Verhuizen naar Duitsland: het hoeft niet moeilijk te zijn

Verhuizen naar Duitsland: het hoeft niet moeilijk te zijn In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen de keuze gemaakt om in Duitsland te gaan wonen en in Nederland te blijven werken. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wat moet geregeld worden en wat komt er allemaal bij kijken? Van het kopen van een huis, het aanmelden bij de gemeente, het meenemen van uw auto tot het overzetten van uw ziektekostenverzekering. Het hoeft niet moeilijk te zijn wanneer u de juiste stappen neemt.

Huis kopen

Meestal is een hypotheek nodig om een huis te kunnen kopen. Wanneer er gekozen wordt om in Duitsland een huis te kopen zijn er maar een paar banken die dat kunnen aanbieden. De mogelijkheden om de hypotheek terug te betalen zijn ook anders dan bij een gekocht huis in Nederland. Twee van de meest gebruikelijke vormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire Hypotheek. Een aflossingsvrije Hypotheek is meestal ook (gedeeltelijk) mogelijk.

De bank waar u uw hypotheek wilt afsluiten kan van u een taxatierapport vragen van het huis dat u wilt kopen. De bank krijgt op dat moment inzicht in de officiële waarde van het huis en de mogelijke gebreken.

Makelaar

In Duitsland is het kopen van een huis anders geregeld dan in Nederland. De makelaar die betrokken is bij de verkoop communiceert met zowel de verkoper als de koper. Hij weet wat de verkoper belangrijk vindt bij de onderhandelingen en hij bemiddelt namens de koper. De makelaarscourtage kan ook hoger liggen dan in Nederland, tot maximaal 6,95% van de verkoopsprijs.

Grundbuch

Wanneer de prijs van het huis overeengekomen is, tekent u bij de notaris. De notaris zorgt ervoor dat uw naam opgetekend wordt in het Grundbuch van huizenbezitters. Als laatste moet u eenmalig belasting te betalen over het verworven grondstuk, de zogenaamde Grunderwerbsteuer.

Voorbereiding

In de maanden voor de verhuizing moeten er dozen worden ingepakt, de gas-, water- en energiemeterstanden doorgegeven worden, adreswijziging doorgegeven aan instanties en het uitschrijven uit de gemeente waar u op dat moment woont. U heeft daarna een paar dagen de tijd om zich aan te melden in uw nieuwe gemeente in Duitsland.

Aanmelden

Voor het aanmelden in de gemeente in Duitsland heeft u een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig van alle personen die met u mee verhuizen. Daar zult u ook meer informatie krijgen over het aanvragen van een Freizügigkeitsbescheinigung.

Freizügigkeitsbescheinigung

Voor wie in Duitsland wil wonen is als EU-burger een Freizügigkeitsbescheinigung nodig. Het is een officieel bewijs dat u zich als EU-burger vrij mag vestigen in Duitsland. Dit bewijs is 5 jaar geldig en kan na die tijd omgezet worden in een bewijs voor langere tijd.

Voor het aanvragen van een Freizügigkeitsbescheinigung zijn de volgende bewijzen nodig: 1 recente pasfoto, een geldig paspoort of identiteitsbewijs, een bewijs van inkomen (bijvoorbeeld een jaaropgave), ziektekostenverzekeringspapieren van alle betreffende personen, recente geboorteaktes en een trouwakte voor echtparen.

Auto

Het rijden van een auto in Duitsland is goedkoper dan in Nederland. Dat ligt aan de goedkopere brandstofprijzen, maar ook aan de goedkope wegenbelasting. Wanneer u ervoor kiest om een auto te kopen in Duitsland gaat dat niet zo gemakkelijk als in Nederland.

Er kan ook voor worden gekozen om de eigen auto mee te nemen uit Nederland. De auto moet eerst gekeurd worden bij een autogarage of dealer, de zogenoemde TÜV. Daar wordt een Haubtuntersuchung (HU) gedaan en een Abgasuntersuchung (AU). Dit zijn uitgebreidere onderzoeken dan in Nederland, maar dan hoeft uw auto de eerstkomende twee jaar niet opnieuw gekeurd worden.

Samen met een bewijs van verzekering van uw verzekeringsmaatschappij kunt u met een geldige TÜV uw auto aanmelden het Strassenverkehrsamt bij de Kreisverwaltung. Daar kunt u beslissen of u een kenteken toegewezen wilt krijgen of dat u zelf de cijfers en letters op uw nieuwe kentekenplaat bedenkt. Daarvoor betaalt u een paar tientjes extra. Daarna kunt u de kentekenplaat in de buurt laten maken.

Nadat u alle officiële papieren thuis heeft gekregen moet u naar een RDW-keuringsstation voor het inleveren van de twee Nederlandse kentekenplaten en de drie kentekenbewijzen. Neem ook een geldig paspoort of identiteitsbewijs mee. Daar krijgt u na betaling een vrijwaringsbewijs.

Ziektekostenverzekering

Wanneer u werkt in Nederland heeft u een ziektekostenverzekering bij een zelfgekozen maatschappij. Bij het verhuizen naar Duitsland komt er extra werk om de hoek kijken dat voordelig uit kan pakken. U moet zich namelijk aanmelden bij een Duitse ziektekostenverzekeraar, de Krankenkasse met een 106-formulier dat u via uw huidige verzekeraar kunt krijgen. Dat wordt bij uw gekozen Krankenkasse samen met u ingevuld en vervolgens opgestuurd naar het Zorginstituut Nederland (tot voor kort CVZ). U krijgt dan een Krankenkasse pasje waarmee u gebruik kunt maken van de zorg in Duitsland. Op alle regels en vergoedingen die in Duitsland gelden kunt u ook aanspraak maken. Bijvoorbeeld op de tandheelkundige zorg. De halfjaarlijkse controles en eventuele gaatjes worden namelijk door de Krankenkasse vergoed. Eventueel moet een klein bedrag bijbetaald worden om een kunststof vulling te krijgen in plaats van een amalgaanvulling.

Wanneer u een partner heeft die niet werkt, moet u per maand een vastgesteld bedrag betalen aan het Zorginstituut Nederland. Elk jaar wordt dit opnieuw berekend. Voor 2015 gaat het om ongeveer €73,- per maand.
© 2015 - 2024 Overkant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren naar DuitslandVeel Nederlanders willen naar Duitsland emigreren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om naar Duitsland te kunnen…

Wonen in Duitsland: wat komt er bij kijkenWonen in Duitsland: wat komt er bij kijkenHoewel Duitsland het buurland van Nederland is, zijn er toch wat verschillen waar overheen gekeken kan worden wanneer er…
Cyprus: buitenlandse inmenging door de eeuwen heen1974 is het jaar dat het eiland Cyprus haar huidige aanzien krijgt. Rond dit jaar beleven de Cyprioten roerige dagen. Wa…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
  • www.verhuis.de
Overkant (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.