste lasten wonen zijn lager

Het moge duidelijk zijn dat wanneer de kosten voor de woning lager zijn, de vaste lasten eveneens minder zijn. Naast de woningkosten zijn ook de kosten van vervoer een stuk minder. Men kan een auto aanschaffen zonder hierover BPM te betalen en de wegenbelasting ligt ook een stuk lager. Wel dien je te bedenken dat er mogelijk meer kilometers gemaakt worden, in verband met familiebezoek in Nederland.

Belastingklimaat

Voor gepensioneerden was tot 2016 het belastingklimaat aanzienlijk gunstiger dan in Nederland. Dit gold echter niet voor mensen die een pensioen ontvangen van het ABP, aangezien zij in Nederland belasting moeten blijven betalen. Ingaande 2016 is er een wijziging gekomen. Men moet men indien er méér dan 90% van het inkomen uit Nederland afkomstig is in Nederland belasting betalen. Behalve wanneer het totale inkomen minder dan 15000 euro per jaar bedraagt. Vermogen blijft echter buiten beschouwing. Bij het betalen van de ziektekostenpremie wordt rekening gehouden met een zgn. woonlandfactor waardoor men minder ziektekostenpremie betaalt. De woonlandfactor wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Verblijfsvergunning

Men ontvangt bij aanmelding bij de gemeente een Freizügigkeitsgesetz welke steeds geldig is voor een periode van 4 jaar. Dit is de verblijfsvergunning. Het Nederlandse rijbewijs wat men dient om te wisselen in een Duits rijbewijs binnen 2 jaar nadat men zich gevestigd heeft, werd lange tijd verstrekt voor het leven. Thans in 2020 krijgt men het rijbewijs voor een periode van 15 jaar.

Waarden en Normen

Het lijkt erop dat het normbesef in Duitsland van een wat andere orde is dan in Nederland. Men spreekt elkaar nog aan met U en het "dutzen" vindt pas na wederzijdse goedkeuring plaats. De zondagsrust wordt over het algemeen in acht genomen. Bij een bezoek aan de bank of het gemeentehuis neemt men de moeite om je vragen te beantwoorden en krijgt men het gevoel dat er wat meer tijd beschikbaar is. Hierdoor wordt de bureaucratie die zeker genoemd moet worden toch wat meer aanvaardbaar. Over het algemeen houden mensen die bij je werken zich goed aan de gemaakte afspraken. De prijzen die voor werkzaamheden worden gevraagd zijn aanvaardbaar. Men is beleefd tegen de klanten. Buren kennen elkaar over het algemeen en er is aandacht voor de veiligheid in een wijk.

Rust voor mensen

De omgeving aan de grensstreek is nog relatief rustig. Er zijn nauwelijks files in de spitsuren. Grote parkeerterreinen bij de winkelcentra met ruime openingstijden. Kleine stadjes in de omgeving zorgen voor afwisseling. Er zijn in de grensstreek veel bossen en een prachtige natuur waardoor fietsen en wandelen zeer aangenaam kan zijn. Wel kan men vaststellen dat in Duitsland minder ruimte is voor vernieuwingen. "Alles blijft zoals het was " geldt voor veel zaken. De woonomgeving is niet snel aan verandering toe en tradities worden in stand gehouden.

Gezondheidszorg

Alhoewel ook Duitsland er niet aan kan ontkomen om te bezuinigen op de gezondheidszorg, is deze toch goed geregeld. Artsen en ziekenhuizen hebben over het algemeen geen grote wachtlijsten en de huisarts heeft meer tijd voor de patiënt als in Nederland. Als gevolg van nieuwe wetgeving heeft men een grotere keuzevrijheid binnen Europa. Dit biedt mogelijkheden voor grensgangers die gepensioneerd zijn om als men dat wil naar een Nederlands ziekenhuis te gaan. De eigen bijdrage die iedereen in Nederland betaalt wordt niet geïnd. Indien men niet meer werkzaam is worden de ziektekostenpremies en inkomensafhankelijke premie geïnd door het Centraal zorginstituut in Nederland en men dient zich bij vestiging in Duitsland te melden bij de Krankenkasse.

Deelname aan Sociale buurtcontacten

Indien je dit wenst kan je regelmatig deelnemen aan allerlei activiteiten die in de buurtgemeenschappen worden georganiseerd. Men is echter geheel vrij of men mee wil doen met grillparty's, fietstochten, verjaarspartijen etc. In veel nieuwe wijken wonen Nederlanders en Duitsers bij elkaar en de integratie verloopt soepel. Natuurlijk kunnen er taalproblemen optreden maar met wat goede wil hoeft dat geen probleem te zijn.

Onderwijs

Een aantal jaren geleden brachten veel ouders hun kinderen naar scholen in Nederland, vlak over de grens. Inmiddels wordt er op diverse scholen in Duitsland tweetalig onderwijs gegeven zodat méér mensen hun kinderen in Duitsland de school laten bezoeken. Voor wat betreft het Middelbaar Onderwijs wordt de keuze gemaakt op basis van meerdere motieven en dat kan zijn in Duitsland of vlak over de grens in Nederland.

Werken in Nederland en wonen in Duitsland

Veel mensen wonen in Duitsland maar werken toch in Nederland. Dit is alleen mogelijk als de afstanden niet te groot zijn. Omdat de salarissen over het algemeen in Nederland hoger zijn kiezen veel werknemers voor een baan in Nederland. Ook het aantal Duitsers wat in Nederland werkt vanuit de grensstreek is groter dan omgekeerd.

Bereikbaarheid bij emigreren naar Duitsland

Diverse grensplaatsen in Duitsland zijn gemakkelijk te bereiken zoals Bad Bentheim en Nordhorn aan de A1. Ook Gronau, waar veel Nederlanders wonen is gemakkelijk te bereiken. Veel emigranten wonen ook over de grens bij Nijmegen in Kranenburg, of Kleve. Ook dit zijn plaatsen die goed bereikbaar zijn.

Veel informatie over verhuizen naar Duitsland is te vinden op de site van verhuis.de. Hier kun je vragen stellen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met emigreren naar Duitsland.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren naar DuitslandVeel Nederlanders willen naar Duitsland emigreren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om naar Duitsland te kunnen…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Gevolgen nieuw belastingverdrag met DuitslandGevolgen nieuw belastingverdrag met DuitslandVanaf 2014 zou een nieuw belastingverdrag met Duitsland van kracht worden. Gepensioneerden die wonen in Duitsland en ink…

Designer outlet en outlet shoppenDesigner outlet en outlet shoppenDesigner outlet is dure en exclusieve merk kleding kopen tegen veel goedkopere prijzen, in grote en stijlvolle shoppingc…
Poerdersramp 1935 op de WaddenzeePoerdersramp 1935 op de WaddenzeeOp 25 september 1935 gingen 14 mannen uit Leeuwarden gezellig een dagje vissen op de Waddenzee. De leuke dag veranderde…
Reactie

Johan de Vries, 25-10-2015
Ik wilde nog even vermelden dat de stroomkosten in Duitsland toch beduidend hoger zijn als in NL. Mits je natuurlijk geen zonnepanelen op je dak hebt. Ook gas is iets duurder als in NL. Verder moet er op (basis) scholen af en toe kleine bedragen zelf betaald worden (denk aan een euro of 10-15 per maand), en ook dat is in NL ongebruikelijk. Openbaar vervoer is (zeker op het platteland) slechter geregeld als in NL… en even duur ook. Het is maar dat U dat weet voordat U naar Duitsland gaat verhuizen. Zeker in landelijke gebieden is een auto een MUST.
In landelijke kreisen zijn er toch echt wel wachtlijsten mn in behandelcentra voor gehandicapte mensen of kinderen. Dit wordt vaak gedaan in ziekenhuizen. Ook de zorgverzekeraars zijn vaak erg burocratisch en er gaat in Duitsland nog bijna alles per post en niets via email!(anno 2015.ja echt)

Ook "handwerkers" zijn vaak duurder als in NL. De meeste andere Nederlanders die ik ken en die in de grensstreek wonen laten vaak alles doen door bedrijven die in NL gevestigd zijn. Duitse bedriven zijn vaak TE duur en duurt te lang eer ze langskomen. Ook hebben ze vaak voor dezelfde werkzaamheden toch echt meer tijd nodig…! (mn ze werken trager)

Ik hoop dat U hier wat aan heeft.

vr groet

Johan.
(woon in Geilenkirchen… da´s bij Brunssum de grens over) Reactie infoteur, 25-10-2015
Beste Johan,

Dank voor uw reactie.
Over het algemeen hebt u volkomen gelijk met uw opmerkingen al zullen sommige dingen nog wel plaatselijke verschillen laten zien. Gas, licht en postverwerking zijn goede voorbeelden. Openbaar vervoer is zeker slecht en duur. De gezondheidszorg wordt in Duitsland lastiger en er zijn stevige wachtlijsten aan het ontstaan, dat klopt ook. Maar ook hier zijn plaatselijke verschillen. Wij wonen sedert 9 jaar in Duitsland en ik zie veel veranderingen, niet ten goede! Maar de huizen zijn nog steeds ruim en betaalbaar en de mensen over het algemeen correct. maar inderdaad alles is zeer bureaucratisch.
Onze ervaring is dat de bedrijven het heel verschillend zijn, soms kan je beter iets door een Duitse firma laten doen maar bijvoorbeeld het plaatsen en wijzigen van schotel is weer handiger door een Nederlandse firma.
Dank voor uw aanvulling.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.